Toxoplasmoza in sarcina. Ce trebuie sa stii ca sa te protejezi
Toxoplasmoza in sarcina – Inainte de conceptie
Daca toxoplasma gondii este contactat inainte de conceptie sau in primele zile de sarcina, exista doar 1% risc ca toxoplasmoza sa treaca de plancenta. Totusi, daca acest lucru se intampla, creste riscul de avort.
Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina
Toxoplasmoza in sarcina – Saptamana 1-12
O infestare in aceasta perioada creste riscul la 10-15%. Bebelusul contaminat are un risc crescut de oprire din evolutie sau sa se nasca avand hidrocefalie, calcifierea creierului, retinocoroidita (inflamatia retinei).
Toxoplasmoza in sarcina – Saptamana 13-28
O infestare in aceasta perioada creste riscul la 25%. Bebelusul contaminat desi are un risc mic de oprire din evolutie, se poate naste cu tulburarile de mai sus.
Toxoplasmoza in sarcina – Saptamana 29-40
O infestare in aceasta perioada creste riscul la 70-80%. Totusi, bebelusul nu dezvolta problemele mentionate mai sus. Din pacate, insa, desi se nasc aparent sanatosi, multi dintre bebelusii infestati cu toxoplasma gondii vor dezvolta simptomele mai tarziu in viata. Cea mai des intalnita problema este afectarea vederii.
Toxoplasmoza in sarcina – Analize medicale
Pentru a descoperi daca bebelusul a fost infestat cu toxoplasma gondii si cat de serioase sunt leziunile produse de acest parazit este nevoie de anumite analize medicale. Printre acestea se numara amniocenteza, cordocenteza (recoltarea percutanata de sange ombilical). Daca testele ies pozitive, se considera ca bebelusul este infestat. O ecografie ulterioara va arata care sunt eventualele tulburari (hidrocefalia). Daca ecografia nu arata niciun eventuala afectare, este necesara o reevaluare periodica pentru a urmari evolutia bebelusului. Din pacate, chiar daca bebelusul pare in regula la ecografie, nu exista certitudinea ca asa si este.
Toxoplasmoza in sarcina – Tratament
Pentru tratarea infectiei se recomanda tratament cu antibiotic, astfel incat sa se impiedice transmiterea bolii catre bebelus. Dar, daca bebelusul a fost deja infestat, antibioticul prescris mamei nu are efecte asupra parazitului.
Daca se constata infestarea bebelusului, se recomanda antibiotice mai puternice care sa limiteze daunele produse de parazit in corpul bebelusului. Dar, din nou, daca daunele s-au produs deja, acest tratament nu mai are efect.
In timpul tratamentului cu antibiotice, se recomanda acid folic, pentru limitarea efectelor adverse ale antibioticului.
In functie de severitatea efectelor acestui parazit asupra bebelusului se poate ajunge pana la recomandarea avortului medical.
Toxoplasmoza in sarcina – Tratamentul dupa nasterea bebelusului
Dupa nastere, bebelusul va fi supus unor examene clinice suplimentare periodice: analize de sange, ecografii, pentru a se urmari eventualele daune neurologice sau defecte de vedere. Bebelusului ii vor fi administrate antibiotice, chiar daca nu apar simptome. Tratamentul poate dura pana la varsta de un 1 si chiar dupa aceasta varsta. Daca, dupa varsta de 1 an, testele de sange vor arata negativ la anticorpii pentru toxoplasma, inseamna ca bebelusul nu a fost infestat congenital. O scadere a numarului de anticorpi este un semn bun, insa atat timp cat rezultatul nu este complet negativ, nu este concludent.
Toxoplasmoza si alaptarea
Daca mama a contactat toxoplasma gondii dupa nastere, parazitul nu poate fi transmis bebelusului prin alaptare. Mai mult, este chiar recomandata pentru ca vei transmite bebelusului anticorpii necesari pentru intarirea sistemului imunitar. Doar in cazul in care este recomanat un tratament cu antibiotice trebuie sa intrebi medicul daca medicamentele sunt compatibile cu alaptarea.
Sursa: tommys.org
Imagine de David Wagner de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Lecția pe care o va învăța zodia ta ca să îți aducă beneficii întreaga lună
Evenimente astrologice DECEMBRIE 2024. Ce ne aduce finalul de an cu două Luni noi și un solstițiu?