Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav
Varicela la copii: Varicela da, de regula, imunitate pe viata
Majoritatea celor ce au facut varicela nu vor mai face varicela vreodata in viata. Sunt si unele persoane care nu vor fi imunizate pe viata si pot face mai tarziu in viata lor aceasta boala.
O persoana va face de regula o singura data varicela dar virusul care o cauzeaza va ramane latent in corp si poate cauza ulterior diverse eruptii pe piele, care se regasesc sub numele de “zona zoster”.
Cine face vaccinul anti-varicelic se pune la adapost de varicela dar o data introdus virusul viu in corp prin vaccin, persoana respectiva poate face zona zoster ulterior in viata sa oricand.
Cine nu a facut varicela si vine in contact cu o persoana cu zona zoster, va putea contacta virusul si va putea face varicela dar nu va face doar zona zoster, intrucat zona zoster se poate dezvolta numai ca re-activare a virusului ce cauzeaza varicela atunci cand ia prima data contact cu un corp.
Varicela la copii: Virusul varicelei este cel responsabil de afectiunea numita Zona Zoster
Virusul varicelei zoster nu dispare niciodata din corp. El ramane latent si se poate reactiva in conditii prielnice, de stres si imunitate scazuta, cauzand zona zoster, o afectiune caracterizata prin bube ce mananca si dor, localizate de regula pe o singura parte a corpului. Statistic, 20% din persoanele ce au avut varicela, fac si zona zoster ulterior in viata lor. Zona zoster se trateaza cu doctorii impotriva durerii, cu medicamente antivirale si cu steroizi. In prezent exista vaccin impotriva zonei zoster pentru persoanele trecute de 60 de ani.
Varicela la copii: Este disponibil vaccinul anti-varicelic
In schema de vaccinare de la noi din tara, vaccinul impotriva varicelei este optional si se poate face unui copil cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni, nu mai mic de 12 luni. Multi pediatri prefera sa ii faca un rapel intre 4 si 6 ani, pentru siguranta. Daca vreti sa va vaccinati copilul impotriva varicelei si nu ati facut-o la acea varsta a sa, o puteti face oricand, discutand cu pediatrul copilului avantajele si dezavantajele acestei vaccinari.
Intrucat vaccinul consta in introducerea virusului viu in corp, in unele cazuri copiii chiar fac in prima luna dupa vaccinare varicela dar o forma mai usoara.
A vaccina copilul inseamna a-l proteja de forme mai severe de varicela sau de zona zoster ulterior in viata sa, intrucat vaccinul ajuta sistemul imunitar sa ii formeze anticorpi impotriva acestei afectiuni virale. Exista si rare efecte secundare in cazul acestui vaccin indeosebi daca el este adminstrat impreuna sau in interval de timp foarte apropiat de vaccinul mixt impotriva rubeolei, orieonului si rujeolei (ROR).
Sunt si persoane care nu au voie sa fie vaccinate anti-varicelic: copiii sub 1 an, femeile insarcinate si cei care se stiu alergici la gelatina sau la antibioticul neomicina. In egala masura, persoanele aflate sub tratament cu cortizon nu au voie sa fie vaccinate impotriva varicelei.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie