Daca te intrebi ce ste sindromul ovarelor polichistice (SOP), ar fi bine sa stii ca este o tulburare hormonala frecventa la femeile in varsta de reproducere.
Femeile cu sindromul ovarelor polichistice pot avea perioade menstruale rare sau prelungite sau niveluri excesive de hormon masculin (androgen). Ovarele pot dezvolta numeroase colectii mici de lichide (foliculi) si nu reusesc sa elibereze in mod regulat ovule.
Citeste si: Durere ovare. Ce cauzeaza durerea de ovare si cum se poate trata
Care sunt primele semne ca suferi de sindromul ovarelor polichistice
Semnele si simptomele sindromului ovarelor polichistice se dezvolta adesea in perioada primei menstruatii din timpul pubertatii. Uneori se dezvolta mai tarziu, de exemplu, ca raspuns la cresterea substantiala in greutate.
Semnele si simptomele variaza in cazul sindromului ovarelor polichistice. Un diagnostic de SOP este pus atunci cand ai cel putin doua semne.
Un prim semn ar putea sa fie menstruatiile neregulate. Ciclurile menstruale rare, neregulate sau prelungite sunt cel mai frecvent semn al SOP. De exemplu, este posibil sa ai mai putin de noua cicluri pe an, mai mult de 35 de zile intre menstruatii si menstruatii anormal de abundente.
Un al doilea semn este excesul de androgen. Nivelurile crescute de hormoni masculini pot duce la semne fizice, cum ar fi excesul de par facial si corporal, acnee severa si chelie cu model masculin.
Consulta un medic daca esti ingrijorata de perioadele menstruale, daca te confrunti cu infertilitatea sau daca ai semne de exces de androgen, cum ar fi agravarea hirsutismului, acneei si a cheliei de tip masculin.
Te mai poate interesa: Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene
Din ce cauza ar putea aparea sindromul ovarelor polichistice
Cauza exacta a sindromului ovarelor polichistice este necunoscuta. Factorii care ar putea juca un rol sunt excesul de insulina, inflamatia de grad scazut sau chiar ereditatea.
Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice pot avea din aceasta cauza mai multe complicatii, printre care diabet gestational sau hipertensiunea arteriala indusa de sarcina, avort spontan sau nastere prematura, apnee de somn sau depresie.
Photo by Karolina Grabowska from Pexels
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?