Cum sa ai o relatie mama-fiica armonioasa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa ai o relatie mama-fiica armonioasa

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Cum sa ai o relatie mama-fiica armonioasa

Relatia mama-fiica este una cu totul speciala. Mamele isi retraiesc copilaria prin ochii fiicelor lor, iar acestea din urma isi creeaza un model in viata, privindu-si mama in actiune.

Iata cateva sfaturi extrase din experientele de viata ale userilor Sfatulparintilor.ro – mame si fiice deopotriva – pentru a avea o relatie mama-fiica armonioasa. Raspunsurile au fost prezentate in cadrul Concursului Disney: Vorbeste despre relatia ta mama-fiica si castigi un Album Violetta

 

1. “Pentru fiica mea vreau sa fiu mama pe care mi-as fi dorit sa o am eu, vreau sa stie ca intotdeauna se poate baza pe mine si, indiferent de ce decizii va lua, eu o sa-i fiu intodeauna aproape. Imi doresc foarte mult sa am o legatura stransa cu fiica mea, celorlalte mame nu pot sa le spun decat ca, indiferent de ce decizii vor lua copiii nostri, trebuie sa le fim aproape, sa-i iubim neconditionat si sa ii incurajam. Din experienta mea pot spune ca legatura mama-fiica este importanta pentru orice copil, copilul trebuie sa stie ca are pe cine sa se bazeze si are cine sa-l ajute la nevoie. Este important sa-i spui copilului ca il iubesti si sa-i demonstrezi acest lucru, sa-l lasi sa se descurce singur dar sa-i fii aproape in caz ca are nevoie de tine. Chiar daca esti mare/adult ai nevoie de mama, pentru ca indiferent de varsta esti si copil si ca orice copil ai nevoie de parinti”. (oanap85)

 

2. “Relatia mama-fiica este cea mai importanta pentru o fetita, o viitoare domnisoara si mama. Mama in primul rand imi este cea mai buna prietena, cea mai scumpa si iubita fiinta pe umarul carei gasesc alinare si din sfaturile careia gasesc solutie pentru orice problema existenta. Nu imi inchipui ce as fi facut fara sfaturile mamei. Acum sunt si eu mama, am o fetita de 7 ani pentru care sunt cea mai buna si iubitoare mama, cea mai devotata prietena si imi spune totul, de la aceasta varsta ne impartasim totul, nu exista secrete, mereu ii spun ca totul trebuie sa-mi spuna, deoarece numai la mama va gasi raspuns la orice intrebare o framanta si tot de la mama va afla despre toate lucrurile care o intereseaza atata acum cat si in viitor. Voi mentine mereu aceasta legatura stransa intre mine si fiica mea, deoarece numai astfel voi putea spune ca mi-am crescut fiica foarte bine”. (Georgeta-Iulita)

 

3. “Relatia mea cu mami a fost una putin rece, deoarece am fost crescuta de bunica – fiinta cea mai draga mie. Am avut o copilarie cu multe amintiri triste, fiind la tara dragostea materna mi-a lipsit mult si uneori sfatul si mangaierea. Dar acum, cand am devenit mamica stiam deja cat de important este ca o mama sa fie apropiata de puiul ei, sa-l creasca si sa se bucure zi de zi de prezenta lui. In acelasi timp, am incercat sa recladesc relatia cu mama mea si am implicat-o in cresterea copiilor mei pentru a petrece cu totii mai mult timp impreuna”. (claudia_gradinaru)

 

4. “Relatia noastra este una buna, zic eu. Nu mi-a fost cea mai buna prietena careia sa ma confesez. Nu prea cred in chestia asta… ca vreo fiica sa-i spuna totul mamei ei. Dar am o mama buna, iubitoare si intelegatoare. Desi suntem 4 copii – 3 fete si un baiat – nu am simtit vreo diferenta in dragostea ei. Am respectat-o si o voi respecta mereu. Desi acum suntem foarte departe si vorbim mai rar o iubesc la fel si imi e tare dor de ea. Nu s-a bagat niciodata in deciziile mele, fie ele bune sau mai putin bune. Pentru mine e o mama perfecta”. (dodolin)

 

5.  “Relatia mama-fiica trebuie sa fie considerata ca o relatie intre doua prietene. Nu trebuie ca fiica sa o considere pe mama superioara ei, sa poata sa se exprime liber, sa poata discuta orice. Ca mame, trebuie sa tinem cont si de parerea copilului nostru, de dorintele sale, desi sunt momente in care dificultatile de comunicare ne afecteaza uneori pe toti, trebuie sa ne facem timp numai pentru noi doua: mama-fiica. Relatia pe care eu si mama mea am avut-o nu a fost chiar atat de intensa, nu puteam sa imi exprim intotdeauna ceea ce simteam si acest lucru doresc sa-l schimb eu acum in calitate de mama-fiica. Petrecerea timpului liber impreuna cu copilul nostru ne va ajuta sa avem o legatura speciala”. (Corina)

 

 

6. “Mama, inainte de a-mi fi mama, mi-a fost prietena. Deci avem o relatie excelenta! Chiar si atunci cand eram clasa a-XI -a si am gasit un baiat despre care credeam ca este cel langa care voi imbatrani si cu care am conceput-o pe fiica mea, Denisa, mama a fost de acord cu mine si m-a sprijit. Si mama mea, si tatal meu au trecut peste prejudecati si m-au ajutat, chiar daca tatal fetitei mele a rupt relatia cu mine cand eram insarcinata in 6 luni. Acum, vorbind despre relatia mea cu fiica mea, incerc sa o copiez pe mama. Poate si faptul ca sunt o mamica foarte tanara (25 de ani), ma ajuta, deoarece Denisa vede in mine mai repede o prietena decat o mama. O cresc eu si parintii mei, avem grija sa nu ii lipseasca nimic si sa o facem fericita. Pe tatal ei biologic inca nu il cunoaste, poate cand va mai creste ii voi povesti. Tatal meu este si tatal ei, iar mama mea este prietena ei cea mai buna (o adora) si o striga pe nume”. (cry-baby)

 

 

7. “Sunt si mama a doua fetite si fiica mamei mele in acelasi timp. Pot privi lucrurile din ambele perspective. Am doua fetite minunate, le iubesc enorm, ele sunt pasiunea vietii mele. Relatia mea cu ele este una frumoasa, bazata pe iubire multa, presarata cu multe gesturi de dragoste, dar si cu responsabilitati si strictete acolo unde este cazul. Imi place mult sa vorbesc cu fetele mele, imi place sa imi povesteasca ce a facut la gradinita (cea mare) si imi place sa imi cante si sa imi recite cantecelele si poeziile invatate, absorb fiecare cuvant in parte si fiecare imi umple inima de bucurie infinita. La fetita cea mica ma bucur de fiecare boacana facuta si de fiecare cuvant pronuntat gresit. Relatia mama-fiica le va defini personalitatile si caracterul de viitoare femei si mame, asa cum eu le iubesc, le vorbesc, le alint, le cant la fel si ele vor face cand vor fi mame. Cred cu tarie ca un copil crescut fara dragoste este un copil mutilat emotional pe viata, cu atat mai mult cu cat dragostea mamei tine loc de medicament, pupicii mamei tin loc de pansament, pieptul mamei tine loc de perna cand adorm iar vocea mamei este cel mai bun cantec de leagan. Ma rog la Dumnezeu sa fie fetitele mele sanatoase si sa paseasca in viata pe cararea cea dreapta, am grija sa le invat valorile vietii, am grija sa le ajut cand gresesc si sa le indrept cu blandete”. (FloryMatei)

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 10/05/2013