Recoltarea si stocarea de celule stem din cordonul ombilical, la nastere, devine din ce in ce mai mult o practica obisnuita pentru parintii din intreaga lume. Placenta, cordonul ombilical si sangele ombilical, considerate deseu biologic si aruncate acum 20 de ani, in zilele noastre sunt pretuite la adevarata lor valoare. Cunoastem deja importanta celulelor stem hematopoietice recoltate din sangele ombilical, cunoastem valoarea inestimabila pe care o au in tratarea bolilor grave de sange (leucemii, limfoame, anemii aplastice, boli metabolice, etc). Asteptam cu mare intreres si rezultatele studiilor ce analizeaza utilizarea celulelor stem mezenchimale (recoltate din tesutul cordonului ombilical) in tratarea altor tipuri de boli grave (diabet zaharat, infarct miocardic, boli neurologice, etc). Ceea ce acum 20 de ani parea de neconceput, acum este practica medicala curenta pentru centre medicale dezvoltate din intreaga lume.
Stem SURE, compania daneza de recoltare celule stem, pune la dispozitia parintilor din Romania optiunea de a recolta si stoca celulele stem ale copilului lor, la nastere, in banca noastra din Danemarca, una dintre cele mai vechi si experimentate banci din Europa. Cu peste 10 ani de activitate in spate, cu o prezenta de peste 3 ani in domeniul recoltarii de celule stem ombilicale in Romania, cu o sustinuta activitate stiintifica prin intermediul bancii noastre si prezenta la Conferintele Internationale de profil, cu recunoasterea performantelor, ca si companie, din partea Camerei De Comert si Industrie, cu aprecieri din partea parintilor ce ne-au ales, cu un mare numar de profesionisti din domeniul Medicinei ce decid in cunostinta de cauza recoltarea pretioaselor celule stem ale copiilor lor de catre Stem SURE, compania noastra va sta la dispozitie. Va invitam sa profitati de produsul pe care vi-l oferim, precum si de experienta daneza in acest domeniu relativ nou al medicinei.
Insa cat de nou este acest domeniu al Medicinei? Care a fost parcursul celulelor stem pana in ziua de astazi? Si care este situatia din zilele noastre? Pentru a afla raspuns la aceste intrebari, veti gasi mai jos cateva puncte de referinta din istoria de utilizare a celulelor stem in lume:
1908, Berlin, Congresul Societatii de Hematologie – Savantul rus Alexander Maksimov propune termenul de “celule stem” pentru a desemna acele celule capabile sa se transforme in diferite tipuri celulare
1968 – Primul transplant de maduva osoasa intre frati, tratand cu succes Sindromul de Imunodeficienta Severa Dobandita.
1978 – au fost descoperite celulele stem hematopoietice in sangele cordonului ombilical.
1988, Franta – Primul caz de transplant alogen de celule stem hematopoietice (pentru Anemia Fanconi)
La 10 ani dupa descoperirea celulelor stem hematopoietice, in 1988, a fost efectuat primul transplant alogen de celule stem ombilicale unui baietel de 5 ani bolnav de anemie Fanconi.
1998, SUA, Universitatea Wisconsin – este obtinuta prima linie de celule stem umane embrionare
1998, Albert Einstein Hospital, Sao Paolo, Brazilia – Primul caz de transplant autolog de celule stem hematopoietice (pentru neuroblastom).
2004, Advocate Hope Children’s Hospital, Oak Lawn, USA – Primul caz de transplant autolog de celule stem hematopoietice pentru leucemie.
2005, SUA – sunt descoperite celule stem pluripotente in sangele ombilical, ceea ce indica posibilitatea ca sangele ombilical sa poata fi folosit si in tratamentul altor boli, pe langa binecunoscutele boli de sange.
2007, Japonia – Sunt descoperite celulele stem induse pluripotente.
Pornind de la celule adulte umane (fibroblasti), cercetatori japonezi au reusit sa obtina celule stem induse pluripotente, capabile sa se diferentieze in multiple tipuri celulare.
Din 1988 pana in 2010 au fost efectuate peste 20.000 de transplante cu celule stem ombilicale in intrega lume, conform Congresului Societatii Europene de Hematologie, Londra, iunie 2011.
10.000 din aceste transplante (adica ½) au fost efectuate in primii 18 ani de utilizare, iar restul de 10.000 numai in ultimii 4 ani. Este foarte interesant de observat faptul ca 75 % din numarul total de transplanturi (cca 14.000) s-au efectuat in ultimii 5 ani, intre 2006-2010, cifrele aratand trendul exponential ascendent al utilizarii lor pe scara larga la nivel mondial.
2008, SUA – J. J. Nietfeld estimeaza probabilitatea de 1/400 ca un cetatean american sa primeasca de-a lungul vietii un transplant de celule stem hematopoietice (studiu publicat in revista Biologia Transplantului de Sange si Maduva)
2008, SUA – Dr Kurtzberg publica rezultatul studiului COBLT (Cord Blood Transplantation Study) in revista Blood, The Journal of the American Society of Hematology. Rezultatele studiului confirma faptul ca transplantul de sange ombilical obtinut de la donator neinrudit poate vindeca copii cu leucemie chiar si in situatia de incompatibilitate HLA partiala intre donator si primitor.
2010, SUA – SUA anunta ca numarul de transplanturi folosind celulele stem ombilicale au depasit ca numar transplanturile de maduva osoasa.
2011, SUA – se estimeaza ca au fost deja efectuate peste 30.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale in lume
Stem SURE, banca daneza de recoltare si stocare celule stem, va da posibilitatea de a beneficia de tratamente considerate standard astazi (transplant pentru leucemie de exemplu), si totodata sansa ca pe viitor sa aveti acces si la alte tipuri de tratamente, avand la baza utilizari nou descoperite ale celulelor stem. Compania Stem SURE pune la dispozitia pacientilor sai recoltarea, procesarea si stocarea de celule stem hematopoietice, din sangele cordonului ombilical, dar si de celule stem mezenchimale continute de tesutul cordonului ombilical.
Recoltarea de celule stem poate reprezenta, in caz de nevoie, o sansa la viata pentru copil sau familia acestuia! Este o procedura nu foarte complicata, fara riscuri pentru mama sau copil, si care se poate dovedi mai tarziu o sansa in plus la sanatate!
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua