Vești noi pentru zodii? Avem 12 sau 13 semne zodiacale? Cum s-ar schimba horoscopul
Și asta ne duce la a doua noastră întrebare importantă: De ce au semnele nume de constelații?
Teoretic, nu trebuie să le aibă. Le-am putea numi Semnul 1 (sau ciclul 1), Semnul 2 etc., sau le-am putea da alte nume – multe alte culturi și tradiții au alte nume pentru ciclurile naturii.
Motivul pentru care astrologii elenistici au folosit constelațiile de pe ecliptică (care au precedat cele 12 semne tropicale) este pentru că aceste constelații făceau mai ușor urmărirea pozițiilor Soarelui, Lunii și planetelor pe cer.
Amintește-ți – nu putem vedea semnele, așa că acești astrologi timpurii aveau nevoie de un fel de sistem pentru a afla când Luna, Venus sau Jupiter erau în primul semn (adica primele 30 de zile de la echinocțiu), în al doilea semn (adica de la ziua 30 la 60 de la echinocțiu) și așa mai departe.
Primul semn, sau primul ciclu de 30 de zile de la echinocțiu, a fost numit Berbec, pentru că pe atunci (aproximativ acum 2.000 de ani, când astrologia tropicală a fost conceptualizată așa cum o știm) era constelația Berbecului care se ridica la echinocțiu.
Următorul semn, adică ciclul de 30 de zile după Berbec, a fost numit Taur, pentru că constelația care urma după Berbec era Taurul.
În modelul tropical, Berbecul, Racul, Balanța și Capricornul sunt numite semne „cardinale” deoarece marchează începutul sezoanelor (adică când Soarele schimbă direcția pe cer). Așa că au o calitate de inițiere.
Semnele din mijlocul sezoanelor (Taurul, Leul, Scorpionul, Vărsătorul) sunt „fixe” pentru că în mijlocul sezonului vremea este cea mai stabilă.
Iar semnele de la sfârșitul sezoanelor (Gemenii, Fecioara, Săgetătorul și Peștii) sunt numite „mutabile” deoarece aici vremea începe să se schimbe, trecând încet la următorul sezon.
În sistemul semnelor tropicale, avem și elementele. Primul semn (Berbec) este un element de Foc, pentru că focul este elementul primordial. Urmează apoi elementul Pământ (Taur). Avem apoi aerul, pentru a permite mișcarea (Gemenii), și în cele din urmă Apa dătătoare de viață (Rac). Apoi elementele se repetă.
Când combinăm „cardinal” și „Foc”, obținem Berbecul, sau calitățile de inițiativă, entuziasm și impulsivitate. Când combinăm „fix” și „pământ”, obținem Taurul – sau calitățile de stabilitate, persistență și practicitate.
Când aplicăm matricea modalității/elementului la cele 12 cicluri lunare, obținem cele 12 semne tropicale așa cum le cunoaștem.
Acest model tropical este fiabil și funcționează bine atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Berbecul este „foc cardinal” în ambele emisfere nordică și sudică.
Desigur, astrologia tropicală, unde anul astrologic începe cu Berbecul, a fost creată în emisfera nordică; dacă astrologia ar fi fost concepută în emisfera sudică, probabil modelul ar fi arătat puțin diferit, dar ar fi funcționat în continuare, dacă era metodologic solid.
Cum a influențat constelația zodiacală cele 12 semne tropicale?
Constelațiile zodiacale au precedat cele 12 semne. Aceste constelații au fost deja numite de babilonieni în momentul în care s-a născut astrologia tropicală (aproximativ acum 2.000 de ani).
Unele dintre constelațiile zodiacale au fost numite încă din secolele XVI-XVIII î.Hr. La acea vreme, babilonienii au numit în jur de 18-22 de constelații în jurul Eclipticii, plus alte constelații care nu se aflau pe centura zodiacală (adică Ecliptica).
Aceste constelații inițiale aveau dimensiuni diferite, deoarece se bazau pe configurările reale ale stelelor, nu pe calculații matematice.
Apoi, atunci când astrologia tropicală a fost conceptualizată acum aproximativ 2.000 de ani, cele 18-22 de constelații de pe Ecliptică au fost redimensionate (și unele dintre ele eliminate) pentru a se potrivi modelului tropical de 12 cicluri.
Faptul că au fost folosite doar constelațiile de pe Ecliptică pentru a numi semnele (și nu alte constelații non-ecliptice precum Orion etc.) vorbește despre originea solară a sistemului tropical de 12 semne.
Acum avem fenomenul numit procesiunea echinocțiilor, ceea ce înseamnă că constelațiile se mișcă cu aproximativ 1 grad la fiecare 72 de ani, văzut de pe Pământ. Cerul în 2023 arată destul de diferit față de cum arăta acum 1.800 de ani, când Ptolemeu a scris Tetrabiblos, „biblia” astrologiei tropicale.
Dar acest fenomen nu afectează în niciun fel sistemul nostru tropical de 12 semne, deoarece – încă o dată – semnele nu se bazează pe constelații.
Semnele tropicale sunt centrate pe sistemul solar. Constelațiile și stelele nu se află în sistemul nostru solar, deci sunt în afara domeniului astrologiei tropicale. Aceasta nu înseamnă că constelațiile și stelele fixe nu ne influențează, dar asta e un subiect diferit.
Echinocțiul se întâmplă pe 20-21 martie în fiecare an, peste.tot pe Pământ. În 1.000 de ani de acum înainte, echinocțiul (și semnul tropical al Berbecului) se va întâmpla în continuare pe 20-21 martie. În 5.000 de ani, 10.000 de ani, tot pe 21 martie.
Semnele tropicale nu se schimbă niciodată – nu pot, pentru că se bazează pe echinocțiu și pe sezoane.