14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism

despre metabolism - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - slimming-2728331_1920
Credit foto: Pixabay.com

6. Femeile au, de regula, o rata metabolica mai ridicata decat barbatii.

– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: fals.
Barbatii tind sa aiba o rata metabolica mai mare, deoarece femeile au in compozitia corpului un nivel mai ridicat de tesut adipos.

7. Care dintre urmatorii factori influenteaza metabolismul?

– stilul de viata;
– materialul genetic;
– varsta;
– toate variantele de mai sus.
Raspuns corect: toate variantele de mai sus.
Atat metabolismul, cat si rata metabolica sunt determinate de un cumul de factori. Mostenirea genetica joaca si aici un rol foarte important. Genele sunt motivul pentru care unii raman supli chiar daca mananca mult, in timp ce altii se lupta din greu sa dea jos cateva kilograme. Nu mai putin important este insa stilul de viata, cu precadere alimentatia si miscarea. Totusi, indiferent de tipul de metabolism cu care te-ai nascut si cat de bine ai reusit sa-l mentii activ, acesta va incetini pe masura ce inaintezi in varsta.

Nu rta nici: Ce trebuie sa stii despre sindromul metabolic. Afla cum sunt afectate femeile

8. Exercitiile de forta te pot ajuta sa slabesti, pentru ca iti schimba rata metabolica.

– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Exercitiile de forta (pentru cresterea masei musculare) pot facilita intr-adevar pierderea in greutate prin modificarea ratei metabolice. Specialistii se contrazic insa cand vine vorba sa explice modul in care acest lucru este posibil. Unii cercetatori sustin ca exercitiile de forta accelereaza rata metabolica deoarece cresc masa musculara si diminueaza tesutul adipos, ajutandu-te astfel sa arzi mai multe calorii in starea de repaos. In acelasi timp, Colegiul American de Medicina Sportiva spune ca nu asta duce neaparat la slabire, ci faptul ca, in timpul acestor exercitii, organismul arde mai multe calorii cu scopul de a dezvolta muschii, decat in cazul altor antrenamente fizice. Oricare ar fi explicatia, efectul este insa de necombatut.

9. Odata cu inaintarea in varsta, rata metabolica:

– se stabilizeaza;
– se accelereaza;
– incetineste;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: incetineste.
Pe masura ce trec anii, tindem sa pierdem din masa musculara. In consecinta, rata metabolica incepe sa scada inca inainte de varsta de 30 de ani, intr-un ritm de 2% pe deceniu.

10. Daca mananci mai putin de 1.200 de calorii pe zi, rata metabolica:

– creste;
– scade;
– ramane neschimbata.
Raspuns corect: scade.
Dietele drastice sunt periculoase pentru sanatate si nu vor face altceva decat sa te indeparteze de scopul propus, acela de a slabi. Pe langa faptul ca destabilizeaza organismul, privandu-l de nutrienti esentiali, au si un impact negativ asupra ratei metabolice. Studiile au demostrat ca un aport zilnic mai mic de 1.200 de calorii incetineste rata metabolica, fapt ce ingreuneaza arderea caloriilor si topirea grasimii din corp.
Chiar si pauzele prea lungi intre mese pot scadea rata metabolica. De aceea, se recomanda mancatul la ore fixe si cate putin, cu gustari sanatoase intercalate intre mese, la fiecare 2-3 ore. De altfel, mancatul in sine stimuleaza arderea caloriilor, deoarece organismul are nevoie de energie pentru a digera masa.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 12/11/2022