Daca, pe vremuri, mamele noastre vorbeau despre sarcina, la varsta de 20 de ani sau chiar mai putin, in timpurile de-acum, despre sarcina se vorbeste la 30 sau chiar 40 de ani. Specialistii spun ca nu exista nici un algoritm dupa care sa se calculeze varsta optima pentru a intemeia o familie si a face copii. La varsta de 20 de ani, de exemplu, ai putea avea mai multa energie, insa mai putina experienta de viata si mai putini bani. La 30 sau 40 de ani, vei fi mai stabila financiar, vei avea si suficienta experianta de viata, insa va fi mai greu sa ramai insarcinata.
Urmeaza sa vorbim in continuare despre sarcina la diferite varste.
Despre sarcina la 20-24 de ani
Aceasta perioada este una dintre cele mai fertile. Ciclurile sunt regulate, ovulele sunt eliberate aproape de fiecare data „la termen”. Cu toate acestea, intre 20 si 24 de ani exista doar 20% sanse de a ramane insarcinate in fiecare luna. Daca ai ramas insarcinata, ar trebui sa fii atenta la diabet. Studiile releva faptul ca femeile de 20 de ani prezinta jumatate din riscul celor de 40 de ani de a dezvolta diabet pe perioada sarcinii. Din punct de vedere emotional, femeile la 20-24 de ani vor da mai multa atentie aspectului fizic.
Ele sunt foarte dedicate sotului, mai putin carierei, insa la aceasta varsta un copil s-ar putea sa sa le incurce socotelile. In ceea ce priveste riscul de avort, acesta este de 9,5%, cel mai mic decat in oricare alta perioada a vietii. Datorita calitatilor genetice, este mai putin probabil ca bebelusul sa dezvolte Sindromul Down, de exemplu. Sansele ca femeile sa nasca un bebelus cu aceasta boala sunt de 1 la 1,667 fata de 1 la 526 cum se intampla la femeile peste 35 de ani.
Despre sarcina la 25-29 de ani
Daca faci suficient de multa miscare la aceasta varsta vei avea o nastere usoara, iar corpul iti va reveni la forma maxima in scurt timp de la nastere. De asemenea, daca nasti cand ai 20 si ceva de ani ai un risc scazut de a dezvolta cancer la san sau cancer ovarian. In ceea ce priveste cariera, o femeie la varsta asta are cel mai probabil o cariera stabila, iar relatia cu sotul este destul de solida pentru ca un copil sa nu perturbe viata de familie. Rata de avort la aceasta varsta este de 10 la suta, iar sansele de a naste un copil cu sindromul Down este de 1 la 1250.
Citeste si: Test de sarcina. Greseli de utilizare. Cand poate iesi pozitiv testul de sarcina
Despre sarcina la 30-34 de ani
Dupa 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada. Daca ai nevoie de un tratament de fertilizare, aceasta este o perioada optima. Peste 5 ani s-a r putea sa fie cam tarziu. De exemplu, sansele ca o fertilizare in vitro sa fie de succes la femeile sub 35 de ani sunt de 25-28%, spre deosebire de cele care au depasit 40 de ani, unde sansele scad la 6-8%.
De asemenea, nasterile prin cezariana sunt mai dese la femeile cuprinse in acest interval de varsta, fata de cele de 20 de ani. In ceea ce priveste starea emotionala, la aceasta varsta femeile sunt pe deplin pregatite sa devina mame. Au putere financiara, stabilitate emotionala. Exista insa o dilema: vor mai putea sa se intoarce la locul de munca dupa ce au devenit mame?
Cat despre riscul unui avort, acesta creste la 11,7%, iar sansele sa nasti un copil cu Down acesta ajunge la 1 la 952.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025