Cercetarile in domeniul medical avanseaza cu fiecare zi ce trece si astfel creste speranta de viata a oamenilor care sufereau de boli al caror tratament era total necunoscut si care erau nevoiti sa duca o lupta fara victorie.
In folosul omenirii au venit descoperirile facute in ultimii 20 de ani referitoare la importanta celulelor stem si la utilizarea lor ca tratament standard pentru un numar mare de boli, in cea mai mare parte a lor boli de sange. Tratamentul cu celule stem presupune practic un transplant cu aceste tip de celule consecutiv unui tratament initial, pe care pacientul l-a urmat si l-a incheiat, de chimio si radio-terapie.
Indiferent ca vorbim de transplant autolog (folosind propriile celule stem) sau alogenic (folosind celule stem obtinute de la un donator compatibil) sansele de supravietuire ale pacientilor supusi unui astfel de tratament a crescut considerabil. De asemenea, cifra de 1 milion de transplanturi atinsa in decembrie 2012, conform WBMT ( Worldwite Network for Blood and Morrow Transplantation), vine pentru a confirma si sustine eficienta si importanta acestei proceduri care pana nu de mult era considerata o raritate. O alta informatie imbucuratoare este aceea ca in Statele Unite ale Americii, in 2010, conform NMDP (National Marrow Donor Program), transplantul cu celule stem din cordonul ombilical a depasit numarul clasicelor transplanturi cu celule stem din maduva osoasa.
Limfomul, una dintre cele mai comune forme de malignitate hematologica, face azi parte din lista bolilor tratate ca terapie standard cu transplantul de celule stem. Despre studiile cercetatorilor si concluziile acestora privind tratarea limfomului cutanat cu celule stem puteti afla mai multe intrand pe StemSure.ro.
Dr. Monica Novac
Director Medical
Stem SURE – Banca daneza de celule stem
www.stemsure.ro