Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav - Pagina 2 din 4 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav

Depositphotos.com
Credit foto: Depositphotos.com

Varicela la copii: Complicatiile varicelei pot fi serioase

Majoritatea copiilor se refac complet dupa varicela.

Unii copii au si dureri de burta, durere in gat, dureri de cap sau o stare generala proasta cu 2 zile inainte de prima eruptie si aceste simptome pot dura inca 3-4 zile timp in care febra  se mentine intre 37.7°-38.8° C.

Cu toate acestea, exista persoane, in special adulte sau adolescentii, care pot avea complicatii serioase, inclusiv infectii bacteriene care necesita tratament cu antibiotic, sau pneumonie sau afectiuni la creier. In egala masura, persoanele ce sufera de boli grave si au sistemul imunitar compromis, pot fi afectati chiar mortal de varicela. De aceea este vital ca acestea sa evite sa fie in contact cu persoane ce vin din colectivitati si care ii pot imbolnavi.

Varicela la copii: Varicela este periculoasa la femeile insarcinate

Femeile insarcinate care fac varicela pot transmite virusul copilului nenascut. Infectarea in primul trimestru de sarcina este cea mai periculoasa pentru ca poate cauza o afectiune numita sindromul varicelei congenitale ce se caracterizeaza prin afectiuni asupra bebelusului la nastere. Acest sindrom poate duce si la pierderea sarcinii. In egala masura, expunerea femeii gravide sau infectarea ei cu varicela cu 4-5 saptamani inainte de nastere pune copilul la risc sa dezvolte varicela la nastere, ceea ce poate fi severa pentru fat ori ii poate fi chiar fatala.

In schimb, daca femeia gravida face zona zoster, nu exista niciun risc pentru fat.

Daca o femeie gravida a facut in viata sa varicela pana sa ramana insarcinata, ea este imuna la aceasta boala iar copilul din burta va fi protejat de infectie pentru primele sale luni de viata, intrucat imunitatea mamei se transfera bebelusului prin placenta si prin laptele de mama de la san.

Perioada de incubatie pentru varicela este de maximum 3 saptamani

Majoritatea copiilor/persoanelor incep sa aiba simptomele varicelei intre 2 si 3 saptamani dupa ce au fost expuse acestui virus fie de la o persoana deja cu varicela fie de la o persoana infestata cu virusul si deci purtatoare. Persoana ce se imbolnaveste este contagioasa incepand cu 1-2 zile inainte de prima zi a eruptiei si va continua sa fie contagioasa pana cand toate crustele bubitelor vor cadea. Familiile cu 2 copii experimenteaza imbolnavirea celor 2 unul dupa altul, la distanta de 2 saptamani, inevitabil. Ca sa evitati imprastierea virusului, asigurati-va ca cei mici se spala des pe maini, in special inainte de masa si dupa ce folosesc baia.

Nu rata nici: Varicela si expunerea la soare. E bine sa iesi din casa daca ai varicela?

Citeste continuarea: 1 2 3 4

Data articol: 31/10/2023