Tusea la copii. Cand trebuie sa iei legatura cu pediatrul
Desi atunci cand tuseste copilul, parintele este ingrijorat, de regula tusea la copii nu e motiv de panica. Cu toate acestea, cheama medicul daca copilul tau:
– are dificultati serioase la respiratie
– respira mai repede decat normal
– are o culoare bleu sau vanata la buze, fata sau limba
– are febra foarte mare (in special daca si tuseste dar NU are nasul infundat si nici nu-i curge)
– are orice febra, chiar si mica, si are varsta de pana in 3 luni
– este sugar (sub 3 luni) care a tusit de cateva ore
– scoate un sunet convulsiv dupa ce se termina un episod de lunga durata de tuse
– tuseste cu sange
– scoate ca un sunet muzical cand inspira
– suiera cand expira
– este slabit
Tusea la copii. Ce va face medicul pentru copilul tau
Una din cele mai bune forme de a diagnostica o tuse este prin ascultarea ei. Atunci cand stie cum suna tusea copilului tau, medicul va sti si ce tip de tratament sa iti dea pentru el.
Intrucat cele mai multe forme de tuse sunt cauzate de virusuri, medicul nu iti va prescrie antibiotic pentru tuse. Daca motivul este virusul, atunci e nevoie de timp ca sa isi urmeze cursul. O infectie virala poate dura si 2 saptamani.
Exceptand cazul in care copilul nu poate dormi din pricina tusei, nu e nevoie de multe medicamente antitusive. Acestea pot ajuta la oprirea pentru moment a tusei, dar nu trateaza cauza ei. Daca alegi sa ii dai un produs alternativ pentru tuse (tip sirop homeopat, sirop patlagina) vorbeste cu medicul ca sa fii convinsa ca ii dai doza corecta.
Siropurile de tuse oricum nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani si in general nu ii da combinatii de doctorii si pentru raceala si pentru tuse care pot duce la o supradoza de substante in corpul copilului.
Tusea la copii. Cum tratam tusea copilului acasa?
Iata cateva modalitati prin care putem ajuta acasa copilul sa se simta mai bine:
– asigura-te ca ai casa aerisita si la fel si camera copilului, ca el nu sta in mirosuri care il pot irita, de tigara sau de odorizant de camera.
– mentine-i nasul permanent curat si dezinfectat cu picaturi nazale cu apa de mare, pentru ca sa impiedici noi mucozitati sa ajunga in gat si sa ii declanseze o noua criza de tusit, asta indeosebi inainte de a se duce la culcare.
– daca copilul are astm, asigura-te ca ai un plan permanent de tratare medicamentoasa a acestei afectiuni de la medicul tau si ca ai doctoriile in casa la indemana ca sa i le dai imediat ce se declanseaza o noua asemenea criza.
– pentru o tuse latratoare sau de tip crup, porneste apa fierbinte in baie si inchide usa pentru ca in incapere sa se faca cald si sa fie aburi. Apoi stai acolo, in baie, cu copilul pentru 20 de minute. Aburul ajuta copilul cu acest tip de tuse sa respire mai usor. Citeste-i o poveste dintr-o carte in timp ce stati acolo, altfel copilul se va plictisi.
– foloseste un aparat umidificator in camera unde doarme copilul.
– sucurile reci ii pot face bine, evident nu foarte reci. Dar nu ii da apa minerala sau suc de citrice intrucat acestea ii pot irita gatul care si asa este sensibil de la tuse.
– nu da copilului tau niciun fel de sirop de tuse fara sa te consulti cu medicul sau, in special daca el este mic.
– picaturile de sirop de tuse sunt folositoare la copiii mai mari, insa cei sub 3 ani se pot ineca cu ele. Mai bine le eviti pana nu iti spune exact medicul cu ce sa il tratezi.
Sursa: keepkidshealth.com
Foto: Pixabay.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?