Pasi de urmat pentru recoltarea celulelor stem - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Pasi de urmat pentru recoltarea celulelor stem

Sfatulparintilor » Sarcină » Celule stem » Pasi de urmat pentru recoltarea celulelor stem
sfatulparintilor.ro - celule stem - stem sure

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nastere, reprezinta un procedeu medical ce se poate dovedi, de-a lungul vietii, o sansa in plus pentru sanatatea copilului de la care au fost recoltate sau pentru sanatatea familiei acestuia (frati, surori, parinti, etc). Recoltarea celulelor stem este lipsita de risc si nedureroasa, atat pentru mama cat si pentru copil, in schimb beneficiile stocarii celulelor stem ar putea fi o sansa la viata pentru membrii respective familii.

Dar care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga parintii pentru a se asigura ca au facut tot ceea ce trebuia pentru a beneficia de o recoltare de celule stem reusita?

 

 

1. In primul rand informarea corecta este foarte importanta!

Parintii pot gasi informatii despre ce sunt celulele stem, ce inseamna recoltarea de celule stem, care sunt diferentele dintre recoltarea de celule stem din sangele ombilical si din tesutul de cordon ombilical, ce boli vindeca, ce inseamna transplantul de celule stem, si altele, din diferite surse: bancile de celule stem, medicul ginecolog sau hematolog, siteurile medicale, forumurile de discutii, etc. Apoi parintii pot lua o decizie in cunostinta de cauza daca sa faca sau nu recoltarea de celule stem la nasterea bebelusului lor.

Urmeaza apoi alegerea bancii care va procesa si stoca proba de sange ombilical recoltata. Din nou este o decizie dificila pentru parinti, cu atat mai mult cu cat variantele sunt intr-adevar multe in Romania. Pentru a usura cat de cat alegerea unei banci, Stem SURE a pregatit o lista de caracteristici pe care ideal ar fi ca parintii sa le identifice in cadrul bancii pe care si-o vor alege – Cum alegi o banca de celule stem.

 

 

 

2. Pasul 2 este reprezentat de semnarea contractului

7-8 luni de sarcina reprezinta perioada cea mai potrivita pentru semnarea contractului – mai devreme riscam ca bebelusul sa fie prea mic si sa nu gasim suficiente celule stem in sangele cordonului ombilical, iar mai tarziu de 8 luni, se poate intampla ca bebe sa apara in orice moment si sa ne gaseasca nepregatiti.

Parintii sunt intrebati daca opteaza pentru recoltare doar de sange ombilical, sau doresc si recoltare de tesut de cordon ombilical.

Actele necesare semnarii contractelor sunt copii ale actelor de identitate ale parintilor si copii ale anumitor analize medicale efectuate in timpul sarcinii – teste pentru hepatita B, hepatita C, HIV/SIDA si sifilis. Ambii parinti vor fi de fata, deoarece ambii parinti vor semna contractele.

In cadrul companiei Stem SURE, contractele se incheie pe 18 ani. Dupa aceasta perioada, copilul devine adult, si totodata devine proprietarul probei recoltate. Daca va dori sa continue stocarea, se va semna un act aditional la contractual de stocare, si se va continua pastrarea probei in banca de celule stem.

Odata cu semnarea contractelor, Stem SURE pune la dispozitia parintilor o lista de instructiuni continand pasii de urmat din momentul procurarii kitului si pana la aflarea rezultatelor procesarii. Este important ca parintii sa stie foarte clar ce au de facut, incepand de la conditiile de pastrare a kitului si pana la momentul anuntarii nasterii.

 

 

 

3. Apoi vom ridica kitul de recoltare a celulelor stem

Parintii pot ridica kitul fie de la sediul companiei, odata cu incheierea contractului, fie pot primi kitul prin curier, alegerea este a familiei. Odata cu furnizarea kitului, Stem SURE va intreba parintii si se va asigura ca medicul ginecolog ce va face recoltarea are experienta necesara.  Daca aceasta este prima lui recoltare, un reprezentant al companiei ii va face o vizita si ii va prezenta kitul si procedura in detaliu.

 

 

 

4. Urmeaza cel mai important moment: momentul nasterii

Este foarte important sa nu uitam kitul acasa. La plecarea spre spital, mamica va lua si kitul de recoltare, odata cu bagajul pregatit pentru maternitate.

Kitul va fi inmanat personalului medical din sala de nasteri, avand grija ca acestia sa fie informati ca se va face recoltare de celule stem.

Dupa ce nasterea a avut loc, proaspatul tatic sau un alt membru al familiei va anunta compania de recoltari despre efectuarea prelevarii de celule stem. Din acest moment kitul nu mai este in grija parintilor, ci in grija companiei de celule stem, care se va ocupa acum de transportul probei recoltate pana in banca, unde proba va fi procesata si depozitata.

 

 

 

5. Etapa transportului probei de celule stem pana in banca

Compania Stem SURE va trimite un reprezentant, curier autorizat pentru transport probe biologice, care va ridica din spital proba recoltata si o va transporta direct la aeroport, apoi rapid cu avionul,  pana in laboratorul unde va avea loc procesarea si stocarea.

Stem SURE monitorizeaza proba pe parcursul transportului, prin intermediul cipului electronic atasat de punga de recoltare. In aeroport, Stem SURE nu trece sangele recoltat prin raze X, pentru a proteja viabilitatea celulelor recoltate.

Este foarte important ca proba sa fie transportata rapid pana in laborator. Din acest motiv compania Stem SURE ofera ca interval mediu de furnizare a rezultatelor procesarii, termenul de 36h. Aceasta este de fapt garantia pe care o primesc parintii cum ca sangele recoltat a ajuns rapid in banca, si a fost rapid procesat si stocat.

 

 

 

6. Ce se intampla cu proba in banca?

Odata ajuns in banca, incepe procesarea probei de sange ombilical recoltat la nastere. Sangele recoltat este receptionat de personalul laboratorului. I se atribuie un cod unic de urmarire, apoi se face prioritizarea procesarii probelor, functie de ceea ce au comunicat cipurile de monitorizare a transportului.

Apoi sangele ombilical recoltat este procesat,  sunt izolate celulele stem din marea masa a celulelor sanguine,  iar apoi produsul de celule stem va fi transferat in recipiente special concepute pentru a fi depozitate in tancul de criogenare. Aceasta etapa, de inlaturare a hematiilor si a plasmei  si de separare a celulelor stem, este esentiala in pregatirea grefei pentru transplant – dupa cum au demonstrate cele peste 20.000 de transplanturi cu celule stem efectuate pana acum in lume.

Odata cu procesarea sangelui se face si procesarea tesutului de cordon recoltat, cu izolarea si criogenarea gelatinei Wharton.

Urmeaza depozitarea celulelor stem in tancurile de criogenare. Totalul recipientelor pe care Stem SURE le criogeneaza pentru dumneavoastra este 10.

Stem SURE stocheaza celulele stem ale copilului dumneavoastrea in 2 recipiente pentru sange, 3 recipiente pentru tesut si  5 recipiente suplimentare de plasma. In acest fel aveti sansa de a folosi de mai multe ori celulele stem stocate, si in plus, veti avea la dispozitie recipiente pentru multiplicare celulara, atunci cand aceasta procedura va deveni procedura standard.

 

 

 

7. Furnizarea rezultatelor procesarii  – Certificatul de Stocare

Certificatului de Stocare este documentul pe care parintii il vor primii din partea companiei de celule stem, document care ii informeaza cu privire la proba de celule stem pe care acestia o detin in banca si pe care o vor putea folosi daca va fi nevoie.

Stem SURE furnizeaza parintilor un Certificat complet si detaliat, ce contine date referitoare la cantitatea de sange recoltata, numarul de celule mononucleate din proba, numarul de celule stem din proba, viabilitatea celulara, etc.

 

 

 

8. Contravaloarea serviciilor de procesare si stocare a celulelor stem

In general, pretul serviciului de recoltare si procesare a celulelor stem se situeaza in jurul cifrei de 1000 €, cu mici variatii intre companii. Pretul serviciului de stocare anuala a celulelor stem este in jurul sumei de 50 – 70 € /an.

Stem SURE ofera parintilor interesati  variante multiple de plata ale serviciului oferit, unele variante fiind insotite de discounturi substantiale. Stem SURE ofera parintilor si alte facilitate fiscale (spre exemplu recomandarea facuta catre prieteni este urmata de 1 an de stocare oferit gratuit), pe care va invitam sa le descoperiti contactandu-ne aici:

 

 

 

9. Utilizarea probei

In situatia in care familia are nevoie sa utilizeze proba de celule stem stocata, va anunta compania de celule stem. Parintii vor solicita in scris eliberarea probei si trimiterea acesteia catre spitalul sau unitatea medicala ce va realiza transplantul. Similar acestei cereri, si spitalul va emite o solicitare de eliberare a probei, prin care sa anunte banca de celule stem ca vor efectua transplantul pentru un anumit pacient, cu un anumit diagnostic, si la o anumita data. Parintii pot solicita si trimiterea probei catre o alta banca de celule stem, cu confirmarea scrisa de primire a probei din partea bancii.

Stem SURE garanteaza trimiterea probei oriunde in lume, indiferent de locatia spitalului: Europa, SUA, China, etc. Proba va fi transportata in conditii speciale, de criogenie, si daca este nevoie, in regim de urgenta, in 24 de ore de la solicitare.

 

 

Toate cele de mai sus sunt informatii pe care parintii ce decid sa recolteze trebuie sa le aiba. Urmand pasii de mai sus putem fi siguri ca am facut tot ce tinea de noi pentru a asigura recoltarea de celule stem in cele mai bune conditii.

 

 

Data articol: 22/04/2012