7 mituri despre fertilitate care te impiedica sa ramai insarcinata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 mituri despre fertilitate care te impiedica sa ramai insarcinata

Sfatulparintilor » Sarcină » Preconcepție » 7 mituri despre fertilitate care te impiedica sa ramai insarcinata
mituri despre fertilitate

In dorinta ta de a ramane insarcinata, este posibil sa fi pus multe ganduri, calcule, planificari. Sau nu? Nu toata lumea planifica, calculeaza ovulatii, face tabele si scheme de fertilitate atunci cand pornesc pe drumul conceperii unui copil. Multe cupluri doar lasa natura sa isi spuna cuvantul si vad ce se intampla concret. In acest timp, alte cupluri cumpara teste de ovulatie, termometre si planifica sa faca sex in perioada fertile si tot nu reusesc sa obtina sarcina.

Sunt multe intelegeri eronate in folclor despre ovulatie si despre a ramane gravida, multe femei se iau dup ace aud la vecina, bunica, soacra, colega, nu se documenteaza suficient, merg dupa ureche iar acestea pot impiedica substantial atingerea rezultatului dorit.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Iata o trecere in revista a acestor 7 mituri despre fertilitate:

Mitul de fertilitate numarul 1: Ca sa ramai gravida, trebuie sa faci sex in ziua 14 a ciclului

Probabil ai auzit ca multe femei au ovulatia in jurul zilei 14 din ciclu. Dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat pentru multe femei. Daca ai un ciclu perfect regulat de 28 zile iar faza luteala (cea de-a doua jumatate a ciclului) este exact de 14 zile, atunci probabil ca vei avea ovulatie in ziua 14. Multe femei totusi nu au ciclu perfect regulat si chiar daca il au, nu ovuleaza fix in aceeasi perioada a ciclului luna de luna.

Mitul de fertilitate numarul 2: Trebuie sa faci sex 24-72 de ore dupa ce ovulezi

Pentru multe femei este destul de confuzant cand sa faca sex daca incearca sa ramana gravide. Da, este real ca trebuie sa existe o apropiere intre contactul sexual si ovulatie insa multe cupluri gresesc pentru ca fac sex fie atunci cand cred ca are loc ovulatia fie imediat dupa. Sunt doua probleme cu aceasta strategie: prima, dupa ce ovulezi, ovulul traieste doar maxim 12-24 ore. Daca nu faci sex inainte de ovulatie, pierzi 12 ore minim din durata de viata a ovulului. Sperma traieste si 5 zile, de aceea a face sex inainte de ovulatie este important ca sa ramai gravida.

O alta problema a acestei strategii este ca multe femei chiar nu stiu cand ovuleaza. Daca nu stii sigur cand ai ovulatia, evident ca si sexul il prestezi la momente nepotrivite. Pana la urma, specialistii recomanda ca partenerii sa faca sex regulat de 3 ori pe saptamana si astfel sansele de a ramane gravida sunt mult mai mari.

Citeste si: Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand

Mitul de fertilitate numarul 3: Esti cea mai fertila exact in ziua in care temperature bazala creste  

Graficul prin care detectezi si urmaresti temperature bazala vaginala este foarte buna ca sa inveti despre ciclul tau si sa iti dai seama cand ovulezi; cu toate astea, nu este cea mai buna metoda sa prezici cand ai urmatoarea ovulatie. Cand ai vazut ca a crescut temperatura, inseamna ca déjà ai ovulat. Metoda aceasta este buna ca sa iti confirme ca ai avut ovulatie, deci ca nu ai probleme de lipsa de ovulatie, un motiv solid si serios pentru care multe femei nu raman gravide, indiferent cat sex fac. In acest din urma caz, medicul trebuie instiintat pentru a urma un tratament de stimulare a ovulatiei. Deseori stresul duce la inhibarea ovulatiei, deci conditia de baza ca sa ramai insarcinata este sa diminuezi sursele de stress din viata ta.

Mitul de fertilitate numarul 4: Infertilitatea se trateaza cu costuri mult prea mari si nu oricine isi permite   

Multe cupluri cred in mod eronat ca sunt infertile. Inainte de a consulta un medic pentru a li se confirma sau infirma acest lucru, ele deduc singure ca au o problema si ca nu se poate face nimic sau in caz ca e o solutie, aceasta este foarte costisitoare. Aceasta prejudecata impiedica multe cupluri sa caute ajutor specializat care le poate rezolva problema rapid. Daca nu ai ramas insarcinata dupa un an de zile sau daca ai ciclu menstrual neregulat, consulta un medic; acesta te poate ajuta sa ramai gravida fara costuri extravagante. Nu toata lumea are nevoie de fertilizare in vitro ca sa faca un copil.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/03/2022