Shop
Ultimele 100 de articole

De cand lasam copilul singur acasa?

23 martie 2019, , Vizualizări:
De cand lasam copilul singur acasa

In orice societate exista o vreme cand puiul trebuie lasat sa se descurce singur. Daca in lumea animala acest instinct este foarte bine dezvoltat, la oameni este destul de complicat, pentru ca la parinti apar procese de constiinta ca si-au abandonat copiii.

Oricat ne-ar fi de greu, trebuie sa ne obisnuim cu ideea, mai ales ca acest pas este foarte important in dezvoltarea copiilor. Iar pentru ca micutii nostri sa devina niste adulti stapani pe fortele proprii, trebuie ca responsabilizarea sa se faca treptat.

Care este, totusi, varsta potrivita pentru ca un copil sa ramana singur acasa? In unele tari raspunsul la aceasta intrebare este litera de lege. In Statele Unite, de exemplu, este interzis sa-ti lasi copilul singur in casa daca are mai putin de 12 ani. In alte tari, insa, parintii sunt cei care decid.

Inainte de a-ti lasa copilul singur acasa trebuie sa te gandesti la urmatoarele aspecte:

–       cat de responsabil este copilul tau. Nu conteaza varsta, pot fi copii de 10 ani mult mai maturi si mai cu capul pe umeri decat unii de 13. Stie ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii sau sa deschida usa persoanelor pe care nu le cunosc, indiferent de motivele invocate de acestia din urma?
–       cum se intelege cu fratele/sora (mai mic(a)/mai mare). Sunteti siguri ca nu se vor lua la bataie, ca nu vor distruge casa?
–       cat de sigura este casa. Stati intr-un cartier periculos, aveti usile si geamurile in stare buna, stie copilul pe cine trebuie sa sune daca i se pare ceva dubios? Stie ce sa faca daca izbucneste un incendiu sau se taie la mana?

Pana sa ajungem ca aceste probleme sa fie floare la ureche e cale lunga.

Procesul trebuie inceput de la varste fragede:

1. Lasati copilul singur intr-o camera, timp de cateva minute.

Urmariti ce face si dati-i senzatia ca nu sunteti prin preajma. Cresteti progresiv aceasta perioada. Apoi lasati copilul singur in casa cate 30 de minute si din ce in ce mai mult pana depasiti o ora.

2. Impuneti regulile.

Invatati copilul ce are voie sa faca si ce nu cat timp lipsiti. Daca nu a respectat aceste reguli, reluati-le. Explicati-i din nou si din nou riscurile la care se expune. Daca un copil nu intelege ca nu trebuie sa lase usa descuiata, ca nu are voie sa iasa afara din casa, ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii, atunci inseamna ca nu este pregatit sa ramana singur acasa.

3. Inventati scenarii si puneti-le in aplicare.

Repetati cu copilul diverse scenarii pentru a va asigura ca a inteles ce responsabilitati are. De exemplu, ce are de facut daca a pierdut cheile de la casa, daca este un strain la usa, daca ii este foame, daca are nevoie de ajutor la teme, daca unul dintre parinti intarzie, daca se plictiseste.

4. Pregatiti-l pentru urgente.

Copilul trebuie sa stie ce are de facut in caz de incendiu, cum sa utilizeze un extinctor. Invatati-l numarul de urgenta 112 si numerele de telefon mobil ale voastre si/sau ale altor rude, prieteni, vecini. Nu este suficienta doar memorarea acestor numere in agenda telefonului mobil al copilului.

5. Stabiliti cine e seful.

Daca aveti doi sau mai multi copii, stabiliti cine este seful. Ceilalti trebuie sa asculte de el, iar pe acesta din urma invatati-l ca este raspunzator pentru ce li se intampla celorlalti.

6. Invatati-l sa-si prepare singur hrana.

Aratati-i copilului cum sa-si pregateasca diverse feluri de mancare care nu necesita fierbere, coacere etc.

7. Creati un plan de evacuare.

Puneti la punct un plan de evacuare al casei si invatati copilul ce are de facut. Repetati acest plan pana va asigurati ca l-a inteles.

Photo by Leah Kelley from Pexels

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.