Educatie copii: Cum sa inveti copilul sa-si stabileasca obiective tangibile
Cu totii ne straduim ca parinti sa oferim educatie copiilor nostri. Sa-i ghidam prin viata, sa le dam cele mai bune sfaturi, sa-i motivam spre obiective si succes. Insa pentru ca un copil sa ajunga sa-si stabileasca obiective, este nevoie de multa rabdare din partea parintilor. Eforturile vor fi insa rasplatite pe deplin.
Principalul lucru pe care parintii trebuie sa-l insufle copiilor lor cand este vorba despre stabilirea tintelor catre care vor sa se indrepte este alcatuirea unui plan si trecerea la actiune, spun specialistii de la Empowering Parents. Spre exemplu, copilul vostru vrea sa devina campion de arte martiale. L-ai inscris la un club? A facut antrenamente? Stie ce inseamna arte martiale in adevaratul sens al cuvantului? Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt NU, atunci poate ca ar trebui sa-l ajuti. Du-l la un club, lasa-l la cateva antrenamente si poate ca, dupa aceea, cand va lua contact cu lumea artelor martiale, obiectivul campion nu va mai fi ceea ce-si doreste cu adevarat.
Mai mult, daca copilul nu este lasat sa depuna efort in atingerea telurilor lui, nu isi va da seama ca, de fapt, atingerea acestor obiective este responsabilitatea lui.
De multe ori parintii se simt frustrati ca nu au copiii suficient de motivati incat sa-si stabileasca niste tinte clare catre care sa se indrepte. Insa nici nu-i invata ce au de facut. Un tel, fara un plan, este doar un vis. Iar daca incerci sa impingi copilul de la spate catre un anumit obiectiv, s-ar putea sa te trezesti in situatia in care acesta opune rezistenta, iar pe masura ce opozitia lui devine din ce in ce mai puternica, tensiunile dintre voi cresc, iar anxietatea si frustrarile, si de o parte, si de cealalta, pot ajunge la cote alarmante si deloc benefice niciuneia dintre parti.
Puterea exemplului in educatia copiilor
Toti specialistii in educatia copiilor spun ca modelul personal al parintilor este cea mai buna metoda de a-i face pe copii sa actioneze intr-un anumit mod. Daca, de exemplu, in fiecare seara spui “De maine vom incepe sa economisim ca sa avem bani sa schimbam masina”, iar copilul nu vede niciun plan si nicio actiune in acest sens, cu atat mai greu iti va fi sa-l convingi ca trebuie sa-si stabileasca niste obiective pe care sa le si atinga. Daca insa, dupa ce ai spus ca incepeti economisirea, te vede facand calcule, cat trebuie sa economisesti pe zi, cati bani se strang intr-o luna, in cat timp economisind suma X vei putea sa-ti cumperi masina dorita, la ce suma ati ajuns la un moment dat, atunci ii arati copilului ce pasi ar trebui urmati. El se va obisnui cu acest mod de gandire, va deveni un adevarat stil de viata si nu-i va fi deloc greu sa-si stabileasca tinta, sa faca planul si sa actioneze conform lui.
Cum sa-ti motivezi copilul
Copilul trebuie sa stie ca depinde totul de el, iar tu, ca parinte, ai menirea de a-l ghida. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa-ti motivezi copilul sa-si stabileasca obiective si sa actioneze in realizarea lor.
1. Cerceteaza si exploreaza
Daca obiectivul este rezolvarea temelor, atunci ocoleste acest punct si mergi la sfatul 2. Daca, in schimb, vrei sa-l ajuti sa-si aleaga o cariera pe care sa o urmeaze, atunci iata ce este de facut, potrivit specialistilor de la Empowering Parents. Afla ce pasiuni are, explorati impreuna ce se poate face pentru ca o pasiune de-a lui sa se transforme intr-o cariera de succes. Cautati locurile unde isi poate perfectiona aptitudinile. Fa tot posibilul ca aceasta activitate sa fie cat se poate de distractiva, nu o transforma intr-o corvoada.
2. Seteaza obiectivul
Roaga-ti copilul sa seteze o tinta legata de o arie foarte apropiata pasiunilor sau aptitudinilor lui. Apoi intreaba-l ce schimbari crede ca ar trebui sa faca pentru a-si atinge tinta stabilita. Incepe cu pasi mici. Sunt mult mai indicate tintele mici, care cumulat sa conduca la indeplinirea obiectivul major. In acest fel se evita si coplesirea copilului cu multiplele sarcini pe care le are de dus pana la capat. Luate si indeplinite, una cate una, aceste sarcini il vor motiva sa continue. Sa zicem, ca vrea sa devina un bun instrumentist. Atunci pasii ce trebuie urmati sunt inscrierea la cursuri pentru instrumentul respectiv si stabilirea unor intervale in care sa-si exerseze aptitudinile. Iar daca in fiecare zi si-a respectat timpul alocat studiului respectivului instrument, atunci si-a indeplinit obiectivul pentru acea zi. Cumulat, aceste mici obiective indeplinite zilnic vor conduce la obiectivul final: sa devina un bun instrumentist.
3. Monitorizeaza indeplinirea telului
Cum spuneam la inceput, un tel, fara un plan este doar un vis. Odata stabilit planul, el trebuie urmarit pas cu pas pentru a vedea cat de aproape sau de departe este de indeplinirea obiectivului. In plus, isi poti da seama ce parte a planului functioneaza si ce anume nu functioneaza. In acest fel va avea tot timpul o imagine de ansamblu asupra a ceea ce are de facut in continuare, ce trebuie sa schimbe si ce trebuie sa lase la fel. Rasplateste-i copilului eforturile de a-si indeplini sarcinile, lauda-i fiecare progres, si asa se va simti motivat sa continue.
foto: Depositphotos.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua