Copilul tău vrea să facă sport de performanță? Dr. Tarek Nazer îți spune exact ce reguli trebuie să urmeze pentru a obține cele mai bune rezultate
Copilul tău este sportiv de performanță sau își dorește ca pe viitor să ajungă acolo? Este important să urmeze câteva reguli pentru a avea un rezultat cât mai bun, iar Dr. Nazer Tarek, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, explică exact cum își poate atinge visul de a fi cel mai bun.
Pe de altă parte, este foarte important să aleagă sportul care se potrivește cu biotipul constituțional al corpului său. „Este important de reținut că fiecare tip de sport necesită anumite cerințe pentru a putea ajunge un sportiv de performanță. Nu poți să faci baschet dacă nu ai înălțimea necesară, cum de altfel nu poți face înot de performanță dacă nu ai avengură mare. Mai mult decât atât, în afară de biotipul constituțional, se mai adaugă criteriul neuro-psihic (să fii curajos pentru anumite sporturi este un factor obligatoriu)”, explică specialistul.
Altfel, la fel de important este să alegem un sport care ne place. Toate aceste lucruri, combinate, cresc șansele să faci performanță cu cel puțin 30 – 35%.
Categorii tipuri de activități sportive:
– Sportul de scurtă durată – funcționează pe sistemul anaerob (în lipsa Oxigenului). Toracele este blocat și sportivul efectuează un lucru mecanic de scurtă durată fară a fi nevoie să consume Oxigen, iar energia consumată este eliberată prin arderea de Glucide în lipsa Oxigeului. Acest tip de efort se numeste exploziv.
– Sportul de durată mai mare de tip Aerob ( consuma O2 ). Acest tip de efort implică o energie eliberată prin consumul de O2 și procesele de ardere a glucozei și carbohidraților, mai ales dacă este un sport de lungă durata, de peste 35 minute, precum sunt sporturile de anduranță.
– Sportul de tip Mix folosește ambele tipuri de eliberare a energiei Aerob – Anaerob, în diferite momente ale ședinței de activitate fizică. În această situație, pregătirea sportivului necesită mai mult timp pentru a crește forța Aerobă și Anaerobă.
„Există mai multe metode de testare a capacității de efort pentru cele 2 tipuri Aerob și Anaerob. În etapa a doua, se compară rezultatele obținute cu tabele care conțin baremele specifice, cu scopul clar de a afla dacă sportivul are parametrii necesari sau unde este deficitul pentru a-l corecta, din dorința de a obține un rezultat mai bun de la antrenament.”, continuă ortopedul Tarek Nazer.
Imagine de luvmybry de la Pixabay
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ