Ce faci cand copilul face crize de nervi? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce faci cand copilul face crize de nervi?

Ce faci cand copilul face crize de nervi
Credit foto: Image by Prawny from Pixabay

5. Niciodata nu tipa si tu la el cand el tipa

Intotdeauna ii vei vorbi pe ton coborat, calm, cand el e in mijlocul unei crize de urlat. Niciodata nu iti lovi copilul, oricat de tare te enerveaza faptul ca (din nou) tipa, desi stie ca acest lucru este gresit si pare ca face intentionat uneori ca sa te scoata din minti. Il vei face sa tipe si mai tare, sa planga si mai mult, dar il vei si frustra.

6. Evita-ti copilul cand tipa

Inca un motiv pentru care copiii tipa este ca sa primeasca atentie. Daca cedezi din nou, tu cu mana ta il inveti ca a tipa este egal cu a obtine si mai multa atentie din partea lui mami si tati. Cand copilul incepe sa tipe, infraneaza-ti tendinta naturala de a-i vorbi ca sa il faci sa se opreasca si pur si simplu ignora-l total si lasa-l sa ramana intr-o camera singur, unde poate sa tipe cat de tare vrea si cat de mult pofteste. Copilul va intelege repede ca nimeni nu il baga in seama si se va opri in mod natural din tipat.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

7. Ia-i privilegiile cand tipa

De exemplu, cand copilul incepe sa tipe, ii poti spune: „daca pana numar la 5 nu te opresti din tipat, astazi nu mai ai voie la televizor”. Ca metoda sa functioneze, trebuie sa te tii de cuvant. Fara televizor inseamna fara televizor indiferent cat de frumos se poarta in restul zilei. Daca isi da seama ca isi poate anula pedeapsa purtandu-se frumos in restul zilei, dupa momentul de tipat, copilul va fi tentat sa continue si altadata cu uratul obicei.

8. Acorda-i foarte multa atentie pozitiva in perioadele in care nu tipa

Cand il vezi cuminte, linistit, rabdator, lauda-l, apreciaza-l. Cand il vezi ca se poarta bine, spune-i de exemplu: „Uau! Mi-a placut ce cuminte ai fost cat am vorbit la telefon cu bunica.” Sau „Sunt mandra de tine pentru cat de rabdatoare ai asteptat sa primesti prajiturica de la pranz”.

Trebuie sa intelegi ca a schimba orice obicei implica un proces lung, foarte multa rabdare din partea ta pana sa culegi rezultatele. Trebuie sa fii consecvent cel putin cateva luni, dar si increzator ca vei reusi sa iti educi copilul asa cum este bine pentru el.

Image by Prawny from Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/11/2022