Cum sa cresti o fiica cu incredere de sine - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa cresti o fiica cu incredere de sine

cum sa cresti o fiica cu incredere de sine - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - adult-1807500_1920

Educatie copii – sfatul #5: Focuseaza-te pe sanatate nu pe silueta

Mamele care au o imagine negativa asupra corpului sau sunt exemple pentru fiicele lor. Evita sa faci comentarii de genul “Nu-mi place deloc cum arat!”, “Uita-te la mine ce grasa sunt!” etc. Focusarea ar trebui sa se faca pe sanatate, pe un stil de viata echilibrat, pe alimente sanatoase si nu pe kilograme in plus sau in minus. Daca vreodata fiica te intreaba “Sunt grasa?” sau “Blugii astia imi fac fundul mare, nu-i asa?” raspunde-i “Cred ca esti foarte frumoasa!”, “Cred ca arati foarte bine!” etc. Explica-i ca trebuie sa se simta bine in pielea ei si ca, in realitate, sunt femei de toate formele (mai slabe, mai grase, mai inalte, mai scunde). Ceea ce vede la televizor sau in reviste sunt doar imagini care, cateodata, n-au relevanta in realitate.

Educatie copii – sfatul # 6: Nu uita de influenta tatalui

Sa cresti o fata cu incredere de sine nu este doar datoria mamei. Tatal are si el un rol foarte important. De obicei tatilor le este mai greu sa vorbeasca fata in fata cu copiii lor si prefera sa faca acest lucru in timp ce desfasoara diverse activitati. De exemplu, cand repara masina impreuna, sau cand fac curatenie. Mai mult, fetele invata de la tatii lor cum ar trebui sa se poarte un barbat cu o femeie sau cu ceilalti oameni.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Te-ar mai putea interesa si: Ce influenta au tatii asupra vietii sexuale a fiicelor lor; 20 reguli esentiale pentru tati de fete; 26 vorbe de duh ale tatilor catre fiicele lor

Educatie copii – sfatul # 7: Da-i exemple de femei puternice

Vorbeste-i tot timpul fiicei tale despre femei puternice care au reusit in viata, care sunt modele demne de urmat. Pot fi femei celebre sau femei din anturajul vostru. “Ce parere ai despre faptul ca matusa X s-a inscris la master desi are copii mari?” sau “Ai vazut ca fosta ta educatoare isi da doctoratul?” etc. sunt genul de discutii care o vor face pe fiica ta sa isi doreasca mai mult de la viata.

Educatie copii – sfatul # 8: Nu nega misoginismul

Situatii sau comentarii misogine sunt dintotdeauna si vor exista pentru totdeauna. Daca se intampla ca fiica ta sa auda o astfel de remarca nu o nega, chiar daca este prea mica sa inteleaga, explica-i ca era o “gluma”.  Explica-i ca in viata de zi cu zi se va mai intalni cu astfel de situatii pe care nu trebuie sa le ia in considerare. Nu trebuie sa ia in serios daca i se spune “nu poti face X pentru ca esti fata, si fetele nu stiu/nu pot/ nu au cum sa faca X”. Trebuie sa vada intotdeauna partea pozitiva a lucrurilor “fetele pot face X, doar ca nu s-a intamplat inca!”

Sa nu uitam ca fetele noastre sunt viitoarele femei de maine, mame si sotii. Si cu cat cresc mai echilibrate si cu o imagine de sine cat mai solida, cu atat vor putea fi mame bune si persoane armonioase in viitor. Mesajele sadite in mintea lor de mici sunt decisive in acest sens.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/05/2021