A-ti face griji pare ca face parte din descrierea fisei postului de parinte. Un parinte isi face griji foarte des si din orice motiv, desi multe dintre aceste ingrijorari sunt false si vin din dorinta puternica de a fi o mama impecabila sau un tata bun.
Este natural sa ne pese si sa fim preocupati de varii aspecte ce tin de educatia si buna modelare a copilului. Insa iata o veste buna oferita de specialisti in parenting: sunt multe griji de parinte care nu au fundament real. In loc sa iti consumi energia ingrijorandu-te si facandu-ti varii scenarii apocaliptice pentru viitorul copilului, mai bine aduna-ti capacitatile emotionale, intelectuale si fizice si fii acolo pentru copil asa cum are nevoie cu adevarat.
Asadar, nu trebuie sa te ingrijorezi cu adevarat in niciuna din cele 6 situatii de mai jos; in schimb, iata ce trebuie sa faci:
Griji de parinte nr.1: Am un copil sclifosit la mancare
Un copil sclifosit si selectiv la mancare este una din grijile cele mai mari pentru parinti. Cu toate acestea, cea mai buna tactica este sa eviti sa faci un mare capat de tara din asta, exceptie face cazul in care copilul nu se simte bine.
Chiar daca mai sare mese, alege ce vrea sa manance si ce nu sau mananca mai degraba biscuiti decat un mar, trebuie sa ai in minte faptul ca pe durata unei saptamani probabil ca isi ia toti nutrientii necesari bunei sale dezvoltari armonioase. Ofera-i in permanenta o paleta foarte larga de alimente sanatoase si limiteaza-i gustarelele nesanatoase (copiii sclifositi la mancare sanatoasa tind sa prefere foarte des gustarile nesanatoase).
Nu uita, deasmenenea, ca a respinge mancarea este deseori un mod prin care isi proclama propria independenta, iar aceasta etapa va trece curand.
Afla trucuri cum sa iti determini copilul sa manance sanatos aici.
Griji de parinte nr. 2: Nu petrec destul timp cu copilul meu
Statistic, mai mult de o treime dintre parinti isi fac griji ca petrec timp mai putin cu copiii lor decat au procedat parintii nostri cu noi. Cu toate astea, traim vremuri diferite si putine familii isi permit sau vor ca unul din parinti sa stea acasa cu copilul permanent.
Un parinte mediu din ziua de azi munceste mai mult de 40 de ore pe saptamana si in mod evident acest timp de munca se ia din timpul alocat vietii de familie. Cu toate astea, evidenta arata ca mai importanta este calitatea decat cantitatea.
Asadar, specialistii te asigura ca atata vreme cat ai grija de copilul tau consecvent, de calitate si cu afectiune si iti concentrezi toata atentia asupra copilului cand sunteti impreuna, faci treaba buna si nu e cazul sa iti faci mai multe griji.
Cat costa o pereche de parinti? Citeste aici.
Griji de parinte nr.3: Copilul meu e un mic mincinos!
Am crescut cu convingerea ca a minti este ceva rau, dar e bine sa iei in calcul motivele copilului inainte de a te infuria. Poate ca incearca sa forteze limitele ca sa vada pana unde ii merge sau poate ca ascunde adevarul ca sa se distreze din situatia creata.
Unii psihologi de copii considera ca aceste situatii sporesc imaginatia copiilor: “Tuturor ne plac povestile si chiar si noi adultii mai exageram din cand in cand ca sa adaugam o mica scanteie sau putin entuziasm situatiilor vietii.”.
Ia in calcul ca a mai minti din cand in cand este ceva specific copilariei si copiii rezista cu greu tentatiei. Daca totusi copilul exagereaza, inainte de a te enerva din cale afara, e bine sa stai de vorba cu el dar nu neaparat sa iti faci griji ca cine stie ce fel de om va ajunge din el.
Si mai multe sfaturi cum sa iti inveti copilul sa nu minta gasesti aici.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?