De ce nu este bine sa nasti la 8 luni. Afectiunea pe care o va dezvolta bebelusul nascut prematur
Cu siguranta multe dintre viitoarele mamici si dintre cele care sunt deja mamici au auzit informatia conform careia nasterea prematura la 34 de saptamani expune fatul unui pericol major. Afla in continuarea de ce nu este bine sa nasti la 8 luni si la ce riscuri este supus bebelusul nascut la aceasta varsta.
De ce nu este bine sa nasti la 8 luni
Unii dintre bebelusii nascuti la 8 luni dezvolta tahipnee tranzitorie. Este vorba despre o afectiune respiratorie pe care micutii o manifesta timp de aproximativ 24 de ore.
Adesea, aceasta este asociata cu un nivel scazut de oxigen din sange, cauzat de faptul ca bebelusul are prea mult lichid in plamani dupa nastere.
Ce este tahipneea tranzitorie
Copiii care dezvolta aceasta afectiune respira mai rapid decat cei nascuti la termen, pot geme atunci cand expira si se pot invineti usor, dat fiind faptul ca in sangele lor nu exista suficient oxigen.
In timpul vietii intrauterine, alveolele pulmonare ale fatului sunt pline cu lichid. Imediat dupa nastere, lichidul trebuie indepartat din plamani, astfel incat alveolele sa se poata umple cu aer si nou-nascutul sa respire normal. Hormonii eliberati in timpul travaliului induc absorbtia fluidului de catre celulele alveolelor. In timpul unei nasteri normale, o parte din lichid este expulzata prin plamani, prin presiunea aplicata pe pieptul nou-nascutului. Cea mai mare parte a fluidului este reabsorbita rapid direct de celulele care acopera alveolele. Daca aceasta reabsorbtie a lichidului nu are loc rapid, lichidul ramane in alveole si nou-nascutul se poate confrunta cu dificultati de respiratie.
Citeste si: Istoria testelor de sarcina, de la iepure si broasca la digital
Cum sunt tratati bebelusii diagnosticati cu tahipnee tranzitorie
Unii nou-nascuti afectati de tahipnee tranzitorie au nevoie sa le fie administrat oxigen. In cazuri rare, este nevoie de ventilatie asistata. Vestea buna este ca micutii se recupereaza complet in doua-trei zile.
O alta problema a bebelusilor diagnosticati cu aceasta afectiune este hrana. Dat fiind faptul ca nu pot respira corect, micutii nici nu pot suge, nici nu pot inghiti. Prin urmare, acestora li se vor administra intravenos fluide pentru a-i hidrata si pentru a preveni scaderea nivelului de zahar din sange.
Te mai poate interesa: 10 simptome din prima luna de sarcina. Nimeni nu baga in seama numarul 8
Bebelusi predispusi la a dezvolta tahipnee tranzitorie
Tahipneea tranzitorie poate aparea nu doar la bebelusii nascuti la 34 de saptamani, dar si la cei nascuti prin cezariana, mai cu seama daca mama nu a intrat inca in travaliu, sau la cei ale caror mame au fost diagnosticate cu diabet, cu astm sau cu ambele in timpul sarcinii.
Iata, asadar, de ce nu este bine sa nasti la 8 luni. Retine, insa, ca toate aceste probleme de sanatate sunt doar posibile, nu certe. Din punct de vedere medical, un copil care a depasit varsta gestationala de 37 saptamani este suficient de dezvoltat pentru a veni pe lume.
Imagine de BRUNA BRUNA de la Pixabay
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT