Primii 3 ani din viata micutului tau au nevoie de vitamine si minerale care sunt esentiale in dezvoltarea sanatoasa si mai ales in formarea sistemului sau imunitar. Este o perioada a deciziilor importante in ceea ce priveste alimentatia corecta, in care iti vei pune numeroase intrebari precum: care sunt vitaminele si mineralele esentiale, cum i le administrez, in ce cantitati?
Din multitudinea de vitamine si minerale cu rol important in dezvoltarea micutului, se disting vitaminele A, C si D, cu rol in functionarea sistemului imunitar. Impreuna cu aceste vitamine si IMMUNOFORTIS, Aptamil Junior contribuie in mod natural la un sistem imunitar sanatos. Formula de lapte premium Aptamil Junior ofera toti nutrientii de care copilul are nevoie pentru a creste puternic si face parte din dieta corecta a copilului pana la varsta de 3 ani.
Aptamil a lansat prin forumul Sfatulparintilor.ro provocarea catre parintii membri ai acestei comunitati de a dezbate din propria lor experienta cum asigura micutului lor vitaminele necesare unei dezvoltari sanatoase.
Sfaturile practice venite de la parinti pentru parintii de pretutindeni prin intermediul concursului Aptamil sunt valoroase si de ajutor real oricarei mamici aflate in cautarea raspunsurilor pe aceasta tema.
Prezentam mai jos doar cateva dintre sfaturi si va invitam sa le cititi pe toate aici.
“Vitaminele sunt foarte importante in dezvoltarea sanatoasa a unui copil.
Vitamine necesare sunt vitaminele C,D,A B,Ca,acizi grasi Omega 3 si 6, Fe etc.
Pentru aportul necesar de omega 3 si 6 mancam peste si la supe in loc de ulei de floarea soarelui pun ulei de porummb si da si un gust mai bun la mancare; multe fructe si legume. Acizii grasi esentiali ajuta la reglarea sistemului nervos central si intaresc sistemul cardiovascular. Ei protejeaza copilul de infectii si boli intarind sistemul imunitar. In digestie ajuta organismul sa absoarba nutrientii. Vederea si creierul copilului au de beneficiat de pe urma acizilor grasi esentiali. Ouale, semintele si pestele gras sunt surse importante de acizi grasi esentiali in alimentatia micutului tau.” (nadia chiric)
“Intr-adevar, vitaminele joaca un rol esential in dezvoltarea copilului in primii ani de viata.ele sunt asimilate in primul rand de organism din alimentele pe care le oferim copilului. Eu am avut ceva probleme cu fetita la 6 luni, deoarece alaptam exclusiv si se pare ca laptele meu nu era atat de concentrat si hranitor. I-am facut analizele si a iesit o limita foarte scazuta a fierului (un fel de inceput de anemie). Atunci m-am speriat si am inceput sa ii dau si formula de lapte.am recurs la Aptamil si nu imi pare rau. Copilul meu s-a dezvoltat armonios si a si luat mai bine in greutate de atunci. Apoi, am inceput diversificarea… desigur ca Aptamil ii asigura necesarul de vitamine si minerale dar nu era de ajuns sa bea numai lapte… Asa ca am inceput sa ii dau fructe si legume proaspete, la inceput sub forma de sucuri iar apoi si pulpa lor. Iar acum, la 1 an si 8 luni, urmand acceasi alimentatie zilnica bazata, printre multe altele, pe Aptamil si fructe si legume, am obtinut ca analizele de sange sa fie in limitele normale… Nu a fost usor, deoarece am fost tentata la inceput sa ii dau vitamine din comert, cu care nu sunt de acord, dar am rezistat si m-am documentat si cum am mai spus si in topicul anterior, folosesc foarte mult catina, care este plina de vitamine, contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in betacaroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali. Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sunt considerate o polivitamina generala asa ca le recomand tuturor mamicilor pentru copiii lor. Nu are contraindicatii si se gaseste in stare naturala in piete, toamna, de unde ne putem aproviziona pentru a ne face rezerve. Sunt multe moduri de pastrare si este un mod natural de a vitaminiza organismul.” (dantuzasibiu)
“Este un subiect foarte interesant. Eu cred ca cel mai important este calciul. Calciul este cheia pentru oase sanatoase si puternice, nu trebuie sa lipsesca din alimentatia unui bebelus. De asemenea si vitamina C este foarte necesara, si aceasta se gaseste in alimente cum ar fi portocale, capsuni, ardei, papaya, broccoli, grapefruit, rosii, mango si cartofi.” (badiucristina)
“Insa calciul nu face parte din vitamine ci din minerale, calciul se absoarbe in organism cu ajutorul vitaminei D pe care o gasim in bine cunoscutul vigantol sau D3.
Vitamina C este foarte necesara in sezonul racelilor, o gasim din belsug in kiwi, portocale, mandarine, clementine, pomelo in functie de ce fructe prefera micutii nostri sa manance. Pentru ca am auzit multe mamici ca se plang de sangerari nazale numite si epistaxis la micutii lor vitamina k este foarte utila in aceste cazuri.
Gasim vitamina k si in patrunjel, spanac, varza de Bruxelles, brocolli, morcov.” (cristachem10)
“Lumina soarelui face mai bine ca orice vitamina D… E buna o cura de soare si de apa sarata undeva la mare, daca va permite timpul si nu in zilele foarte toride… Eu am mers cu fetita mea la mare mai spre toamna, cand soarele isi mai pierde din intensitate si diferenta de temperatura dintre apa si aer nu mai este asa de mare…. Si i-a prins tare bine… Vreau sa zic ca am stat o saptamana si a luat in greutate 600 gr… Manca precum un lup… se vede ca briza sarata a marii i-a deschis apetitul…” (danutzasibiu)
“Am primit o schema de la medicul pediatru si incerc sa combin diferite fructe si legume in alimentatie ca sa cuprind aproape tot ce contin ele:
– Vitamina A: se asimilieaza din portocale, pepene verde, mure, piersici, kiwi si mere. Aceasta vitamina joaca un rol important in reproducerea celulelor, in formarea de hormoni, in stimularea sistemului imunitar, in imbunatatirea vederii si in cresterea parului.
Pepene verde i-am dat pe vara si i-a placut foarte mult. Dar nu am exagerat deoarece contine foarte mult zahar, dar portocale consuma foarte multe, acum de cand a venit iarna.
– vitamina B1 se asimileaza din banane, pere, lamaie, zmeura, portocale, mango, grepfruit si ananas. Aceasta vitamina este importanta pentru a asigura functionarea normala a inimii, a sistemului nervos si a muschilor.
Banane mananca aproape in fiecare zi la masa de fructe de dimineata, ca si perele pe care le fac piure, iar zmeura a mancat in toamna sub forma de suc stors prin tifon (ca sa nu treaca semintele) de la o tanti care aducea de la tara…
– Vitamina B2, ce joaca un rol semnificativ in productia de celule rosii din sange, cresterea si dezvoltarea corpului si reproducere, se gaseste in in cantitati mari in kiwi.
Kiwi ii dau tot ca si suc iar daca il storc cu storcatorul i se separa semintle. Cand ii dau mai putin prefer sa il storc eu prin un tifon steril.
Bananele, piersicile, pepenele verde, kiwi si pepenele galben reprezinta o sursa buna de vitamina B3, importanta pentru buna functionare a sistemelor digestiv si nervos.
Acum ii dau piersici din compot. Este pus de mine si nu l-am facut foarte dulce, plus ca nu are conservanti. Nu am incredere in piersicile care sunt acum in supermarket, din import.
– Vitamina B5 se gaseste in portocale si banane.
– Vitamina B6 ajuta la producerea de anticorpi si, prin urmare, joaca un rol important in buna functionare a sistemului imunitar. Se poate asimila din banane si pepene verde. Lipsa ei poate conduce la greata, iritabilitate, insomnie, astm si alergii.
– Vitamina B9 se ia din din capsuni, mure, kiwi, portocale si banane.
De obicei, acest complex de B-uri este cel care sustine imunitatea organismului.
– Una dintre cele mai importante vitamine, vitamina C, se gaseste in mere, banane, pere, portocale, lamai, prune, capsuni, zmeura, mure, strugurii, mango si pepene verde.
-Vitamina E este un antioxidant care protejeaza tesuturile organismului si celulele. Se gaseste in kiwi, mango si alune.
– Pentru a asimila vitamina K trebuie sa consumam struguri, kiwi si fructe de padure.
Este mai greu in perioada iernii sa le gasim pe toate dar eu imi pun la congelator, pentru a le pastra mai bine proprietatile sau la uscat, sau la mecerat, sau daca nu, fac compot. Cand ma aprovizionez, imi iau sotul, ne urcam in masina si mergem prin imprejurumile Sibiului, la sate, unde sunt oameni gospodari care au de toate si vand de acasa, direct din gradina… Si stiu ca acele fructe si legume sunt sanatoase…..” (danutzasibiu)
“Stim deja ca vitaminele sunt substante organice prezente in cantitati mici in alimente si esentiale pentru sanatate.
Printr-o <<dieta>> putem oferi copiilor necesarul de vitamine, minerale etc., iar laptele este esential in primii ani de viata a copiilor fie ca mananca lapte matern, lapte praf sau ca are o alimentatie mixta. Laptele si produsele din lapte contin, in proportie echilibrata, necesarul pt organism plus ca sunt asimilate cel mai bine de organism.
Din punctul meu de vedere suplimentele de vitamine nu se dau daca copilul este alaptat si mai tarziu le oferim o formula de lapte praf care contine necesarul de vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, lipide, ideale pentru a acoperi nevoile specifice ale copiilor (asa cum spune Aptamil), si o data cu inceperea diversificarii introducerea de legume, fructe ce ii asigura copilului o serie de substante nutritive necesare organismului.” (oanap85)
“Referitor la cele 5 portii de fructe si legume pe zi… este cat se poate de adevarat, doar asa ne putem vitaminiza atat noi cat si copii nostri. Insa unii nutritionisti recomanda ca aceasta impartire pe portii sa fie de 2-3, adica 2 portii de fructe si 3 de legume, si nu invers cum suntem tentati cu totii, adica sa mancam mai multe fructe si mai putine legume. Portia, asa cum zicea si Ana este cat incape in manuta unui copil. Iata cateva exemple: un sfert de grapefruit, 1 ma, 1 portocala, 1 kiwi, 2 felii de pepene galben, 2 clementine, 2 felii de ananas, 1 morcov, 1 roşie, 1 cartof, 125 ml spanac, o jumatate de canuta de suc de fructe sau de legume, 50 g fructe uscate: caise, banane, stafide etc.
Sincer eu fructele uscate nu le-am folosit pana acum datorita continutului mai ridicat de zahar.” (kkrista)
Va invitam sa cititi si sa la alte discutii utile si necesare parintilor pe Forumul Sfatulparintilor.ro la topicurile lansate de Aptamil: Despre protectia imunitara.
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici