5 lucruri pe care ar trebui sa le faci cand copilul tau este furios - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

5 lucruri pe care ar trebui sa le faci cand copilul tau este furios

Sfatulparintilor » Școlari » Educație scolari » 5 lucruri pe care ar trebui sa le faci cand copilul tau este furios
cand copilul tau este furios - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - boy-694763_1920

Tu cum reactionezi cand copilul tau are crize de furie, crize de tantrum, crize de personalitate etc? Te infurii si tu? Tipi la randul tau? Nu spui nimic? Renunti si ii faci pe plac? Raspunsul poate fi oricare, chiar si toate la un loc. Depinde de momentul in care te-a surprins. Modul in care manageriezi manifestarea exploziva a copilului tau este poate cea mai grea misiune din viata de parinte. Nu doar ca este dificil sa iei cea mai inteleapta decizie, dar cateodata poate fi frustrant sentimentul de epuizare, chiar si daca reusesti sa-ti pastrezi cat de cat controlul.

Inainte de a lua orice hotarare nu uita ca sub “ambalajul” exploziv se afla de fapt o emotie “secundara”: sentimente de neputinta, frustrare, suparare, sentimente pe care nu le poate exprima in cuvinte si atunci apare aceasta manifestare.

Iata 5 reactii pe care ar trebui sa le ai atunci cand copilul tau este furios, recomandate de specialistii de la Empowering Parents.

1. Stai deoparte

In masura in care copilul este suficient de mare sau esti sigur ca “explozia” nu ii pune in pericol sanatatea sau viata, cel mai indicat lucru este sa stai deoparte. Cand sunt furiosi, adrenalina isi face de cap, iar copilul nu mai detine controlul asupra lui. Orice faci si orice spui in timpul maniferstarii nervoase va pune gaz pe foc. De multe ori simtim nevoia sa intervenim pentru a-l ajuta. Insa daca situatia nu ii ameninta in niciun fel integritatea, asteapta sa se “racoreasca”. Imagineaza-ti ca in supermarket un adult face o criza de isterie. Te duci la el tipand sau incercand sa rezonezi cu el. NU! Cel mai probabil, il lasi in pace si te indepartezi din zona respectiva. Asa ar trebui procedat si cu copilul.

2. “Racoreste-te”

Pentru a preveni escaladarea manifestarilor nervoase, in momentul in care parasesti “zona de turbulente” trebuie sa te calmezi la randul tau. Respira adanc si fa tot posibilul sa ramai obiectiv si stapan pe sine. Spune-ti in minte “Voi raspunde la asta logic si nu afectiv. Voi fi pe pozitii, nu voi sari calul. Putin cate putin. Nimic nu se schimba peste noapte!”. O parte importanta a misiunii de parinte este sa-i modeleze pe copii, iar o explozie isterica din partea parintilor nu este tocmai cel mai bun model de urmat. Este foarte important sa-i arati copilului o modalitate pasnica de a-si manageria sentimentele, indiferent de natura lor.

Citeste si: Cele 10 reguli pentru a stapani un copil furios. Cum trebuie sa fie „pedepsele”

3. Nu trage concluzii pripite

Chiar daca nu a avut un comportament adecvat, furia copilului poate fi justificata. Daca te superi ca a avut un astfel de comportament ii transmiti mesajul ca nu este in regula sa-ti manifesti sentimentele. Iar acest lucru este gresit. Copilul trebuie invatat sa-si exprime sentimentele, insa intr-o maniera pozitiva. Nu poti controla sentimentele copilului, insa te poti folosi de instrumentul consecintelor pentru a-si da seama de comportamentul pe care l-a avut. Iar cand este calm ii poti spune “Inteleg ca esti furios. Imi pare rau ca te simti asa!” si apoi ii poti explica de ce tipatul, aruncatul lucrurilor sau lovirea altor persoane nu sunt modalitati bune pentru exprimarea sentimentelor, oferindu-i, de asemenea, alternativele pozitive.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/03/2022