Despre sarcina la 20, 30 si 40 de ani - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Despre sarcina la 20, 30 si 40 de ani

Despre sarcina la

Despre sarcina la 35-39 de ani

Fertilitatea este intr-o continua scadere, iar calitatea genetica scade. Pana la varsta de 35 de ani, medicii recomanda ca inaintea inceperii unui tratament de fertilizare, cuplurile sa faca sex neprotejat timp de un an. Dupa 35 de ani, acest interval scade la 6 luni. Riscul cresterii tensiunii arteriale este destul de mare, 10-20% dintre femeile insarcinate care au peste 35 de ani confruntandu-se cu aceasta problema. Riscul este cu atat mai mare cu cat femeia are o greutate mai mare.

La femeile de 35-39 de ani, travaliul este mai lung, tocmai de aceea se apeleaza mai des la nasterea prin cezariana. La aceasta varsta, este recomandata amniocenteza si alte analize prenatale pentru ca riscul de a naste un copil cu sindromul Down sau alte boli de acest tip este foarte mare. Intre aceste varste sunt sporite sansele de sarcina multipla. Mai cu seama ca multe femei iau tratamente hormonale pentru a putea ramane insarcinate. Dupa 35 de ani, riscul unui avort creste la 18 la suta, iar sansele de a naste un copil mort sunt duble fata de cele ale unei femei de 20 de ani.

Te mai poate interesa si: Istoria testelor de sarcina, de la iepure si broasca la digital

Despre sarcina la 40-44 de ani

La acest capitol avem o veste buna. Se pare ca femeile care raman insarcinate fara ajutorul vreunui tratament de fertilizare au speranta de viata mai mare decat celelalte. “De vina” este estrogenul, care este produs din plin de femeile fertile. Se pare ca estrogenul ajuta la santatea inimii, a oaselor si a celorlalte organe. Totusi, sansele sunt foarte mici sa ramai insarcinata dupa 40 de ani: undeva in jurul a 5%. Cat de santos va fi bebelusul depinde de foarte multi factori, inclusiv tonusul muscular al viitoarei mamici, stilul de viata sanatos etc.

De obicei femeile sufera de oboseala cronica in timpul sarcinii, insa studiile arata ca la aceasta varsta fenomenul este mai accentuat decat la cele tinere. Daca ai mai avut un copil, s-ar putea ca in timpul unei noi sarcini, la aceste varste, sa ai probleme cu hemoroizii, cu sanii, cu intestinele, tocmai pentru ca muschii si celelalte tesuturi nu mai au fermitatea de la 20 de ani.

Plus ca au fost deja slabite la prima sarcina.

Poti sa diminezi aceste efecte controland greutatea pe care o acumulezi in timpul sarcinii, facand sport si exercitii Kegel, care vor tine muschii vaginali in forma. Din punct de vedere emotional, la aceasta varsta vei avea mai multa rabdare decat la 20 de ani. Dar asta nu inseamna ca nu vei mai avea framantari de genul “Nu o sa fiu prea batrana cand pleaca la facultate?”.

Din pacate, riscul pierderii sarcinii creste substantial in aceasta perioada. O treime din femeile de 40-44 de ani nu reusesc sa duca o sarcina la bun sfarsit. Iar motivele sunt multiple: ovulele n-au avut calitatea optima, peretii uterului n-au fost suficient de grosi, sangele n-a mai dus suficienti nutrienti catre placenta, placenta previa etc. De asemenea, la aceasta varsta, sansele sa nasti un copil cu sindromul Down este de 1 la 106, iar dupa 44 de ani se ajunge la sanse 1 la 38.

Citeste si: Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile

Despre sarcina la 45-49 de ani

La aceasta varsta este aproape imposibil sa raman insarcinata, chiar si prin tratamente de fertilizare, sansele sunt extrem de mici. Daca ai avut, totusi, ai ramas insarcinata, trebuie sa-ti tii sanatatea sub microscop: tensiune arteriala, diabet, rinichi etc. Ca sa nu mai vorbim de forma fizica, ce trebuie sa fie maxima.

Sa aduci pe lume un copil la aceasta varsta este cea mai grea misiune. Femeile trebuie sa se concentreze atat pe sanatatea lor, cat si pe cea a bebelusilor lor, pentru ca riscurile sunt majore, pentru amandoi. Majoritatea sarcinilor sfarsesc prin avort dupa 20 de saptamani, iar riscul de a naste un bebelus mort se dubleaza, comparativ cu cel al femeilor de 20 de ani.

La 45 de ani, sansele de a naste un copil cu sindrom down ajung la 1 la 30, iar la 49 de ani, la 1 la 11.

Peste 50 de ani, sarcina este destul de complicata si trebuie ajutata, fie prin tratamente de fertilizare, suplimente hormonale sau prin donare de ovule. Si chiar daca un astfel de tratament are succes, riscurile sunt foarte mari: hipertensiune arteriala, probleme la rinichi, la placenta etc. Si chiar daca sarcina este dusa la bun sfarsit, imagineaza-ti cat efort trebuie sa depui sa te trezesti din doua ore sa-l hranesti. Sau cat de greu va fi cand va creste, sa alergi dupa copil prin parc.

Ca o concluzie, indiferent de varsta, odata ce ai ramas insarcinata trebuie sa ai mare grija de tine, indiferent de varsta. Este principala conditie sa aduci pe lume un copil sanatos.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/11/2021