Somnul in timpul sarcinii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Somnul in timpul sarcinii

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Somnul in timpul sarcinii

Somnul este necesar pentru a asigura o viata lunga si sanatoasa! Chiar daca anumite persoane considera ca cele 8 ore de somn sunt o pierdere de timp, specialistii trag un semnal de alarma si ne spun cat de important este un somn odihnitor, mai ales pentru femeile insarcinate.
In timpul sarcinii, organismul tau sufera cateva schimbari ce iti pot afecta calitatea somnului si iti pot provoca insomnii sau o somnolenta continua. De obicei aceste simptome apar in primul trimestru de sarcina insa abia spre ultimul trimestru devin suparatoare. Nu trebuie sa uiti ca o femeie insarcinata are simturile mai dezvoltate, iar acest lucru o face sensibila la zgomote, mirosuri ori alti factori perturbatori ce pot afecta in mod negativ somnul gravidei.

 

Cauzele ce pot genera lipsa unui somn odihnitor

In primul trimestru de sarcina, chiar in primele saptamani, viitoare mamica se poate confrunta cu lipsa unui somn odihnitor. Reactia organismului viitoarei mamici la revolutia hormonala, cresterea nivelului de progesteron (hormonul care sustine sarcina) poate cauza o somnolenta continua la majoritatea femeilor insarcinate. Si cresterea de HCG poate sa genereze senzatie de oboseala iar acest lucru poate explica de ce lipsa somnului este mai accentuata in primul trimestru de sarcina fata de al doilea.
Motivele care cauzeaza lipsa somnului sunt multiple insa printre cele mai comune se numara: durerile musculare, nevoia de a urina mai des, stari de nervozitate, grijile mamei fata de bebe, durerile de spate, temperamentul fatului (poate sa fei agitat si sa o loveasca pe mama), greturile matinale ori sforaitul sotului.

 

 

Cum putem beneficia de un somn odihnitor?

Exista mai multe remedii care te pot ajuta sa te odihnesti atat in primul trimestru de sarcina cat si in ultimul. In cazul in care te confrunti cu aceste simptome este important sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
Nu consuma lichide inainte de culcare
Stim ca si tu si bebe aveti nevoie de hidratare insa si drumurile spre baie vor fi mai dese. Consuma apa si fereste-te de cafea, ceai sau bauturi carbogazoase altfel risti sa stai cu ochii pe tavan intreaga noapte.

 

Nu lucra pana tarziu
Este extrem de important sa ii lasi organismului tau timp sa se obisnuiasca cu activitatea pe care trebuie sa o faca. Astfel este recomandat sa inchei orice activitate cu 3 ore inainte de a te aseza in pat. In cazul in care nu reusesti sa adormi dupa 20-30 de minute trezeste-te si gaseste-ti o activitate care sa fie relaxanta dar care sa iti capteze atentia. Poti sa citesti, sa te uiti la televizor, sa canti sau sa asculti muzica.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/04/2016