Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare – fie nu reusesc sa apuce bine sanul cu gurita, fie nu stau comod sau fluxul de lapte este prea mic –, si atunci micutii dezvolta o preferinta pentru biberon. Acest lucru este cunoscut sub numele de confuzia mamelonului.
Termenul le poate induce usor in eroare pe mamici, asa ca necesita cateva explicatii. Confuzia sanului nu inseamna ca bebelusul nu mai stie (sau nu intelege) care este rolul sanului in procesul de hranire. De fapt, acest termen se foloseste la descrierea situatiilor in care micutii refuza sanul si pare sa le vina mai usor hranirea cu biberonul, in care primesc lapte matern stors cu pompa speciala.
De ce apare confuzia mamelonului la bebelusi?
Motivul pentru care bebelusul ajunge sa prefere biberonul este ca nu trebuie sa depuna prea mult efort la supt. Tetinele sunt facute dintr-un material destul de stabil si rigid (cauciuc sau silicon) si au un flux de lapte constant. In plus, sticluta se tine in pozitie inclinata, asa ca micutul nu trebuie decat sa suga cu buzele ca sa ajunga la lapte. In schimb, la alaptarea naturala, sugarul e nevoit sa foloseasca in jur de 40 de muschi faciali. El trebuie mai intai sa deschida gura mare ca sa se prinda bine de san, sa tina sfarcul in spatele gurii si apoi sa pompeze laptele cu limba (lucru care poate dura 1-2 minute, pana cand laptele incepe sa curga singur). E mult de munca pana cand bebe are in sfarsit burtica plina! Daca efortul e prea mare, micutul va descoperi ca e mai usor sa obtina lapte din biberon.
Prin urmare, daca bebelusul tau refuza sanul, nu e pentru ca a uitat cum sa se hraneasca la el, ci pentru ca exista ceva care il incomodeaza – nu poate prinde bine sanul, exista probleme de lactatie (ai lapte putin) sau nu curge suficient lapte din sfarcuri (flux mic sau intrerupt). Trebuie sa tii minte ca micutul va prefera intotdeauna sanul, la care stie sa suga instinctiv, si nu va alege biberonul decat daca nu primeste destul lapte prin alaptarea naturala.
De asemenea, cand bebe refuza sanul, nu inseamna ca te respinge pe tine, deci nu o lua personal. Cel mai probabil, ii vine greu sa il apuce si sa se prinda de el. Vei putea continua sa il alaptezi natural imediat ce iti dai seama care e problema si o remediezi (iti dam noi niste sfaturi imediat). Pe langa refuzul de a suge la san, exista si alte indicii care iti pot arata ca puiul tau nu primeste lapte indeajuns: nu mai ia in greutate in ritmul normal, sanii tai se umfla si ai sfarcurile dureroase.
Citeste si: Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san
Confuzia mamelonului la bebelusi poate avea consecinte negative?
E posibil, in special daca aceasta perioada dureaza foarte mult si nu iei masuri imediat.
Confuzia mamelonului poate reduce in timp intervalele de alaptare naturala, cauzand inclusiv dificultati de supt la san, care, la randul lor, iti vor diminua productia de lapte. E un cerc vicios, care va ingreuna alaptarea pe termen lung.
In plus, vazand ca puiul tau prefera biberonul, vei fi tentata sa scurtezi alaptarea naturala – incepi sa-l hranesti la san dar, pentru ca exista niste dificultati, renunti la jumatatea mesei si ii oferi in schimb sticluta cu lapte. Acest lucru iti priveaza bebelusul de laptele de sfarsit care este cel mai important. Fiind mai gras si mai consistent, mai bogat in calorii, acest lapte secretat la final ajuta la cresterea in greutate a copilului.
Ce e de facut?
Intai de toate, trebuie sa identifici cauza confuziei mamelonului, ca sa stii cum sa actionezi mai departe. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei masurile potrivite, pentru a putea continua alaptarea naturala.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?