Când femeia devine mamă: cum este afectată sănătatea emoționala - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Când femeia devine mamă: cum este afectată sănătatea emoționala

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Când femeia devine mamă: cum este afectată sănătatea emoționala

Atunci când devii mamă toată lumea vorbește despre bucuria de a-ți ține în brațe bebelușul și despre noua viață care începe pentru tine. Nimeni nu te avertizează asupra a ceea ce urmează după entuziasmul primelor momente. Suntem tentați să scoatem în evidență lucrurile cu care ne mândrim și să ne supunem presiunii sociale de a fi fericiți. Multe mame se tem să vorbească despre sentimentele lor, pentru a nu fi judecate, pentru a se ridica la înălțimea standardelor care spun că maternitatea este o stare de grație. De aceea, suferințele lor se petrec de multe ori în tăcere. Pentru că, în realitate, a deveni mamă înseamnă adaptare și efort, zbucium și frică, senzații de gol și neputință și multe alte sentimente complicate și confuze, adesea trăite în singurătate. Însă sănătatea emoțională a mamei nu trebuie ignorată pentru că de ea depinde bunăstarea bebelușului și a întregii familii.

Bucuria de a fi mamă vine însoțită de multe responsabilități. Iar acestea creează stres și dezechilibre emoționale, pe care adesea mamele le ignoră. Obișnuite să se treacă în planul al doilea, multe femei se consideră mulțumite atunci când copiii și soțul se simt bine. Dar sentimentele lor continuă să se manifeste subteran și pot să conducă pe termen lung la tulburări mai grave, precum depresie de lungă durată, anxietate generalizată și probleme în relația de atașament cu copilul.

Senzația de a fi copleșită afectează sănătatea emoțională a mamei

Studii recente au demonstrat că responsabilitățile multiple pe care o mamă le are îi pot afecta sever sănătatea mentală. Sentimentul de a fi supraîncărcate pe care îl au multe femei nu este ușor de gestionat. Chiar dacă este trecut cu vederea, el poate conduce la stări depresive ce pun în pericol echilibrul emoțional al mamei și al întregii familii. Deși soții se implică mai mult astăzi în gospodărie și în supravegherea copiilor, numeroase aspecte ale vieții de familie rămân în continuare în grija aproape exclusivă a mamei. Cercetătorii de la Arizona State University și Oklahoma State University au arătat că această „muncă invizibilă” este conectată cu sentimentele mamelor că sunt depășite și cu o senzație de vid pe care multe femei o trăiesc în viața de zi cu zi. Studiul a urmărit 393 de femei, cu copii sub 18 ani, iar concluziile au fost alarmante.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2mRk3pt

Data articol: 27/09/2019