Am nevoie de un sutien nou in perioada de sarcina? Da, e foarte posibil! Ca si restul corpului tau, sanii se vor schimba, devenind mai mari si mai sensibili la atingere. Aceasta metamorfoza va genera schimbari hormonale, luarea in greutate, marirea cutiei toracice, iar spre finalul sarcinii glandele mamare se pregatesc sa produca lapte pentru bebelus.
Ar fi tentant sa incerci sa te descurci cu sutienele pe care le ai deja (ai face o economie!), insa cel mai indicat este sa investesti in cateva sutiene noi. Sanii tai vor fi in crestere si vor deveni mai grei – tesutul glandular in dezvoltare poate adauga pe putin cateva zeci de grame pe fiecare san, iar tu meriti sa te simti confortabil.
Cand e timpul sa merg la cumparaturi?
Daca sutienul este strans, nu e bine. Fiecare femeie este diferita, fiecare sarcina difera si sanii tai se vor schimba intr-un mod unic. S-ar putea sa descoperi ca masura sanilor va creste in mod constant in timpul sarcinii sau ca sanii vor creste dupa primul trimestru si ca vor stagna pana aproape de nastere. In functie de cum cresc sanii, s-ar putea sa ai nevoie de un sutien nou de cateva ori in timpul sarcinii.
Care este diferenta?
Un sutien pentru perioada de maternitate este, de fapt, o versiune moderna a celui normal – conceput special pentru a sustine greutatea sanilor aflati in crestere in perioada sarcinii. Acesta are bretele mai late, captuseala moale din bumbac si mai multe locuri de prindere a bretelelor si de reglare a lungimii. Sutienele pentru maternitate nu au cupe cu sarma.
Sutienele de maternitate si de alaptat difera intr-un mod de baza: cele pentru alaptat au cleme ce permit un acces mai usor la sfarcuri. Multe femei prefera o combinatie intre cele doua tipuri. Daca alegi sa cumperi sutiene de alaptat in timpul sarcinii, asigura-te ca pot sustine pieptul in crestere. Sanii tai ar putea creste cu inca o masura dupa nastere si dupa ce incepe producerea laptelui.
Te mai poate interesa si: Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
De cate am nevoie?
Totul tine de buget, dar trebuie sa planifici sa-ti cumperi cel putin trei sutiene in timpul sarcinii. Poarta unul pentru o zi-doua, apoi schimba-l. In cazul in care nu vrei sa investesti in mai multe sutiene (e posibil sa fie nevoie sa le schimbi de mai multe ori in cele 36 de saptamani de sarcina), poti incerca un convertor pentru sutien. Acesta se ataseaza la spatele sutienului, pentru a adauga lungime bretelelor. La aproximativ 15 lei perechea, convertoarele reprezinta o metoda ieftina de a prelungi viata sutienului cumparat la inceputul sarcinii – sau a sutienelor normale, de dinainte de sarcina, daca nu esti pregatita sa iti cumperi altele noi.
Cand cumperi un sutien nou, alege unul care sa nu fie strans, pentru a-i permite pieptului sa se extinda, insa ai grija in acelasi timp sa nu fie prea larg, pentru ca nu iti va sustine bustul asa cum trebuie. Alege un sutien care iti vine bine cand clema este la cea mai stransa pozitie, pentru a-l putea mari si purta si in viitorul apropiat.
Aceasta este o idee minunata daca iti cumperi un sutien pentru alaptat inainte de nastere, deoarece pieptul tau va creste cu o masura cand vei incepe sa produci lapte, adica la cateva zile dupa nastere. In cazul in care ai un buget restrans, poti imprumuta sutiene pentru perioada de maternitate si pentru alaptat de cineva care are cam aceleasi masuri ca si tine.
Ce stil este mai indicat in timpul sarcinii?
Alege un sutien care este rezistent. Bretelele slabe nu iti vor sustine sanii asa cum ar trebui. Daca ai sanii foarte mari (peste cupa D), alege un sutien cu bretele ce au latimea de cel putin un centimetru la umeri. Sutienele cu sarma sunt bune daca iti vin bine si nu iti zgarie sanii. Insa multe mame le considera neconfortabile si aleg sutiene cu cupe moi.
Nu rata nici: Solutii la problemele din timpul alaptarii
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Peter David de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?