Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene
Chist ovarian

Chist ovarian. Ovarele sunt parte a sistemului reproducator feminin. Ele sunt localizare in abdomenul inferior, de ambele parti ale uterului. Femeile au doua ovare care produc mai ovule, precum si horomonii progesteron si estrogen.

Cateodata, la nivelul ovarelor (la unul sau la ambele) se formeaza unul sau mai multi saculeti umpluti cu lichid – numiti chisturi ovariene. Femeile dezvolta cel putin o data in viata chisturi ovariene. In cele mai multe cazuri, chisturile nu dezvolta simptome si sunt nedureroase.

Tipuri de chist ovarian.

Chisturile ovariene sunt de mai multe tipuri.

Chisturi ovariene foliculare

In timpul ciclului menstrual, ovulul creste intr-un sac numit folicul. Acest sac este localizat in interiorul ovarului. In cele mai multe cazuri, acest folicul (sac) se rupe si elibereaza ovulul. Insa sunt cazuri in care foliculul nu se rupe, iar lichidul din interior formeaza un chist.

Chisturi ovariene luteale

Sacii foliculare se topesc dupa ce elibereaza ovulul. Insa, daca sacul nu se topeste si deschizatura foliculului se sigileaza, in interior se formeaza fluid suplimentar. Aceasta acumulare se numeste chist luteal.

Alte tipuri de chisturi ovariene

– chisturi ovariene dermoide (sacul contine par, grasimi sau alte tesuturi)

– chistadenom (excrescente noncanceroase care se dezvolta la suprafata ovarelor)

– chist ovarian endometrial (tesuturi care cresc de obicei in interiorul uterului se dezvolta in afara lui si se ataseaza de ovare).

Unele femei dezvolta o afectiune ce poarta denumirea de sindromul ovarelor polichistice. Ovarele contin o multime de chisturi de mici dimensiuni care fac ca ovarul sa creasca in dimensiune.

Te mai poate interesa si: Durere ovare. Ce cauzeaza durerea de ovare si cum se poate trata

Chist ovarian – Simptome

De cele mai multe ori, chisturile ovariene nu dezvolta simptome. Totusi, acestea exista daca chisturile cresc in marime.

Simptomele sunt:

 • Balonare, inflamarea abdomenului
 • Tranzit intestinal dureros
 • Durere pelviana inainte si in timpul menstruatiei
 • Act sexual dureros
 • Durere a spatelui inferior
 • Sani durerosi
 • Greturi si varsaturi.

Exista si simptome severe care necesita o interventie medicala urgenta:

 • Durere severa ascutita in zona pelviana
 • Febra
 • Ameteala si stari de lesin
 • Respiratie rapida.

Chist ovarian – Complicatii

Cele mai multe chisturi ovariene sunt benigne si trec de la sine, fara tratament. In rare cazuri, insa, medicul poate detecta un chist ovarian cu potential cancerigen.

Torsiunea ovariana este o alta complicatie care favorizeaza rotirea ovarului sau deplasarea lui de la pozitia originala. Irigarea ovarelor cu sange se intrerupe si, daca nu este tratata la timp, boala poate duce la distrugerea iremediabila a tesutului ovarian.

Ruptura de chist ovarian cauzeaza dureri intense si hemoragie interna. Este o afectiune rara, dar creste riscul unei infectii si pune in pericol viata pacientei.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 17/07/2021