Te respecta copiii? 7 modalitati sa le schimbi atitudinea negativa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Te respecta copiii? 7 modalitati sa le schimbi atitudinea negativa

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Te respecta copiii? 7 modalitati sa le schimbi atitudinea negativa
Te respecta copiii

Respectul pentru cei din jur nu este o abilitatea innascuta. Respectul se invata si se castiga. Aceste lucruri extrem de importante trebuie inoculate si copiilor. Chiar daca nu toti copiii sunt la fel, toti copiii trebuie invatati ce inseamna sa respecti si ce inseamna sa-ti castigi respectul. Iar parintii au datorita sa le arate copiilor lor ce trebuie sa faca pentru a-i respectat atat pe ei, ca parinti, cat si pe ceilalti oameni.

Cu totii am vazut adolescenti si chiar copii cu varste mai mici care tipa la parinti (sau alti adulti), care vorbesc urat, care comenteaza si vocifereaza cand nu le convine ceva. Pentru parinti pare din ce in ce mai greu sa-i invete pe copii ce este respectul. Mai ales cand inclusiv in filme, muzica, jocuri si programe tv sunt promovate furia si modalitatile agresive de a-ti regla socotelile cu cei din jur. La toate acestea se adauga si lipsa timpului, iar unii parinti prefera sa treaca cu vederea iesirile nervoase sau lipsa de respect pentru ca sunt prea obositi si nu mai au puterea sa le mai explice.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Iata 7 lucruri recomandate de specialistii EmpoweringParents.com pentru a-ti fi mai usor sa-i inveti pe copiii tai ce inseamna respectul.

1. Este datoria parintelui sa-i „antreneze” pe copii pentru societate

Copilul trebuie sa stie sa se comporte respectuos atat fata de parinti, cat si fata de alti adulti si fata de copiii de varsta lui sau mai mici. In momentul in care copilul tau depaseste limita pune-ti intrebarea „I-as permite vecinului meu sau prietenului meu, sau unui strain sa vorbeasca asa cu mine?”. Daca raspunsul este NU, atunci nu trebuie sa-ti lasi nici copilul sa se poarte asa. Parintele este profesorul, antrenorului, cel care stabileste regulamentul „jocului”.

2. Invata-l respectul de mic

Cu cat este mai devreme, cu atat este mai bine. Nu „inchide ochii” la lipsa de respect, pentru ca „e mic si nu stie”. Ii poti spune „La noi in familie nu se vorbeste asa”. Sunt parinti care isi planifica dialogul cu copiii lor adolescenti, inca de cand acestia sunt mici, studiaza, se informeaza astfel incat sa fie cat mai pregatiti pentru ceea ce multi numesc „perioade dificile” in dezvoltarea copilului.

Citeste si: Pana unde duce lipsa de RESPECT?

3. Fa echipa cu partenerul de viata

Este destul de bulversant pentru un copil ca un parinte sa-i permita un anumit comportament lipsit de respect. Iar celalalt sa fie mai strict. Parintii ar trebui sa discute intai intre ei si apoi sa gaseasca limitele comune care sa fie respectate de intreaga familie. Inclusiv de catre ei insisi, precum si consecintele in cazul in care aceste reguli sunt incalcate.

4. Comportamentul social

Suna un pic de moda veche, insa este elementar ca un copil, imediat ce poate vorbi, sa stie ca trebuie sa spuna „multumesc” si „te rog”. Urmatorul pas sunt bunele maniere, constientizandu-se impactul pe care empatia si respectul il au asupra celorlalti. Comportamentul nerespectuos este de fapt partea opusa a empatiei si a bunelor maniere.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/04/2022