5. Fii, la randul tau, respectuos
Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face atunci cand corectezi comportamentul lipsit de respect al copilului, este sa fii, la randul tau, nerespectuos. Daca tipi, bruschezi copilul sau ii adresezi cuvinte jignitoare, n-ai rezolvat nimic, ba mai mult, i-ai aratat ca e OK sa nu respecti cand esti nervos. Atunci cand are loc un incident, atrage-i atentia copilului calm, spune-i pe un ton normal care iti sunt asteptarile de la el si seteaza consecintele, daca crezi ca este cazul.
Nu rata nici: Copilul tau nu respecta regulile? Iata ce poti face
6. Seteaza asteptari realiste de la copilul tau
Nu iti seta asteptari foarte mari din partea copilului. Daca, de exemplu, stii ca lui nu-i place sa calatoreasca cu masina, nu planui o vacanta in care sa calatoriti cu automobilul. Daca lui nu-i place aglomeratia, nu-i organiza o petrecere cu 50 de copii. Procedand astfel, ai creat deja un mediu propice unor dispute. Ceea ce poti face este sa trimiti copilului mesaje de preventie in care sa-i povestesti ce urmeaza sa se intample. De exemplu, daca vrei sa mergeti cu totii la restaurant, ii spui ce se petrece, ce asteptari ai de la el, cum ar trebui sa se comporte intr-un restaurant. Dar si ce consecinte vor urma daca nu respecta acele limite setate. Daca la finalul cinei la restaurant totul a mers ca pe roate, lauda-ti copilul pentru asta. Daca nu, ai grija sa te tii de promisiunea consecintelor.
7. Nu o lua personal
Indiferent de ceea ce face sau ceea ce spune copilul tau, nu o lua personal. Si nu compara comportamentul copilului tau cu al vecinului sau al verisoarei X. De cele mai multe ori, atunci cand nu gasesc mijloace eficace de a gestiona situatia, parintii simt ca pierd controlul si au tendinta sa exagereze (sau, dimpotriva, sa minimalizeze) situatia. Cand exagerezi, devii prea rigid, iar cand minimezezi, ignori comportamentul si-ti spui ca „e doar o faza trecatoare”. In niciuna dintre cele doua extreme nu-ti ajuti copilul sa invete sa-si gestioneze emotiile si sa fie respectuos.
Este foarte important ca discutiile despre respect, despre comportamentul civilizat si bunele maniere sa aiba loc intr-o atmosfera calma, calda. Si niciodata atunci cand nervii sunt intinsi la maximum si intr-o parte si in cealalta. Nu seta limite si consecinte cand esti furios. Atunci cand vorbesti cu copilul, asculta-l, afla ce l-a determinat sa aiba respectivul comportament. Fii obiectiv, poti incepe cu formula „Sa zicem ca am inregistrat pe camera video totul si acum ne uitam la ea. Ce ai vedea?”. Este o oportunitate sa-ti lasi copilul sa deruleze filmul evenimentelor si sa-si dea seama ce ar fi putut face diferit.
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!