Top 4 probleme pentru copiii mici care fac ca inceputul scolii sa fie dificil - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Top 4 probleme pentru copiii mici care fac ca inceputul scolii sa fie dificil

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Top 4 probleme pentru copiii mici care fac ca inceputul scolii sa fie dificil
probleme pentru copiii mici - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - kids-1093758_1920

A inceput scoala si pentru unii parinti poate fi o binecuvantare: copiii intra in rutina orelor de clasa si a temelor, iar ei nu mai sunt nevoiti sa le faca un anumit program de petrecere a timpului liber. Pentru altii insa, inceperea scolii poate fi si un motiv serios de stres: copiii nu sunt pregatiti pentru scoala.

Iata 4 probleme cu care se pot confrunta parintii copiilor care pasesc prima data pragul scolii si recomandarile venite din partea specialistilor EmpoweringParents.

1. Copilul meu e agresiv

“Copilul meu de 6 ani merge la scoala si sunt stresata, pentru ca in gradinita obisnuia sa bata si sa muste copiii. A fost destul de agresiv, chiar si cu educatoarele”.

Multi copii sunt agresivi pentru ca nu stiu sa se comporte altfel intr-o situatie in care sunt stresati sau anxiosi. Unii copii au abilitatea de a-si stapani sentimentele, altii insa sunt foarte sensibili. In cazul in care copilul se stapaneste foarte greu, este de datoria ta, ca parinte, sa-i arati cu mult calm si multa iubire, cum sa gestioneze o situatie dificila. Vorbeste-i numai cand este calm, in termeni pozitivi. “Sunt asa de fericit(a) ca incepi scoala. Te vei distra de minune cu noii colegi. Vei face lucruri noi, vei invata lucruri noi alaturi de ei”.

De asemenea, poti realiza un tabel cu reguli – “Nu lovi”, “Nu musca”, “Fii politicos”, “Fii dragut”. Explica-I ca este baiat/fetita mare si ca are de respectat alte reguli, potrivite cu varsta ei. Pe langa tabelul cu reguli poti crea si Panoul de fapte bune, unde sa-i adaugi buline colorate de fiecare data cand a fost cuminte, acasa sau la scoala. Puteti stabili un numar de “X” buline la acumularea carora poate primi o recompensa: x minute in plus petrecute in fata televizorului/calculatorului, o poveste in plus etc.

In cazul in care, dupa inceperea scolii, agresivitatea continua, coopereaza cu invatatoarea, astfel incat aceasta sa-si dea seama ca esti preocupata si activa pentru a remedia situatia.

2. Copilul meu nu-si fac prieteni

“Copilul meu intra in clasa I si nu isi face foarte usor prieteni. Nu a fost invitat la gradinita decat de un singur copil la ziua lui. Din cate mi-am dat seama, restul copiilor se intalnea destul de des pe la petrecerile celorlalti. Ce sa fac? Nu vreau sa fie si la scoala la fel”.

Este foarte greu sa iti privesti copilul si sa iti dai seama ca nu este chiar atat de activ social precum ceilalti copii, mai ales cand ai senzatia ca este exclus din cercurile colegilor. Toti parintii isi doresc ca cei mici sa fie usor acceptati si integrati intr-un colectiv.

Vorbeste cu copilul tau, afla-i sentimentele.  Ce parere are el despre prieteni. Uneori, pentru copil, sa aiba unu-doi prieteni este suficient. Nu se simte nefericit, asa cum crezi tu. Asa ca, inainte de a rezolva o problema, fii sigur(a) ca ai una. Daca cel mic nu are nicio problema in a avea putini prieteni, n-ar trebui sa ai nici tu. Multi parinti isi retraiesc copilaria prin ochii copiilor lor. Si daca ei au suferit ca n-au avut prieteni in copilarie, cred ca la fel se petrece si cu copilul lor. Intreaba-te daca nu cumva aceasta este o problema a copilului din tine si nu a copilului tau. In acest caz trebuie sa intelegi si sa accepti ca cel mic poate fi o persoana introvertita, care se simte coplesita de mediile aglomerata si ca se simte foarte bine intr-un mediu restrans, cu putini prieteni cu care sa se joace in liniste.

Insa daca cel mic sufera ca nu isi face prieteni, este momentul sa actionezi. Invita copii la tine acasa. Fa cunostinta cu parintii altor copii si roaga-i sa-l invite pe al tau la ei acasa. In acest fel el se va obisnui cu alte medii, va scapa incet-incet de timiditate si va putea sa isi faca mult mai usor prieteni.

De asemenea, sunt copii care pur si simplu nu stiu cum sa se comporte in societate si este respins de ceilalti din aceasta cauza. Sunt copii care fac tot timpul pe sefii sau carora nu le place sa-si imparta jucariile, sau care sunt foarte sensibili si atunci le este mai greu sa isi faca prieteni, insa odata descoperita problema, iti poate fi mai usor sa o rezolvi.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/09/2019