Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Placenta Praevia – cauze, complicatii si tratament

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Placenta Praevia – cauze, complicatii si tratament
sarcina sanatoasa - sfatulparintilor.ro - picabay_com - hands-2568594
Placenta praevia reprezinta o anomalie de insertie a placentei, situata prea jos in uter. In mod normal, placenta este situata in partea superioara a uterului, oferind fatului suficient spatiu ca acesta sa creasca. In cazul placentei praevia, aceasta se insereaza in partea inferioara a uterului si de aceea reprezinta un obstacol in nasterea pe cale naturala si se recurge astfel la operatia de cezariana.
Placenta este complet formata in luna a 5-a de sarcina, data la care ea nu va face altceva decat sa creasca. La termen placenta normala cantareste intre 400-600 grame, diametrul fiind de 15-20 cm, iar grosimea de aproximativ 3 cm. Placenta are un triplu rol: regleaza schimburile dintre mama si fat, secreta hormoni si protejeaza fatul.

Tipuri de placenta praevia

Exista 3 tipuri de placenta praevia:
1. Placenta praevia centrala – placenta acopera complet orificiul intern al colului uterin (deschiderea uterului in vagin);
2. Placenta praevia partiala – placenta acopera partial orificiul intern al colului uterin;
3. Placenta praevia marginala – placenta se insera in apropierea orificiului colului uterin.
Cauzele placentei praevia
– Mucoasa uterului (endometrul) prezinta anomalii, cum ar fi fibroame (tumori benigne), malformatii uterine sau cicatrici;
– Vascularizarea placentei este redusa, ceea ce afecteaza procesul de implantare a placentei.
– Oul fecundat se implanteaza jos la nivelul uterului, astfel placenta se formeaza aproape de colul uterin sau la nivelul acestuia.
– Sarcini multiple (gemeni sau tripleti) – probabilitatea de a dezvolta placenta praevia este de 2 ori mai mare in cazul sarcinilor multiple.
– Multiparitatea (mama au avut mai multe nasteri) – probabilitatea de placenta praevia creste cu numarul de sarcini (la femeile care au avut 5 sau mai multe sarcini riscul este de 1 la 20).
– Varsta inaintata a mamei – probabilitatea de a dezvolta placenta previa este de 3 ori mai mare la femeile peste 35 de ani decat la femeile sub 20 de ani.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 22/11/2018