Analize sarcina. Noutati legislative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina – al doilea trimestru
In al doillea trimestru de sarcina (saptamanile 13-27), urmeaza alte teste si analize medicale.
Dupa o examinare medicala de rutina, se poate repeta hemograma, pentru urmarirea hemoglobinei din sange. In functie de rezultat, mamei se pot recomanda suplimente cu fier sau vitamine prenatale. De asemenea, se mai cere repetarea analizelor de biochimie a sangelui, precum si sumarul de urina. Daca la prima testare au lipsit anticorpii, se repeta si IgG sau IgM pentru toxoplasmoza.
In functie de rezultatele analizelor din primul trimestru de sarcina, pot aparea recomandari suplimentare pentru analize genetice si amniocenteza.
La analizele genetice se urmaresc arker precum AFP (Alfafetoproteina), hCG, estriol si inhibin (hormone produsi de placenta). Acesti marker pot descoperi tulburari precum defecte ale tubului neural (spina bifida), sindromul Down, anomalii cromozomiale, defecte ale peretelui abdominal la bebelus.
Rezultate anormale la aceste teste indica nevoia de a efectua alte analize specifice pentru un diagnostic mai sigur.
Ecografie morfologica 3D-4D
Ecografia morfologica de semestru doi este foarte importanta si urmareste dezvoltarea bebesului, varsta gestationala, precum si depistarea unor posibile malformatii fetale. Sunt vizualizate creierul, inima, bataile inimii, buzele, limba, ficatul, splina, stomacul, rinichii, vezica urinara.
Analize sarcina – al treilea trimestru
In al treilea trimestru de sarcina (saptamanile 28-40), cel mai important examen este secretia vaginala, culturi pentru depistarea strectococului de grupa B. Daca bebelusul se infecteaza in timpul sarcinii cu aceasta bacterie, pot urma consecinte grave. Astfel, in cazul in care testul iese pozitiv, mama poate fi tratata inainte de nastere, astfel incat riscul de contaminare a bebelusului sa fie cat mai mic.
Mai sunt cerute hemoleucograma, biochimia sangelului, profilul de coagulare, sumarul de urina si urocultura. De asemenea, se mai pot evalua greutatea si tensiunea arteriala a gravidei. Sunt medici care cer testul de toleranta la glucoza, pentru a confirma sau infirma suspiciunea de diabet gestational.
Femeile cu Rh negativ vor primi o injectie cu imunoglubulina.
Ecografia morfologica 3D /4 D
Se urmareste evoluia bebelusului, se fac masuratori (circumferinta craniana, lungimea femurului). Sse anticipeaza greutatea si data probabila a nasterii. Se verifica starea si cantitatea lichidului amniotic, precum si a placentei. De asemenea, se urmaresc eventualele anomalii congenitale, precum si pozitionarea fatului.
Monitorizarea fetala
In ultima perioada a sarcinii si in timpul travaliului medicul poate cere monitorizarea pulsului bebelusului. Pulsul normal este intre 110 si 160 de batai pe minut, insa acesta poate fluctua in functie de conditiile din uter. Daca bebelusul nu primeste suficient oxigen, rata batailor inimii se modifica. In functie de rezultatele acestei monitorizari, medicul poate solicita nasterea de urgenta.
Testul de stres al contractiei
Este o investigatie neinvaziva care indica modul in care frecventa cardiaca fetala raspunde la contractiile uterine. El masoara si abilitatea placentei de a furniza suficient oxigen fatului sub presiunea contractiilor uterine.
NOUTATI legislative 1 iulie 2021
Pachetele de servicii medicale de stat, oferite atat persoanelor asigurate, dar si celor neasigurate, pentru anii 2021-2022 au intrat in vigoare la 1 iulie. Femeile gravide sau lauzele sunt asigurate automat in sistemul de sanatate, indiferent daca platesc contributiile la sanatate sau nu. Astfel, acestea beneficiaza in mod gratuit de o serie de analize si investigatii cuprinse in pachetele medicale introduse la inceputul lunii.
De la 1 iulie 2021 au intrat in vigoare pachetele de servicii medicale de stat pentru anii 2021-2022, ce sunt cuprinse in HG nr. 696/2021. Acolo sunt incluse analizele si investigatiile pe care le pot face gratuit, incepand din aceasta luna, femeile insarcinate.
Femeile insarcinate si lauzele sunt scutite de la coplata, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, si beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, pentru servicii medicale legate de evolutia sarcinii. In plus, cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara se bucura de aceleasi scutiri, dar pentru toate serviciile medicale, nu doar pentru cele legate de evolutia sarcinii.
Astfel, consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lauziei de care pot beneficia de-acum femeile sunt:
- luarea in evidenta in primul trimestru – se deconteaza o consultatie;
- supravegherea, lunar, din luna a treia pana in luna a saptea – se deconteaza o consultatie pentru fiecare luna;
- supravegherea, de doua ori pe luna, din luna a saptea pana in luna a noua inclusiv – se deconteaza doua consultatii pentru fiecare luna;
- urmarirea lauzei la externarea din maternitate (la domiciliu) – se deconteaza o consultatie;
- urmarirea lauzei la patru saptamani de la nastere – (la domiciliu) – se deconteaza o consultatie.
In cadrul supravegherii gravidei se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de sase luni si continuarea acesteia pana la cel putin 12 luni, recomandare testare pentru HIV, hepatita de etiologie virala cu virus B si C si lues a femeii gravide.
Potrivit programului de monitorizare, investigatiile paraclinice si tratamentele specifice sarcinii pot fi recomandate de catre medicul de familie, numai pentru intervalul de timp de la momentul in care gravida este luata in evidenta de catre acesta si pana la patru saptamani de la nastere.
Analize si investigatii medicale pentru supravegherea unei sarcinii normale
- consultatii de specialitate obstetrica-ginecologie;
- hemoleucograma completa;
- determinare la gravida a grupului sanguin ABO si Rh;
- uree serica, acid uric seric si creatinina serica;
- glicemie;
- TGP, TGO, TSH;
- examen complet de urina (sumar + sediment);
- VDRL sau RPR;
- testare HIV la gravida;
- evaluarea gravidei pentru infectii cu risc pentru sarcina (pentru rubeola, toxoplasmoza, infectia CMV, hepatita B si C);
- secretie vaginala;
- examen citologic cervico-vaginal Babes-Papanicolau (pana la S23 + sase zile) sau test de toleranta la glucoza per os +/- hemoglobina glicata (S24 – S28 + sase zile) sau Biometrie fetala (S29-S33 + sase zile) sau detectia streptococului de grup B (S34 – S37 + sase zile);
- ecografie de confirmare, viabilitate si datare a sarcinii.
Apoi, in ceea ce priveste sarcinile cu risc, normele de aplicare a pachetelor medicale pentru 2021-2022 includ si alte tipuri de investigatii:
- dozare proteine urinare;
- proteine totale serice;
- ecografie obstetricala si ginecologica;
- sodiu seric;
- potasiu seric;
- cardiotocografie (pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal in trimestrul III).
In cazul screening-ului prenatal, care se efectueaza intre saptamana 11 si 19 + 6 zile de sarcina, sunt prevazute urmatoarele servicii medicale:
- ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale (S11 – S19+6 zile);
- dublu test/triplu test;
- consultatie de specialitate obstetrica ginecologie (interpretarea rezultatelor).
Faptul ca serviciile medicale prezentate mai sus apar in legislatie nu inseamna ca ele sunt acordate automat de catre unitatile sanitare cu specialitate de obstetrica-ginecologie, deoarece pentru unele dintre ele este nevoie de o recomandare a medicului de familie sau a medicului de obstetrica-ginecologie.
Totodata, analizele si investigatiile medicale se pot efectua doar in limita plafonului de fonduri acordate respectivelor unitati sanitare de catre CNAS.
Surse: todaysparent.com, webmd.com, stanfordchildrens.org, avocatnet.ro
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta