Pastila de a doua zi face parte din categoria contraceptivelor de urgenta, alaturi de sterilet. Nu este recomanda sa iei in mod curent pastila de a doua zi, ci sa o folosesti NUMAI in caz de urgenta.
Cand trebuie sa iei pastila de a doua zi
Pilula de a doua zi se ia cel tarziu a treia sau a cincea zi (in functie de produsul achizitionat) de la un contact sexual neprotejat. Pastila de a doua zi nu te protejeaza de sarcinile nedorite daca faci sex neprotrejat DUPA ce ai luat-o.
Daca utilizezi in mod curent produse contraceptive, trebuie sa iei pilula de a doua zi daca: ai uitat sa iei in ziua respectiva pastilele anticonceptionale curente. Sau daca nu ai pus corect plasturele contraceptiv sau inelul vaginal.
In cazul unor tipuri de pilule de a doua zi, poti incepe contraceptia curenta la 12 ore de cand ai luat pastila de a doua zi. In cazul altor tipuri, trebuie sa astepti cel putin 5 zile pana cand vei putea sa folosesti din nou contraceptivele curente (pastile anticonceptionale, plasture contraceptiv sau inel vaginal). In acest rastimp este OBLIGATORIU sa folosesti alte metode de contraceptie (prezervativul). Cere sfatul medicului familie, ginecologul sau farmacistului in legatura cu continuarea contraceptiei curente si metodele suplimentare de contraceptie.
Te mai poate interesa: 10 metode de contraceptie. Argumente pro si contra
Cine poate lua pastila de a doua zi
Pilula de a doua zi se poate folosi ca catre orice femeie. Inclusiv de catre cele care nu pot utiliza contraceptive hormonale (cum ar fi anticonceptionalele combinate sau plasturele contraceptiv). De asemenea, poate fi utilizat de fete sub 16 ani.
NU poti utiliza insa pilula de a doua zi daca esti alergica la oricare dintre componentele pastille sau daca suferi de astm sever. De asemenea, unele medicamente pot interfera cu pilula de a doua zi. Printre acestea se numara:
- Medicamentele/suplimentele/ceaiurile care contin sunatoare
- Medicamente pentru tratarea epilepsiei, HIV si tuberculozei
- Medicamentele impotriva aciditatii gastrice
- Unele antibiotice.
Discuta cu medicul de familie sau cu farmacistul daca ai una din problemele mentionate mai sus. Vei putea gasi impreuna cu acesta solutia pentru contraceptia de urgenta.
Pastila de a o doua zi si alaptarea
Discuta cu farmacistul sau cu medicul de familie daca alaptezi. Unele produse sunt compatibile cu alaptarea, altele nu.
Efectele secundare ale pastilei de a doua zi
Nu exista efecte secundare pe termen lung ale pastilei de a doua zi. Insa, in unele cazuri, s-au raportat:
- Dureri de cap
- Dureri abdominale
- Modificari ale ciclului menstrual
Mergi de urgenta la medic daca te simti rau la doua-trei ore de cand ai luat pilula de a doua zi.
De asemenea, consulta ginecologul daca:
- Crezi ca esti insarcinata
- Menstruatie intarzie mai mult de 7 zile
- Perioada menstruatiei este mai scurta, iar fluxul sangerarii este mai mic
- Ai dureri in zona abdomenului inferior (poate fi sarcina ectopica).
Citeste si: 10 mituri false despre contraceptie. Vei rade cu lacrimi la punctul 5!
Daca ai mai putin de 16 ani
Daca ai sub 16 ani, medicii, asistentii medicali, farmacistii, te pot ghida, fara ca parintii sa stie. Cu toate acestea, ei incurajeaza tinerele sa discute sincer si deschis cu parintii lor pe aceasta tema. De asemenea, personalul medical si farmacistii nu vor face nimic fara acordul parintilor sau tutorelui legal, daca exista suspiciunea ca nu ai inteles exact informatiile, contraindicatiile sau implicatiile deciziilor pe care le iei.
Surse: nhs.uk
Imagine de sophiamoss de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?