În capitolul educaţie copii intră şi pregătirea lor pentru şcoală, grădiniţă sau creşă. Deşi până la toamnă pare cale lungă, totuşi nu este prea devreme să abordăm acest subiect în ceea ce priveşte educaţia copiilor.
Trecerea la următoarea etapă din educaţia copiilor, fie că vorbim de creşă, grădiniţă sau şcoală poate fi traumatizantă dacă nu se acţionează cu tact şi delicateţe. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, pentru că va avea timp să se obişnuiască cu ideea.
Educaţie copii: Creşa
Părinţii care urmează să-şi lase copiii la creşă se pot confrunta cu episoade de plâns isteric, îşi vor vedea copiii lipindu-se scai de picioarele lor. Până să-i ducă la creşă se pot urma câţiva paşi care să-l obişnuiască pe copil cu ideea. Vă puteţi plimba pe lângă instituţie şi să-i spuneţi că de la data X şi el va merge aici. Puteţi să-i arătaţi copiii care se joacă în curte. O vizită în cadrul creşei i-ar putea face, de asemenea bine. După ce l-aţi înscris, stabiliţi o rutină. Aveţi grijă ca ora la care îl veţi lua înapoi să fie cu aproximaţie aceeaşi. Diferenţele să nu fie foarte mari de 1-2 ore sau mai mult. De fiecare dată când îl duceţi interacţionaţi cu personalul de acolo, astfel încât copilul să simtă că va fi lăsat pe mâini bune. Pot ajuta jucăriile preferate, o poză de familie, pe care copilul să o poată vedea.
Educaţie copii: Grădiniţa
Aceleaşi tactici pot fi valabile şi pentru copiii ce urmează a fi duşi la grădiniţă. Cu ei trebuie discutat foarte mult pentru că sunt deja mai mari şi înţeleg şi mai multe lucruri. În nici un caz grădiniţa nu trebuie transformată într-un bau-bau: „Lasă că vezi tu, când te duci la grădiniţă!” sau „Te duc la grădiniţă şi te las acolo”. Grădiniţa trebuie să fie locul în care copilul se joacă, învaţă lucruri noi, locul în care toţi copiii sunt fericiţi şi veseli. Copiilor nu prea le place să fie luaţi prin surprindere aşa că este indicat să le povestiţi fiecare pas: mergem la grădiniţă, rămâi în clasă cu colegii tăi şi doamnele educatoare, mami/tati pleacă la serviciu, tu te joci cu copiii, colorezi, doamnele vă spun poveşti, vă învaţa poezii, vă distraţi etc., apoi seara vine mami/tati şi te ia. Totul într-un ton vesel şi pozitiv. Puteţi, de asemenea, să vizitaţi grădiniţa la care urmează să mergeţi, să-l lăsaţi să vadă cum se joacă ceilalţi copii.
Pentru copiii care fac tranziţia creşă-grădiniţă este un alt hop. Deşi sunt învăţaţi cu colectivitatea şi n-ar mai trebui să fie probleme, schimbarea mediului nu este totuşi de neglijat. Vorbiţi cu copilul din timp că a crescut, că de la data X nu mai merge la creşă, pentru că e băiat/fetiţă mare. Că va întâlni alţi copii cu care se va înţelege cel puţin la fel de bine cu cei de la creşă. Explicaţi-i că va învăţa mult mai multe lucruri şi mult mai interesante decât erau la creşă.
Educaţie copii: Şcoala
Altă vârstă, o nouă tranziţie, alte „probleme”. Cum va fi învăţătoarea?, Unde voi sta?, Dacă nu mă plac copiii? Tot comunicarea este cheia. Copilului trebuie să-i explicaţi ce urmează, ce înseamnă şcoală, vor fi alte reguli, va trebui să fie atent la ore, va avea pauze, va avea teme pentru acasă. Va fi mai greu, dar nu neapărat „complicat”. Toate aceste explicaţii trebuie să fie într-o notă pozitivă. Aţi auzit destui părinţi zicând „Dai tu de naiba când vei merge la şcoală!”. Nu trebuie să fie aşa. Şcoala este o nouă etapă din dezvoltarea lor. O etapă din care va învăţa şi mai multe.
Şi pentru copiii mari este o idee bună să viziteze şcoala în care urmează să înveţe, să se obişnuiască cu drumul, cu împrejurimile, astfel încât acestea să-i fie familiare la începutul şcolii. Interesaţi-vă dacă pe timpul verii se vor organiza întâlniri cu viitoarele învăţătoare. Este un bun prilej de a socializa şi cu viitorii colegi şi cu învăţătoarea.
Puteţi stabili împreună un plan de familie: când vei termina clasa I, vom merge cu toţii în vacanţă în cutare loc sau vom da o petrecere pe cinste.
Fiind vorba de o vârstă mai mare, la care se poate comunica mai mult şi mai uşor, îţi poţi întreba copilul ce părere are despre faptul că va merge la şcoală, ce-l nelinişteşte, dacă are vreo teamă. Astfel încât să ştii tot timpul care sunt sentimentele copilului şi să-l poţi ajuta şi încuraja.
Indiferent de vârsta pe care o are copilul, să vorbeşti cu el şi să-i prezinţi totul într-o manieră pozitivă este soluţia “magică”. Aşteptăm şi părerea ta. Tu ţi-ai dus copilul la şcoală/grădiniţă/creşă? Cum aţi depăşit momentele dificile? Experienţa ta le poate fi de folos şi celorlalţi părinţi.
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor