Educatia copiilor este un lucru vital al “meseriei” de parinte. Vrem atat de mult ca micutii nostri sa fie bine crescuti, siguri pe ei, sa invete bine, sa fie ascultatori incat dorim sa detinem permanent controlul. Si cu cat vrem sa stapanim toate fraiele cu atat este mai greu sa educi copilul.
Multi dintre parinti s-au confruntat cu acesta problema. Cu cat voiai mai mult sa stapanesti un copil furios, cu atat mai furios devenea. Solutia pare a fi simpla, cu cat renuntam la ideea de a controla copilul, comportamentul si alegerile lui, cu atat mai multa putere avem.
Iata ce sfaturi au specialistii in psihologia copiilor de la EmpoweringParents.
De ce vor parintii sa detina controlul?
Sa admitem adevarul. Suntem fortati de societate. “Rusinea” ca un copil este mai “cuminte”, mai “ascultator” decat al nostru ne face sa punem presiune pe noi si pe copilul nostru. In al doilea rand, ne controleaza “teama” ca nu se va alege nimic din copilul nostru daca-l “scapam din mana”. In al treilea rand, face parte din natura umana. Nu prea ne plac situatiile neprevazute, asa ca incercam sa controlom totul pentru ca nimic sa nu ne ia prin surprindere.
Ca parinti, credem ca aceasta este responsabilitatea noastra: sa controlom copiii pentru a-i tine mereu pe drumul cel bun. Insa, acest lucru este posibil numai daca folosesti forta fizica. Ceea ce nu e cazul. Poti ameninta, poti mitui, poti recompensa, poti implora, poti invinovati sau face de rusine o persoana pentru a-l indrepta catre ceea ce tu crezi ca e bine. Totusi, nu poti influenta o persoana sa faca ceva decat daca iti permite sa o influentezi, indiferent daca persoana respectiva are 8, 18 sau 80 de ani.
Citeste continuarea: 1 2
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025