​Mai este bataia rupta din Rai in secolul nostru? Cum sa ​iti educi copilul fara ajungi sa dai in el - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

​Mai este bataia rupta din Rai in secolul nostru? Cum sa ​iti educi copilul fara ajungi sa dai in el

Cum sa educi copilul - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - piqsels.com-id-ftapd

Educatie copii – sfatul 5: Vorbeste intotdeauna calm cu copilul tau

Daca vrei sa-i transmiti copilului vreun mesaj, vorbeste intotdeauna calm cu copilul tau.  De exemplu, daca strica ceva sau nu te asculta, spune-i pe un ton surprins: “Nu inteleg de ce ai facut asta. Nu ma asteptam la asa ceva din partea ta!”. Daca, a spart ceva, ii poti spune “Uite cata treaba am acum de facut, ca sa strang ce ai stricat tu”. Poate ca nu toti copiii reactioneaza la o astfel de tactica, dar merita incercat. Ideea de baza este: “Esti un copil cuminte, care in mod normal n-ar face asa ceva. Hai sa rezolvam problema si sa mergem mai departe!”

Educatie copii – sfatul 6: Ramai ferm pe pozitii

Se mai intampla cateodata ca cea mai buna solutie pe moment sa fie retragerea privilegiilor: fara calculator, televizor, bicicleta, jucarii, bani de buzunar etc. Daca ai apucat sa spui “fara televizor doua zile!”, ai grija sa ramai ferm pe pozitii. Santajarea de genul “Dar nu e corect!”, “Dar e prea mult!”, “Hai ca sunt cuminte si nu mai fac, promit!” este o arma pe care copiii o folosesc cu foarte mare abilitate. Dar de-aia ei sunt copii si noi parinti. Ai apucat sa spui pedeapsa, NU da inapoi, indiferent de lacrimile de crocodil pe care le va varsa, indiferent de cat de cuminte este in perioada cat este pedepsit. Odata ce se va invata ca-ti tii cuvantul, nu va mai fi tentat sa “calce stramb”.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Ai grija, totusi, ca privilegiile retrase sa nu fie de genul “Daca nu esti cuminte nu-ti mai fac petrecerea de ziua ta!”. Mai ales daca ziua lui este foarte indepartata, iar tu stii sigur ca nu te vei tine de cuvant.

Educatie copii – sfatul 7: Ce sa faci cand mai ai un pic si explodezi

Grijile vietii cotidiene ii fac pe multi dintre parinti sa fie ca niste butoaie cu pulbere, gata de explozie in fiecare secunda. Potrivit unui studiu reailzat de Mental Health Foundation, 28% dintre adultii americani se plang ca sunt foarte nervosi si ca le este foarte greu sa se controleze pentru ca se considera sub presiune. Ce e de facut in asemenea conditii? In primul rand sa mai cobori putin stacheta. Nimeni nu e perfect. Poti delega partenerul si copiii sa mai faca diverse lucruri prin casa in locul tau. Dormi mai mult, aloca-ti putin mai mult timp pentru tine. Este clar ca atat copiii, cat si partenerul de viata au nevoie de atentia ta, insa si tu ai nevoile tale. Respecta-le!

Educatie copii – sfatul 8: Nu uita de pupicul de impacare

Daca se intampla sa fii exagerat cu vreuna din pedepse, nu-ti fie teama sa-ti admiti greseala si sa-i ceri iertare copilului. Nu-ti va scadea respectul cuvenit, ci ii vei arata copilului ca il respecti.

Daca el ti-a gresit cu ceva, accepta-i scuzele dupa ce-i explici unde si de ce a gresit. Va intelege incet-incet ce are de facut pe viitor.

Indiferent de situatie, pupicul de impacare trebuie sa existe. Viata este prea scurta ca sa ramai suparat, mai ales pe copilul tau.

Foto

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/09/2021