Shop
Ultimele 100 de articole

Cum iti inveti copilul sa isi propuna obiective noi

06 ianuarie 2011, , Vizualizări:

Inceputul unui nou an e momentul perfect pentru a-ti invata copilul sa isi analizeze experientele si comportamentul din anul incheiat si, impreuna cu tine, sa decida ce anume ar dori sa imbunatateasca la viata voastra de familie, la viata lui sociala, afectiva, la dezvoltarea abilitatilor sau ce anume si-ar dori sa invete in plus.

Incurajeaza-ti copilul sa invete sa isi faca planuri si sa se tina de ele pe durata intregului an. De multe ori insa copiii nu stiu ce sa isi propuna si atunci tu trebuie sa ii ajuti cu sugestii, in functie de ce observi ca trebuie imbunatatit la copilul tau (reguli de igiena, reguli pentru siguranta sa personala, reguli in familie, reguli de comportament).

Iata mai jos cateva propuneri populare pentru copiii care pot intelege aceasta notiune, impartite pe categorii de varste: prescolari, scolari si adolescenti. Sigur ca orice lista poate fi extinsa la nesfarsit, dar scopul acestor obiective de nou an este sa fie realiste si sa poata fi respectate, nu coplesitoare, complicate si solicitante, caz in care raman doar pe hartie.

Si… pentru ca cea mai buna lectie se preda prin propriul exemplu, avem si propuneri pentru parinti.

 

Ce isi pot propune copiii prescolari:
 

 

Ce isi pot propune copiii scolari:

 

 

Ce isi pot propune adolescentii :

 

 

Ce isi pot propune parintii copiilor prescolari, scolari sau adolescenti :
 


Nu e lucru usor sa fii parintele unui copil care incearca sa isi propuna macar o parte din cele de mai sus, cu sau fara sugestia ta. Ca ei sa reuseasca macar o mica parte din obiectivele benefice pentru ei, educatia lor si viata lor sociala sau familiala, tu ca parinte ai la randul tau un rol important. Iata ce iti poti propune tu.

Voi fi un bun model pentru copilul meu…
Nu ii poti pretinde ceea ce ce tu nu faci. Parintii au o influenta dramatica si profunda asupra copiilor in fiecare etapa a cresterii lor. Fii atenta deci ce ii pretinzi copilului tau si verifica daca tu deja faci asa, respecti aceste reguli. Daca nu… incepe cu persoana din oglinda.

Ma voi stradui sa imi inteleg copilul
In loc sa te vaiti de comportamentul neplacut al copilului tau sau obiceiurile lui nesanatoase, mai bine fa efortul de a-l intelege si a descoperi de ce se poarta in acel fel anume, ce incearca sa iti transmita in acest mod. Asta te va ajuta sa intelegi si sa rezolvi problemele pe care le ai cu copilul intr-o maniera mult mai eficienta. Acest obiectiv nu e foarte simplu de atins si implica sa petreci timp de calitate cu copilul tau si sa ai foarte multa rabdare.  

Imi voi invata copilul sa manance sanatos…
Incurajeaza-ti copilul – la orice varsta s-ar afla el – sa isi dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase cum ar fi consumul de fructe, lapte, legume, proteine sanatoase, si sa renunte la junk food. Evident, trebuie ca mai intai sa pui tu in practica ce pretinzi altora.  

Imi voi incuraja copilul sa faca sport regulat…
Obezitatea la copii este in crestere si din cauza sedentarismului, nu doar a obiceiurilor alimentare defectuoase. Este foarte important sa iti faci copilul sa inteleaga beneficiile activitatii fizice regulate. Inscrie-l la un sport, insista sa-l duci la altul daca primul nu ii place. Fa tot ce poti, iesi tu cu el in aer liber cu bicicleta, cu rolele, ori de cate ori reusiti.  

Imi voi recompensa copilul pentru comportamentul sau bun…

Daca vrei sa ai un copil care se dezvolta armonios si corect, trebuie sa practici recompensarea realizarilor sale si a comportamentului bun, a respectarii regulilor. In plus, este foarte important sa ai tu o atitudine calma si rabdatoare cand copilul se poarta tau sau are probleme. Asta il ajuta pe el sa devina o persoana rationala si echilibrata, nu dominata de emotii si de manifestari nervoase din orice, pentru ca asa a vazut la mama sau tata.

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.