TOP 5 pericole în sarcină - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

TOP 5 pericole în sarcină

Sfatulparintilor » Sarcină » Sănătatea gravidei » TOP 5 pericole în sarcină
top pericole in sarcina

Propria ta casă este, probabil, un loc foarte sigur în care tu şi copilul să vă petreceţi timpul — mai ales când combini câteva precauţii cu chestii de bun simţ. Heidi Murkoff, autoarea celei mai vândute cărți despre sarcină din lume – La ce să te aștepți când ești însărcinată – îți spune de unde pot veni pericole în sarcină. Cu Heidi Murkoff te poți întâlni în direct pe 2 noiembrie, la evenimentul @La ce să te aștepți – cu Heidi Murkoff, când va răspunde întrebărilor tale despre sarcină și primii ani din viața copilului.

Apa de la robinet

Dacă există posibilitatea ca apa din casa sau din comunitatea ta să pună probleme (din cauza deteriorării ţevilor, a contaminării surselor de apă sau a apropierii de o zonă cu deşeuri sau din cauza mirosului ori a culorii ciudate), asigură-te că este testată.

Dacă, în urma testării, iese la iveală că apa e contaminată cu substanţe periculoase, procură un filtru (de ce tip depinde de ce anume e în apa respectivă) sau foloseşte apă îmbuteliată, pentru băut şi gătit. Reţine totuşi că apa îmbuteliată nu e automat lipsită de impurităţi. Unele sortimente conţin mai multe decât apa de la robinet, iar altele sunt, de fapt, îmbuteliate direct de la robinet. De asemenea, multe ape îmbuteliate nu conţin fluor, un mineral important, mai ales pentru creşterea dinţilor (copilului tău). Caută sticle care nu conţin bisfenol A și evită apele distilate (din care au fost eliminate beneficele minerale).

Pesticidele

Dacă sunt pulverizate prin cartier, evită să stai mult pe-afară, până când mirosul chimic se disipează, de regulă după 2–3 zile. Când eşti acasă ţine ferestrele închise. Dacă e necesar să se dea cu spray de gândaci sau alte insecte în apartament, asigură-te că toate dulapurile de haine şi de bucătărie sunt bine închise, iar suprafeţele pe care pregăteşti de mâncare sunt acoperite. Aeriseşte cu ferestrele deschise până când se împrăştie vaporii. În dulapurile de haine foloseşte lemn parfumat, în loc de naftalină, şi utilizează cel mai puţin toxice sau cele mai ecologice pesticide care există. 

Vopselele

Din fericire, vopselele din ziua de azi nu conţin plumb sau mercur, aşa că pot fi folosite când eşti însărcinată. În plus, există pe piaţă multe vopsele ecologice — unele fără compuşi organici volatili, fungicide toxice şi pigmenţi chimici — pe care le poţi folosi pentru camera copilului.

Totuşi, chiar dacă vopseaua pe care o foloseşti nu este potenţial nocivă, vopsirea propriu-zisă ar putea fi. Mişcarea repetitivă de a vopsi poate să supună la efort muşchii spatelui, şi aşa aflaţi sub presiune din cauza greutăţii suplimentare a sarcinii — iar să te clatini pe o scară e cel puţin riscant pentru o gravidă. Mai mult, mirosurile vopselei (deşi cele mai multe nu sunt nocive) pot să fie neplăcute pentru nasul gravidei şi-i pot provoca greaţă — un motiv bun să nu fii acasă când are loc vopsirea. Indiferent dacă eşti sau nu acasă, ţine ferestrele deschise, pentru a se aerisi. Evită total expunerea la substanţele de îndepărtare a vopselei, căci sunt extrem de toxice.

Bisfenol A

Expunerea excesivă la bisfenol A (BPA) — o substanţă chimică din unele recipiente de plastic, din conserve şi chiar din unele bonuri de casă — poate să vină cu riscuri pentru sarcină. Asta pentru că se pare că BPA imită hormonii şi afectează sistemul endocrin răspunzător de asigurarea unei bune dezvoltări a fătului. 

Optează pentru produse la conservă pe care e scris „fără BPA“ sau alege produse în ambalaje de sticlă.

Ftalaţi

Ftalaţii, numiţi uneori agenţi plastifianţi, provin din compuşi care îmbunătăţesc flexibilitatea materialelor plastice. Se găsesc în perfuzii, în ţevile flexibile din PVC folosite pentru instalaţii, în unele pungi flexibile din plastic (precum acelea de unică folosinţă, pentru cumpărături) şi în unele recipiente pentru mâncare şi băuturi, printre multe altele. Ftalaţii se mai găsesc şi în multe produse de îngrijire personală, de la parfumuri la rujuri, şampoane şi lac de unghii — şi dovezile se tot adună împotriva lor. Cercetările au arătat că expunerea excesivă la ftalaţi în timpul sarcinii poate să afecteze celulele şi ADN-ul, fiind probabil să ducă la complicaţii, printre care preeclampsie, naştere prematură şi pierdere de sarcină. O expunere prea mare la ftalaţi, în uter, a fost pusă în legătură şi cu IQ mai redus şi cu risc mai ridicat de probleme de învăţare, la copii.

Data articol: 23/08/2019