Antrenamentul fizic pentru femeile gravide. Câteva idei utile - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Antrenamentul fizic pentru femeile gravide. Câteva idei utile

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Antrenamentul fizic pentru femeile gravide. Câteva idei utile
activitati pe care e bine sa le eviti cand esti GRAVIDA

Se știe că exercițiile fizice pentru gravide pregătesc corpul acestora pentru naștere, în același timp, sarcina devine mult mai ușoară și confortabilă. Experții susțin că efortul depus prin mișcare diminuează durerile de spate, crampele, constipația și respirația dificilă, crește nivelul de energie, previne creșterea excesivă în greutate, crește șansele de a duce sarcina la termen și ajută gravida să-și revină mai repede după naștere la parametrii inițiali.

Desigur există și multe opinii separate în acest domeniu, dar totuși majoritatea covârșitoare a studiilor americane dar și europene demonstrează că practicarea sportului într-un mod adecvat este util și benefic pentru sănătatea viitoarei mame și indirect, a bebelușului.

Cele mai bune exerciții fizice vor menține suplă, vor gestiona creșterea în greutate prin arderea caloriilor și vor pregăti mușchii pentru travaliu și naștere.

Antrenamentele pentru însărcinate contribuie la tonifierea mușchilor abdominali, ceea ce este util pentru a duce mai bine fătul și pentru a recăpăta ușor un abdomen suplu după lăuzie. Totodată, aceste antrenamente revigorează mușchii spatelui, ceea ce le ajută pe femeile însărcinate să suporte mai ușor sau să evite durerea determinată de anumite etape ale sarcinii. În același timp, efortul fizic contribuie la întărirea mușchilor bazinului, pregătind astfel femeia de travaliu și prevenind probleme ale intestinului și vezicii urinare după naștere.

Bineînțeles, practicarea unui anumit tip de sport care include un regim special trebuie consultat cu medicul, pentru evitarea unor situații neplăcute ce țin de siguranța femeii și fătului.

Dintre exercițiile sigure pe care femeile fără interdicții de activitate fizică le pot face ar fi mersul vioi pe jos, gimnastica acvatică și înotul, dar și altele.

Chiar și cursurile de yoga prenatală și pilates sunt potrivite pentru consolidare și tonifiere, însă trebuie consultarea și aprobarea unui antrenor calificat, care are experiență în sportul cu femeile însărcinate. Specialiștii recomandă combinarea diferitelor tipuri de exerciții simple cum ar fi cele aerobice cu cele de consolidare, pentru evitarea suprasolicitării unor anumiți mușchi în defavoarea altora și pentru a echilibra efortul organismului.

Mare atenție la starea de sănătate, la schimbările din organism specifice acestei perioade și la termenul de sarcină, pentru că exercițiile fizice sunt benefice pentru gravide, însă nu ar trebui să le ducă la epuizare.

Atunci când te simți obosită sau nu mai ții ritmul antrenamentelor, e bine să iei o pauză și/sau să reduci programul de antrenamente.

Între timp poți să te alinți cu un ulei esențial de palo santo sau să te delectezi cu buchetele de orhidee sau de trandafir primite de la soț. Cu alte cuvinte, rolul de menținere a stării de bine pe care ți-l oferă sportul trebuie menținut, substituind sursa respectivă.

Practicarea exercițiilor fizice de către femeile gravide este un subiect oarecum sensibil și nu există reguli perfect valabile pentru toată lumea. Indiferent de situație, orice pretendentă la un regim de antrenamente fizice ar trebui să consulte medicul pentru evitarea oricăror situații nedorite.

Data articol: 15/06/2022