Cum sa iti inveti copilul sa isi propuna obiective noi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa iti inveti copilul sa isi propuna obiective noi

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Cum sa iti inveti copilul sa isi propuna obiective noi
Cum sa iti inveti copilul sa isi propuna obiective

Daca vrei sa stii cum sa iti inveti copilul sa isi propuna obiective noi, citeste in continuare. Este foarte important sa iti incurajezi copilul sa invete sa isi faca planuri si sa se tina de ele pe durata intregului an. De multe ori insa copiii nu stiu ce sa isi propuna. Si atunci tu trebuie sa ii ajuti cu sugestii, in functie de ce observi ca trebuie imbunatatit la copilul tau (reguli de igiena, reguli pentru siguranta sa personala, reguli in familie, reguli de comportament).

Iata mai jos cateva propuneri populare pentru copiii care pot intelege aceasta notiune, impartite pe categorii de varste: prescolari, scolari si adolescenti.

Sigur ca orice lista poate fi extinsa la nesfarsit, dar scopul acestor obiective este sa fie realiste si sa poata fi respectate, nu coplesitoare, complicate si solicitante, caz in care raman doar pe hartie.

Si… pentru ca cea mai buna lectie se preda prin propriul exemplu, avem si propuneri pentru parinti.

Ce isi pot propune copiii prescolari: 

  • Ma voi spala pe dinti de doua ori pe zi. Ma voi spala pe maini de fiecare data inainte sa ma asez la masa si mereu dupa ce am fost la toaleta.
  • Imi voi strange jucariile dupa ce ma joc cu ele.

Ce isi pot propune copiii scolari:

  • Imi voi face temele la timp.
  • Ma voi duce la culcare seara la timp, cand imi spun parintii mei.
  • Cand imi este sete voi bea apa, suc proaspat de fructe si lapte si voi limita sucurile acidulate.
  • Nu voi da informatiile mele personale niciunui strain sau pe Internet, cum ar fi numele, adresa unde locuiesc, numele scolii sau numarul meu de telefon.
  • Ma voi purta frumos cu ceilalti copii. Voi fi prietenos cu copiii care au nevoie de prieteni, cum ar fi un copil rusinos sau unul nou venit in clasa mea.  
  • Voi purta centura de siguranta ori de cate ori ma urc in masina.  
  • Ma voi da cu crema de protectie solara ori de cate ori ies afara in soare.  
  • Voi sta la umbra sau voi purta o sapca si ochelari de soare, in special daca joc sport afara si soarele este foarte puternic.  
  • O sa cooperez cu parintii ca sa gasim un sport care sa imi placa (fotbal, dans, volei, karate, inot, baschet, calarie) si la care sa merg de doua sau trei ori pe saptamana.

Citeste si: Importanţa imaginii de sine la copii. Cum să-ti înveţi copilul să se simtă bine in pielea lui

Ce isi pot propune adolescentii :

  • Voi manca macar un fruct sau o leguma in fiecare zi si voi limita cantitatea de sucuri acidulate pe care o beau.
  • Voi avea grija de sanatatea mea prin mancare sanatoasa si activitate fizica.  
  • Voi rezista presiunii anturajului de a incerca tigarile, drogurile sau alcoolul.  
  • O sa elimin vorbele negative despre mine din vocabularul meu („nu pot”, „nu sunt in stare”, „sunt un idiot”, „sunt o proasta”).  
  • Voi sta numai doua ore pe zi la computer sau televizor si nu la programe sau jocuri violente.  
  • Ma voi purta frumos si cu respect cu parintii mei, profesorii si cei mai in varsta.  
  • Cand ma simt nervos sau stresat, o sa iau o pauza si o sa caut un mod constructiv de a ma relaxa, cum ar fi sa fac miscare, sa citesc, sa scriu intr-un jurnal sau sa imi discut problema cu unul din parinti sau cu un prieten.  
  • Daca sunt fata in fata cu o decizie foarte dificila, o sa discut cu un adult care imi sunt optiunile, ca sa primesc un sfat inainte de actiona singur.
  • O sa aleg cu atentie cu cine sa ies la intalnire si ma voi purta cu partenerul sau prietenii mei cu respect si fara violenta sau cuvinte urate.  

Ce isi pot propune parintii copiilor prescolari, scolari sau adolescenti

Nu e lucru usor sa fii parintele unui copil care incearca sa isi propuna macar o parte din cele de mai sus, cu sau fara sugestia ta. Ca ei sa reuseasca macar o mica parte din obiectivele benefice pentru ei, educatia lor si viata lor sociala sau familiala, tu ca parinte ai la randul tau un rol important. Iata ce iti poti propune tu.

Voi fi un bun model pentru copilul meu…

Nu ii poti pretinde ceea ce ce tu nu faci. Parintii au o influenta dramatica si profunda asupra copiilor in fiecare etapa a cresterii lor. Fii atenta deci ce ii pretinzi copilului tau si verifica daca tu deja faci asa, respecti aceste reguli. Daca nu… incepe cu persoana din oglinda.

Ma voi stradui sa imi inteleg copilul

In loc sa te vaiti de comportamentul neplacut al copilului tau sau obiceiurile lui nesanatoase, mai bine fa efortul de a-l intelege si a descoperi de ce se poarta in acel fel anume, ce incearca sa iti transmita in acest mod. Asta te va ajuta sa intelegi si sa rezolvi problemele pe care le ai cu copilul intr-o maniera mult mai eficienta. Acest obiectiv nu e foarte simplu de atins si implica sa petreci timp de calitate cu copilul tau si sa ai foarte multa rabdare.  

Te mai poate interesa si: Cum sa-ti inveti copilul sa ia decizii. Ghid pe varste

Imi voi invata copilul sa manance sanatos…

Incurajeaza-ti copilul – la orice varsta s-ar afla el – sa isi dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase cum ar fi consumul de fructe, lapte, legume, proteine sanatoase, si sa renunte la junk food. Evident, trebuie ca mai intai sa pui tu in practica ce pretinzi altora.  

Imi voi incuraja copilul sa faca sport regulat…

Obezitatea la copii este in crestere si din cauza sedentarismului, nu doar a obiceiurilor alimentare defectuoase. Este foarte important sa iti faci copilul sa inteleaga beneficiile activitatii fizice regulate. Inscrie-l la un sport, insista sa-l duci la altul daca primul nu ii place. Fa tot ce poti, iesi tu cu el in aer liber cu bicicleta, cu rolele, ori de cate ori reusiti.  

Imi voi recompensa copilul pentru comportamentul sau bun…

Daca vrei sa ai un copil care se dezvolta armonios si corect, trebuie sa practici recompensarea realizarilor sale si a comportamentului bun, a respectarii regulilor. In plus, este foarte important sa ai tu o atitudine calma si rabdatoare cand copilul se poarta tau sau are probleme. Asta il ajuta pe el sa devina o persoana rationala si echilibrata, nu dominata de emotii si de manifestari nervoase din orice, pentru ca asa a vazut la mama sau tata.

Imagine de Arek Socha de la Pixabay

Data articol: 10/07/2022