Fiul meu, adolescent, vrea sa renunte la scoala. Ce am de facut?
In nici un caz nu va certati cu el. Conflictul nu este deloc productiv. Adolescentilor nu le place sa primeasca sfaturi, ordine, indicatii. Pentru ca „Stiu eu mai bine ce am de facut!”. Va suna cunoscut, nu? Totusi, cand il vedeti ca este calm, spuneti-i ca el va hotari ce e mai bine pentru el, insa va suporta consecintele deciziilor sale. Daca drumul ales de el il va aduce in situatia „fara slujba, fara viitor, fara bani”, la voi nu va gasi sprijin. Va trebuie sa se descurce singur cu banii de buzunar sau cu alte cheltuieli.
Copilul meu se teme de tezele la matematica. Cum il ajut?
Lipsa de incredere si teama pot veni din faptul ca elevul nu stapaneste materia. Discuta cu el acest aspect si intreaba-l daca n-ar fi indicat sa ia lectii in particular. Il poate ajuta un coleg mai bun la matematica sau chiar un profesor. Daca insa, vorbim despre primele teze, atunci sentimentul este normal. Pana la urma, este doar o lucrare de control mai complexa. Atat timp cat a invatat, n-ar trebui sa-i fie frica de nimic. Trebuie doar sa fie optimist si increzator in fortele proprii.
Cand vine de la scoala, copilul meu este foarte tacut. Poate fi ceva in neregula?
Nu neaparat. Trebuie doar sa-l urmaresti: daca e tacut doar cateva ore dupa ce vine de la scoala, iar apoi nu mai are nimic, daca obisnuieste sa nu doarma noaptea, daca are probleme la scoala, absente. N-ar fi rau sa iei legatura cu profesorii sau colegii, sa-i intrebi cum se comporta in timpul orelor. Daca toate sunt in regula, n-ai motiv de ingrijorare. Indiferent de situatie, spune-i cat de mult il iubesti, ca ai incredere in el, ca esti mandra de el, imbratiseaza-l, lasa-l sa stie ca ti-ai dat seama ca e mai putin vorbaret si intreaba-l daca e o problema. Luandu-l cu binisorul, sigur iti va spune daca e suparat sau nu.
Citeste continuarea: 1 2