Afla de ce furia este sanatoasa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Afla de ce furia este sanatoasa

Noi, oamenii, suntem o masinarie imperfecta. Nu ne iese, oricat am vrea, sa nu avem ce sa ne reprosam. Suntem autocritici din plin si ne gasim defecte despre care credem ca stau in calea succesului nostru. Stressul vietii de azi, conditiile exterioare noua ne impiedica sa reusim sa ne mentinem controlul propus la inceput de zi si… explodam. Fie ne infuriem, fie barfim, fie mai tragem chiulul, fie devenim negativisti.

 

Am crescut fiind convinsi ca aceste defecte ne perpetueaza o stare proasta.

Dar se pare ca nu este chiar asa. Exista si o parte buna in fiecare dintre asa-zisele noastre defecte. Lucrurile despre care stiam ca ne fac rau, ne pot face si un pic de bine, spun specialistii. Inca asteptam asemenea vesti bune si despre cartofii prajiti.

 

Brian Gibson, profesor de psihologie sociala la Central Michigan University, ne incurajeaza, in Oprah Magazine, sa nu ne mai punem cenusa in cap ori de cate ori o mai dam in bara cu cate un defect, ici colo. In contextul potrivit, un defect poate fi un punct forte pentru tine, care sa te stimuleze.

 

1. Furia. Stim ca a ne infuria ne face rau, ne creste tensiunea arteriala. Insa de multe ori nu reusim sa nu ne infuriem. Vina pe care o simtim e dubla. O data, pentru ca stim ca furia nu ne face bine si evident ne da o stare proasta si a doua, ca din nou dovedim ca nu suntem in stare sa ne controlam, indiferent de ce ne provoaca acei nervi.

Vestea buna: Cata vreme problemele care iti cauzeaza furia nu sunt cronice, caz in care nu ai cum scapa de ele, a te infuria cand te confrunti cu o situatie nedreapta, strigatoare la cer, ajuta sa nu acumulezi stress in organism. Cand iti manifesti furia (in limite decente) in loc sa acumulezi anxietate din cauza furiei inabusite, se elibereaza o cantitate mai mica de hormon al stressului in corp, despre care se stie ca slabeste oasele, creaza depresie si sustine obezitatea.

 

2. Negativismul. Cand esti pesimist si vezi totul in negru, atragi numai ghinion si neplaceri. Negativistii nu sunt numai enervanti si de evitat, dar nu au sanse mari sa prospere, este credinta pe care o purtam cu noi de mici.

Vestea buna: Scenariile ingrozitoare pe care negativistii le dezvolta in mintea lor ii fac sa fie mai atenti la imprejurarile vietii lor putand astfel preintampina intamplari neplacute pentru ei. “Pesimismul in defensiva – a te gandi la ce se poate intampla rau – transforma nelinistea si anxietatea in actiune” spune Julie K Normen, autoare a cartii “Puterea pozitiva a gandirii negative”.


 

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 13/04/2015