3. Motive principale de scandal
Temele: Indiferent cat de mult tipa, urla, se cearta, nu uita ca temele sunt in totalitate responsabilitatea copilului tau. Daca nu le face, scoala are consecintele ei. Insa, tu, ca parinte, ii poti da cele mai bune conditii pentru scrierea temelor, precum si un set suplimentar de consecinte. Ajutorul poate fi acordat numai si numai la nevoie si nu consta in rezolvarea temelor, ci in oferirea unor ghidari sau explicatii suplimentare, care sa-l ajute sa gaseasca solutia.
Stabilirea unui orar precis cu sarcini si cu termeni de predare este foarte eficace si-l ajuta pe copil nu numai sa-si rezolve temele, ci si sa invete sa-si organizeze programul.
Treburile casnice: Ca si la teme, copilul are datoria de a face cateva treburi casnice, specifice varstei sale. Aminteste-i de fiecare data cu calm de responsabilitatile pe care le are in casa. Ii poti face un poster care sa-i reaminteasca pe zile ce indatorire casnica are (sa stranga masa, sa spele vasele, sa dea cu matura, sa duca gunoiul etc.) Neindeplinirea sarcinilor casnice conduce la niste consecinte (mai putin timp petrecut la televizor/calculator, de exemplu).
Mersul la culcare: Unii copii au nevoie de mai putin somn decat altii. Inainte de a porni o “lupta” in acest sens, urmareste-i ceasul biologic. In conditiile in care copilul se dezvolta armonios, nu ii scad notele, nu este apatic, este foarte posibil ca somnul pe care il doarme sa fie suficient de odihnitor pentru el.
Afla aici cat trebuie sa doarma un copil in functie de varsta.
Instaurarea unei rutine a somnului este imperios necesara la copii. Baita de seara, eventual un masaj cu un ulei de corp cu miros de levantica, o poveste (sau doua povesti – drept recompensa pentru o anumita sarcina indeplinita peste zi).
Pentru copiii hiperativi lasa un interval de acomodare de la joaca la somn. Nu il trece brusc din joaca in pat. Stati o perioada linistiti, fara televizor, calculator, sau alte elemente care sa-l solicite. Daca este mai mare, vorbeste-i despre cat de important este somnul astfel incat a doua zi sa fie mai odihnit si mai capabil sa-si stapaneasca emotiile.
Cum spuneam, nu exista o formula magica universal valabila. Chiar daca lucrurile nu merg din prima asa cum ti-ai dori, nu renunta. Incearca noi si noi variante de abordare a problemei, pana cand o vei gasi pe cea mai potrivita pentru copilul tau.
Credit foto: freedigitalphotos.net
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?