Vitamina E, ca si vitamina C, e un antioxidant extrem de puterenic, care ajuta la prevenirea cancerului si a altor numeroase boli, insa contribuie semnificativ si la mentinerea tineretii si sanatatii tenului.
Specialistii spun ca doza zilnica recomandata de vitamina E pentru un adult este intre 10 si 15 mg, insa problema e ca majoritatea alimentelor bogate in aceasta vitamina nu sunt genul pe care sa le mananci in cantitati mari. Stim bine ca vitaminele la pastila nu sunt nici pe departe la fel de bine absorbite de organism precum cele din alimentatie. Asa ca, impreuna cu expertii de la thedailygreen.com, te ajutam sa incluzi vitamina E in alimentatia zilnica oferindu-ti lista alimentelor cu cea mai mare concentratie din acest nutrient.
Cerealele integrale imbogatite cu vitamine
Pot sa-ti ofere pana la 12,8 mg de vitamina E pe portie.
Semintele de floarea soarelui
29 g de seminte prajite contin 7,4 mg de vitamina E si are 165 de calorii. Aceeasi cantitate de ulei de floarea soarelui contine 5,6 mg de vitamina E si are 120 de calorii.
Citeste si: Alimente pe care ar trebui sa le mananci in loc sa iei multivitamine
Migdalele, alunele, arahidele
Aici migdalele sunt campioanele, cu 7,3 mg de vitamina E la 29 de grame. Aceeasi cantitate de alune de padure are 4,3 mg, iar arahidele au 2,2 mg de nutrient la 29 g.
Frunzele de gulie
N-o sa crezi, dar frunzele acestei legume modeste contin 2,9 mg de vitamina E in doar jumatate de cana de frunzetocate marunt. Frunzele acestei radacinoase sunt mult mai hranitoare decat radacina si sunt pline de nutrienti necesari organismului. Tot in jumatate de cana de frunzegasesti 441 mg de vitamina A, precum si cantitati impresionante de vitamina C, vitamina K si calciu. In plus, are doar 24 de calorii! Foloseste frunzetinere intr-o salata verde, sau fierbe-le schimband apa o data si serveste-le ca garnitura la carne.
Rosiile
O lingura de bulion contine 2,8 mg de vitamina E (o cincime din necesarul zilnic), 664 mg de potasiu si are doar 54 de calorii. O jumatate de cana de sos de rosii sau rosii taiate contine 2,5 mg de vitamina E.
Nu rata nici: 6 alimente care au un gust mai bun in iunie
·
Mugurii de pin
29 de grame de muguri de pin contin 2,6 mg de vitamina E. Pot fi adaugati cu succes la diverse retete de paste sau salate.
Untul de arahide
In doua linguri de unt de arahide primesti 2,5 mg de vitamina E.
Germenii de grau
Germenii de grau simpli, sunt minunati presarati pe cereale cu lapte fierbinte si la doua linguri de germeni ai 2,3 mg de vitamina E.
Avocado
Jumatate de avocado contine 2,1 mg de vitamina E.
foto: Depositphotos.com