Stiti care este culmea dietei? Sa consumi alimente sanatoase si sa te imbolnavesti. Este ironic nu-i asa? Tonul, spanacul sau soia se gasesc in fruntea oricarei diete sanatoase recomandate de nutritionisti. Cu toate acestea consumul zilnic al acestor alimente sanatoase nu numai ca nu iti aduce beneficii, dar chiar te pot imbolnavi. Cauzele pot fi diverse: de la modul in care au fost crescute, impachetate si pana la cat de mult mancam si cat de des.
Descoperiti cele mai ascunse primejdii din top 8 alimente sanatoase alaturi de cateva sfaturi pentru a ramane sanatos fara a sacrifica dieta.
Din cauza mercurului, tonul este un aliment sanatos care te poate imbolnavi
Acest peste este bogat in proteine de calitate si contine omega 3, un acid gras excelent pentru inima. Insa trebuie sa fii foarte atent la cantitatea consumata. Tonul este responsabil pentru intoxicarea cu mercur in 40% dintre cazuri. Iar acest lucru trebuie sa dea de gandit celor care iubesc pestele oceanic.
Mercurul este o neurotoxina ce afecteaza dezvoltarea si functiile creierului precum si sistemul nervos. Tocmai de aceea este recomandat ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa reduca sau chiar sa evite tonul din alimentatie.
Sfat: daca va place pestele proaspat o alegere mai potrivita este somonul. Alte optiuni cu un nivel scazut in mercur sunt: crapul, crevetele si tilapia. Un alt sfat de care trebuie sa tineti cont este legat de marimea pestelui: cu cat este mai mic cu atat mai redusa este si cantitatea de substante toxice.
Desi este un aliment sanatos, soia te poate imbolnavi
Branza tofu, soia verde, dar si alte produse din soia sunt surse excelente de proteina vegetala. Insa, in acelasi timp, au si fitoestrogeni. In cantitati mici, fitoestrogenii sunt utili organismului uman, insa in cantitati mari acestia pot produce estrogenul care creste riscul declansarii unor forme de cancer la san, sustin reprezentantii Societatii Americane de Lupta impotriva Cancerului.
Sfat: consumul produselor de soia in cantitati moderate, nu mai mult de 3 pe zi, nu are efecte negative asupra voastra. Insa este indicat ca mai intai sa vorbiti cu medicul de familie care cunoaste cel mai bine istoricul medical al familiei.
Din cauza pesticidelor, piersicile se transforma din alimente sanatoase, in otrava
Aceste fructe dulci si zemoase bogate in potasiu si in alti nutrienti au si un nivel ridicat de pesticide. Gandacii si alte insecte iubesc aceste fructe, iar fermierii fac tot posibilul sa le tina departe de ele. Dar substantele folosite in distrugerea daunatorilor sunt foarte periculoase si pentru oameni: femeile pot naste copii cu malformatii sau se pot declansa diferite forme de cancer in functie de nivelul de toxicitate sau de cantitatea ingerata.
Sfat: alegeti fructele organice sau spalatile foarte bine pentru a indeparta pesticidul de pe coaja. Sau si mai bine, consumati fructe pe care le decojiti precum portocale, mango, grapefruit si pepene verde.
Spanacul si salata verde fac si ele parte din categoria alimente sanatoase care te imbolnavesc
Legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de vitamine K si C. Insa ele cresc aproape de pamant si cum sunt moi si suculente atrag o multime de gandaci. Iar fermierii, in dorinta de a scapa de ei, folosesc pesticide din plin. De asemenea, aceste legume pot fi contaminate cu bacteria E.coli care poate cauza mari probleme gastrointestinale sau chiar moartea.
Sfat: consumati produse bio si intotdeauana spalati bine spanacul si salata verde.
In cazul E. Coli, cea mai buna solutie de a scapa de aceasta bacterie este sa fierbeti produsele la 72 de grage Celsius timp de 15 secunde.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?