Sarcina extrauterină: Ce trebuie să știi despre sarcina ectopică - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sarcina extrauterină: Ce trebuie să știi despre sarcina ectopică

Sarcina extrauterină
Credit foto: Depositphotos.com

Cauzele și factorii de risc ai sarcinii ectopice

Poate că nu vei afla niciodată de ce ai avut o sarcină ectopică. Una dintre cauze ar putea fi o trompă uterină deteriorată. Aceasta ar putea împiedica ovulul fertilizat să ajungă în uter.

Ai mai multe șanse să ai o sarcină ectopică dacă:

  • Fumezi
  • Ai peste 35 de ani
  • Ai o infecție cu transmitere sexuală
  • Ai cicatrici de la o intervenție chirurgicală pelviană
  • Ai avut o sarcină ectopică anterioară
  • Ai încercat ligarea trompelor sau reversarea ligaturii trompelor
  • Ai avut tratamente de fertilitate precum fertilizarea in vitro (FIV)

Aceasta ar putea să se întâmple și dacă rămâi însărcinată în timp ce ai un dispozitiv intrauterin (DIU) pentru controlul nașterii.

Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina

Complicații ale sarcinii extrauterine

În timpul unei sarcini ectopice, ovulul fertilizat este învelit într-o structură care poate crește timp de câteva săptămâni în afara uterului. Dar structura se rupe de obicei între săptămânile a 6-a și a 16-a. O sarcină ectopică ruptă poate provoca sângerări severe. Dacă sângerarea nu este oprită, corpul tău ar putea începe să se închidă din cauza pierderii de sânge (șoc hemoragic), iar șansele de a muri din cauza acestui lucru cresc. Dacă este tratată înainte de a se rupe, rareori duce la deces.

Dacă structura se rupe, poate deteriora trompa uterină la care a fost atașată. Medicul tău ar putea să îndepărteze trompa uterină în timpul intervenției chirurgicale. Dar ai două trompe uterine. Dacă cealaltă trompă uterină este sănătoasă, ar trebui să poți rămâne însărcinată în continuare. Dar dacă cealaltă trompă uterină este deteriorată sau nu există, ai putea avea probleme de fertilitate. În acest caz, discută cu medicul tău despre alte modalități de a rămâne însărcinată, precum fertilizarea in vitro (FIV).

Diagnosticul sarcinii ectopice

Medicul tău va face probabil teste care includ un test de sarcină și un examen pelvian. S-ar putea să îți facă și un ecograf pentru a privi la uterul și trompele uterine.

Un ecograf pentru sarcina ectopică este un test neinvaziv care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale interiorului uterului. Testul este efectuat de un sonograf și poate fi realizat transvaginal sau transabdominal. În timpul ecografiei, medicul va căuta prezența unei pungi gestaționale, locația acesteia și dacă există un bătăi ale inimii fetale. Testul nu provoacă durere și de obicei durează aproximativ 15-20 de minute.

Un test abdominal de ecografie, care se efectuează prin deplasarea unei baghete peste abdomen, poate fi folosit pentru a confirma sarcina sau pentru a verifica sângerarea internă.

Tratamentul sarcinii extrauterine

Deoarece un ovul fertilizat nu poate supraviețui în afara uterului, medicul tău va trebui să îl îndepărteze pentru a evita problemele grave de sănătate. Vor folosi una dintre cele două metode: medicamente sau chirurgie.

Medicamente

Dacă trompa uterină nu s-a rupt și sarcina ta nu este prea avansată, medicul îți poate administra un tratament medicamentos.

Chirurgie

În alte cazuri, vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Cea mai obișnuită este laparoscopia. Dacă trompa uterină este deteriorată, ar putea fi nevoie să o îndepărteze și ea. Dacă sângerezi mult sau medicul tău bănuiește că trompa ta uterină este ruptă, ai putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență cu o tăietură mai mare. Aceasta se numește laparotomie.

Efectele secundare ale intervenției chirurgicale pot include:

  • Durere
  • Sângerare
  • Infecție

Indiferent dacă iei medicamente sau suferi o intervenție chirurgicală, ai putea să te simți obosită timp de câteva săptămâni și să ai o oarecare disconfort în abdomen. S-ar putea să continui să ai simptome asemănătoare cu cele ale sarcinii pentru o perioadă. Ar putea dura câteva cicluri menstruale până când te vei simți din nou în formă.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie:
Data articol: 29/09/2023