Cum inveti copilul sa fie generos. 5 sfaturi importante pentru parinti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum inveti copilul sa fie generos. 5 sfaturi importante pentru parinti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum inveti copilul sa fie generos. 5 sfaturi importante pentru parinti
Cum inveti copilul sa fie generos

Generozitatea nu este o calitate pe care sa o sadesti in inima copilului tau doar cu prilejul sarbatorilor importante. Una din lectiile fundamentale de viata pentru copilul tau este aceea de a-l invata ca uneori este mai bine sa daruiesti decat sa primesti. Iar daca el va avea generozitate, daca va sti sa daruiasca, din putinul sau, orice, celor mai in nevoie (de la o vorba buna pana la un gest facut din suflet, nu neaparat numai cadouri ce depind de bani), atunci si binele facut se va intoarce spre el, sub diverse forme.

 

Iata cum sa inveti copilul sa fie generos.

 

1. Da-i tu un bun exemplu

A darui vine din inima. Cand copilul te va vedea pe tine facand gesturi frumoase pentru altii, el va dori sa te imite, caci parintii sunt modelul copiilor. Copiii au tendinta, in mod firesc, sa fie preocupati asa de mult de „oare ce cadou voi primi?” incat nici nu realizeaza ce minunat este sentimentul de a darui, si nu doar de Sarbatori, dar cat de des se poate si in afara lor.

 

 

2. Du-ti copilul in vizita la bunici

Si cumpara-le ceva in drum spre ei. Lasa copilul sa fie acela care ofera cadoul si sa simta pe pielea lui ce multa bucurie va primi de la bunici pentru aceasta surpriza frumoasa. Urmareste indeaproape ca sa prinzi sclipirea din ochii celui mic in timp ce traieste toate aceste emotii frumoase.

 

 

3. Realizeaza manual mici decoratiuni impreuna cu copilul tau

Ai nevoie de hartie si lipici si culori si sclipici. Apoi incurajeaza-l sa ofere cate unul fiecarei cunostinte de familie sau vecin pe care il indrageste, impreuna cu numele sau scris pe spate (fie scrie el, fie il ajuti tu, dar el sa vada ca i s-a scris numele).

 

4. Da-i copilului o suma decenta de bani cu care sa cumpere cate o mica atentie pentru ceilalti copii din familie (fratiori sau surioare sau verisori).

Du-l la cumparaturi si indruma-l sa inteleaga exact ce suma de bani are si sa aprecieze pretul obiectelor, ca sa decida ce poate cumpara si ce nu, ca sa se incadreze in bani. Invata-l ca acei bani sunt doar pentru cumparaturile celor dragi si nu pentru el si fa cu el exercitiul de a se gandi la ce ii place micutuluii pentru care cumpara cadou, astfel incat darul oferit sa ii faca intr-adevar placere. Astfel, copilul tau va invata incet-incet arta de a face daruri gandite si din suflet.

 

 

5.Ajuta o familie nevoiasa

Daca ai in preajma o familie mai nevoiasa pe care si copilul tau o stie, cumparati impreuna si faceti mici pachetele cu fructe, un dulce si eventual o mica atentie, daca bugetul va permite, si incurajeaza copilul sa ofere el acest cadou celor sarmani. Acest gest il ajuta sa constientizeze ca viata lui este mai buna, sa practice si sa invete ce inseamna recunostinta pentru o soarta buna, pentru parinti care au grija cu iubire si dedicare de el dar si sa isi dezvolte empatia pentru altii.

Data articol: 27/08/2018