Tusea la copii. Cauze, tipuri, solutii. Ghid complet pentru parinti - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Tusea la copii. Cauze, tipuri, solutii. Ghid complet pentru parinti

Tusea la copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - boy-694763_1920

Tusea la copii. Care sunt tipurile de tuse cele mai frecvente la copii?

Cand spui unui medic ca tuseste copilul, prima lui intrebare este „ce fel de tuse este? Seaca, productiva, iritativa, de noapte, de zi?”. Aceste informatii sunt indicii importante despre cauzele tusei si modul de tratare a ei.

Tusea la copii # Tusea latratoare

Acest tip de tuse vine din pricina unei obstructii a tractului respirator superior. Boala se numeste crup si de regula este rezultatul unui virus. Dar mai apare si din pricina alergiilor sau a schimbarii de temperatura in timpul noptii. Copiii mai mici au caile respiratorii mai mici, Atunci cand sunt ingustate si congestionate transforma respiratul in ceva foarte dificil. Copiii mai mici de 3 ani sunt cei mai vulnerabili in fata acestei afectiuni pentru ca ei au narile asa de inguste. O tuse din pricina crupului poate debuta brusc si in mijlocul noptii. De cele mai multe ori acesti copii cu crup au si o respiratie galagioasa si aspra la auz pe care unii medici o descriu ca pe un sunet muzical.

Tusea la copii # Tusea convulsiva

Aceasta este o alta denumire pentru pertussis, o infectie a cailor respiratorii cauzata de bacteria bordetella pertussis. Copiii cu pertusis au accese intregi de tuse fara sa poata respira intre ele, iar la finele accesului, copilul va trage puternic aer in piept producand un sunet suierat, convulsiv. Alte simptome ale afectiunii includ nasul care curge, stranutul, o tuse blanda ca si intensitate si febra scazuta. Desi pertussis se poate intampla la orice varsta, cei mai vulnerabili sunt copiii sub un an care nu au fost inca imunizati impotriva acestei afectiuni.

De regula copilul tau este vaccinat ca parte a vaccinului DTP (difteria, tetanos, pertussis) la 2,4, 6, 15 luni si la 4-6 ani. Pertussis este o boala foarte contagioasa. Bacteria se poate raspandi de la om la om prin stropi mici de lichid ce vin din nas sau gura cand o persoana stranuta, tuseste sau rade. Infectarea se produce prin inhalarea unui singur strop sau daca ajung stropi pe mana apoi mana este dusa la gura sau nas.

Tusea la copii # Tuse cu suierat

Daca copilul tau scoate un sunet ca un suierat cand expira, asta poate insemna ca e vorba de astm sau de o infectie virala cum este bronsiolita. Suieratul mai apare si daca sunt blocate caile respiratorii cu un obiect strain.

Tusea la copii # Tusea de noapte

Multe forme de tuse se agraveaza noaptea. Cand copilul este racit, mucusul din nas si sinusuri se scurge in jos pe gat si poate declansa un episod de tuse noaptea. Aceasta devine o problema numai daca nu mai poate dormi copilul din pricina aceasta. Si astmul poate provoca tuse noaptea din pricina sensibilitatii crescute a cailor respiratorii pe timpul noptii.

Tusea la copii # Tusea de zi

Aerul rece si activitatea fizica pot agrava tusea ziua. Incearca sa te asiguri ca nimic din casa din ce depinde de tine nu il face pe copil sa tuseasca: odorizante de camera, animale de casa sau fum de tigara.

Tusea la copii # Tusea insotita de febra

Un copil care tuseste si are o stare subfebrila sau o febra rezonabila si ii curge nasul probabil ca are o raceala. Dar o tuse cu febra de 39 de grade Celsius sau mai mare poate insemna pneumonie, in special cand copilul este si slabit si respira rapid. Daca te afli in aceasta situatie, suna doctorul imediat.

Tusea la copii # Tusea insotita de voma

Copiii uneori tusesc asa de mult incat li se irita gatul si le vine sa vomite. Ei mai pot vomita din pricina mucozitatilor adunate in gat care le aluneca in jos pe esofag, provocandu-le greata si voma. De regula nu este motiv de alarma decat daca vomitatul nu se opreste.

Tusea la copii # Tusea persistenta

O tuse provocata de o raceala poate dura saptamani intregi, indeosebi daca copilul o tine dintr-un tip de raceala in alta. Astmul, alergiile sau o infectie cronica in sinusuri pot cauza si ele tuse persistenta. Daca tusea dureaza de mai mult de 3 saptamani, ia legatura cu medicul.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/02/2022