Ce faci cand copilul face crize de nervi? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce faci cand copilul face crize de nervi?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce faci cand copilul face crize de nervi?
Ce faci cand copilul face crize de nervi
Credit foto: Image by Prawny from Pixabay

Cand copilul tipa, deranjand evident pe cei din jurul lui, parintele este instantaneu cuprins de panica. Ii creste ritmul cardiac si a tensiunii arteriala, incepe sa-i fie rusine, si se gandesti cum il judeca ceilalti. Unii simt ca esuat in rolul de a-l educa pe cel mic. De cele mai multe ori, parintii insisi sunt asaltati de emotii negative si frustrari, ceea ce ii impiedica sa gaseasca imediat tacticile si sa rezolve situatia. Este foarte greu sa ramai calm si rational cand copilul o ia pe „inalte” una – doua, fie acasa, fie, mai rau, in public.

Exista totusi cateva simple trucuri pe care orice parinte le poate aplica pentru a isi face copilul sa inceteze cu acest urat obicei de a tipa ca sa obtina ceea ce vrea.

1. Intai de toate, asigura-te ca nevoile fizice ale copilului tau sunt implinite

Este odihnit copilul? Doarme suficient? Copiii au nevoie de mai mult somn decat adultii. Unii copii nu dorm suficient din pricina programului prea aglomerat, prezentei prea multor persoane care au grija de ei (parinti, educatoare / invatatoare, bona, after school, bunici) sau chiar pentru ca trebuie sa traiasca in doua case diferite din pricina faptului ca parintii lor sunt divortati, fapt care ii solicita foarte mult emotional si mental.

2. Ai grija la alimentatie

Asigura-te ca in alimentatia copilului tau nu se gasesc prea multe mancaruri procesate, sucuri dulci si acidulate sau mancare tip junk food. Aceste alimente irita sistemul nervos al copilului. Copilul trebuie sa consume multa apa, mult lapte si sa aiba in mancare multe proteine, fructe si legume ca sistemul lui nervos sa functioneze corect.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

3. Asigura-te ca nevoile sociale ale copilului sunt indeplinite

Are copilul contacte cu alti copii? Tu petreci cu el macar o ora pe zi, in care sa ai o interactiune intensa, unu-la-unu cu el? Daca nu faci asta, trebuie sa incepi sa te joci cu copilul zilnic, asa cum el iti sugereaza ca vrea. Nu incepe cu tehnici de disciplinare severe inainte sa investesti intr-o relatie afectiva profunda intre voi doi.

4. Nu ceda

Dupa ce te-ai asigurat ca nevoile de mai sus sunt clare si indeplinite, poti incepe sa analizezi comportamentul si consecintele atunci cand el tipa. Niciodata nu ceda la tipetele copilului tau si nu ii da ceea ce solicita prin acel tipat. Copiii tipa pentru ca in trecut au primit ce au vrut ca urmare a tipatului si galagiei lor. Ei merg pe o reteta cu efecte dovedite. Majoritatea copiilor se opresc din tipat dupa ce obtin ce vor. Daca reusesti sa ramai ferm si calm (trebuie sa ramai calm cu orice pret!!) si sa nu ii cedezi, la un moment dat copilul se va opri din urlat, realizand ca nu mai are unde ajunge cu acest procedeu. El intelege ca nu mai are putere asupra ta cu tipatul lui.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/11/2022