Concentrarea este gandirea tintita pe un anumit subiect care il absoarbe pe copil pe durata procesului respectiv. Copiii sunt in mod natural curiosi si concentrati pe ceea ce ii intereseaza, dar cateodata ei nu asteapta sa primeasca recompensa concentrarii lor si abandoneaza acea activitate ca sa rada, sa vorbeasca, sa se uite la televizor sau sa se joace. Un copil care are capacitatea de a se concentra mai bine are sanse mai mari sa aiba succes si sa isi dezvolte capacitatea creierului in formare permanenta.
Concentrarea presupune exercitiu permanent. Iata cum iti poti ajuta si sustine copilul sa reuseasca sa se concentreze mai bine:
1. Transforma concentrarea in ceva distractiv si placut
Arata-i copilului o imagine. De exemplu, arata-i un desen cu o ferma cu animale. Spune-i sa se uite cu mare atentie la desen pentru ca ii vei pune intrebari din ce vede ilustrat. Pune desenul la o parte si intreaba-l ce culoare avea hambarul? Cate vaci a vazut in desen? Adapteaza intrebarile in functie de capacitatea de observatie pe care o vezi la copilul tau. Revistele si cartile pentru copii sunt surse foarte bune de imagini pentru un astfel de joc.
Asigura-te ca obtii raspunsuri corecte si, in cazul in care copilul da un raspuns gresit, lasa-l sa se uite la desen din nou si sa aiba posibilitatea sa raspunda din nou corect. Cand repeti jocul vei vedea cum creste capacitatea de concentrare a copilului. Transforma jocul in ceva distractiv, punandu-i intrebari simple la inceput ca sa aiba satisfactia ca reuseste sa raspunda corect si ai grija sa nu ii dai sarcini prea dificile pentru nivelul lui ca sa il frustrezi ca nu e capabil sa faca fata.
2. Jucati un joc cu cerinte complexe de memorare
Joaca un joc in care copilul primeste sarcina de a memora cateva instructiuni simple. Cere-i copilului sa se duca in camera sa, sa isi mangaie pe cap jucaria preferata si sa se intoarca. Apoi, cere-i sa se duca in camera sa, sa isi mangaie jucaria pe cap, sa ii scrie numele pe hartie si apoi sa se intoarca la tine cu hartia pe care sa ti-o inmaneze. Mai departe, cere-i sa faca toate cele de mai sus dar cand se intoarce la tine sa isi fluture mainile ca pe niste aripi. Continua sa adaugi noi elemente de complexitate in cerinte, in functie de nivelul la care vezi ca este copilul tau. De exemplu, cand se intoarce la tine sa isi fluture mainile si sa cante un cantec preferat. Copiii adora absurditatea cererilor parintilor si astfel invata sa isi foloseasca memoria in activitati distractive.
Citeste si: E bine sa dam exemple de comportament copiilor sau nu? Sfaturi de la psihologul Iuliana Margarit
3. Invata-ti copilul sa faca origami
Daca sunt pusi doi sau mai multi copii impreuna intr-un mediu de studiu le creste capacitatea de concentrare mai mult decat daca copilul este singur. Cand unul din copii este mai atent si mai concentrat decat altii, acest lucru este un exemplu pentru ceilalti. Origami este o activitate excelenta pentru ca e nevoie de concentrare pentru a transforma o hartie banala in orice iti propui sa o transformi. Ai grija sa alegi sa faca ceva suficient de simplu pentru capacitatea copilului de a invata, cum ar fi un avion de hartie.
Ajuta copilul in primele sale incercari, pana invata cum sa impatureasca hartia. Daca copilul devine frustrat, iti vei da seama din faptul ca va incerca sa nu fie atent, sa se duca in alta parte, sa vorbeasca mult sau chiar sa vrea sa plece sub diverse pretexte. Incearca sa ajuti copilul sa se concentreze ca sa finalizati mica activitate cu bine. Apoi, ori de cate ori ai ocazia, implica-l sa repetati acelasi joc cand e si cu alti copii si se pot lua la intrecere.
4. Rasplata versus frustrare
Asigura-te ca indiferent ce jocuri alegi ca sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte capacitatea de memorare si concentrare, el va obtine satisfactie si va avea succes in acest joc si este motivat la fiecare pas pe drumul dezvoltarii acestor abilitati. Uita de indicatiile teoretice care sustin ca, daca copilul nu stie, nu se descurca, trebuie sa il depunctezi sau sa ii scoti in evidenta acest lucru. In acest caz, tinta ta este ca prin jocuri sa ii dezvolti concentrarea, ori asta nu se poate intampla daca el simte in suflet tristete, crede ca e incapabil sau mintea lui se blocheaza de suparare ca a fost depunctat sau i s-a facut observatie.
Capteaza-i atentia cat dureaza jocul si redu la minim elementele care il pot distrage. Nu lungi jocurile mai mult decat este cazul; vei simti cand copilul isi pierde interesul si doar nu vrei sa il inveti sa evite ocaziile in care trebuie sa fie concentrat. Daca el asociaza memorarea si concentrarea pentru orice cu ceva placut, asa ii va functiona mintea toata viata, spre binele lui. Premiaza-l cum stii tu la finalul unei asemenea sesiuni de joc.
Nu rata nici: Ce trebuie sa stii despre depresia copiilor. Sfaturile psihologului Andra Tănăsescu
5. Lasa copilul sa fie el profesorul
Cand copilul joaca rolul de profesor in aceste jocuri, de fapt este ajutat sa treaca la urmatoarea treapta de intelegere si evolutie a creierului sau. Jucati jocul de la punctul 1, insa lasa copilul sa conduca, sa puna el intrebari despre imagine. Cand copilul invata bine regulile unui joc, lasa-l sa il invete el pe un alt copil sau chiar pe tine. Aceasta sarcina data lui ii ofera o noua perspectiva si il ajuta sa aiba satisfactie si incredere in sine.
foto: Depositphotos.com
Aceste ZODII trec printr-o TREZIRE SPIRITUALĂ puternică până la finalul lunii OCTOMBRIE 2024
5 ZODII CHINEZEȘTI care atrag NOROCUL și DRAGOSTEA până la finalul lunii octombrie 2024